Spausdinti šį puslapį

Butų ūkio užmojis – statyti daugiabučius

Ukmergės butų ūkis pernai sustabdęs grėsmingą grimzdimą į skolas, šiemet ruošiasi auginti pelną. Vienas iš įmonės užmojų – statyti mieste daugiabučius.

Savivaldybės įmonė UAB Ukmergės butų ūkis jau buvo pasiekusi rizikingą ribą, kada bet kuris kreditorius galėjo paskelbti bankrotą.

Skolos viršijo 50 proc. įstatinio kapitalo (akcininko į įmonę investuoto turto). Tai pagal Akcinių bendrovių įstatymą kreditoriams leidžia skelbti bankrotą. Nors savivaldybių dotuojamoms įmonėms retai kada skelbiami bankrotai, tačiau tokia galimybė yra. O skolos rodo, kad bendrovė dirba nuostolingai ir iš biudžeto reikalauja vis daugiau mokesčių mokėtojų pinigų.

Praeitų metų vasarį prie Ukmergės butų ūkio vairo stojus naujam direktoriui Raimondui Baltaduoniui, per metus bendrovės padėtis ne tik stabilizavosi, bet jau ir su naujais užmojais žvelgiama į ateitį.

Šiemet įmonė ketina pradėti užsiimti nekilnojamojo turto vystymu.

Kaip pavyko suvaldyti įmonės įsiskolinimus? Pasak direktoriaus R. Baltaduonio, tokių rezultatų davė griežta fiskalinė ekonominė drausmė. Buvo vykdomi skaičiavimai, kur galima sutaupyti, atsisakyta ydingų praktikų, pavyzdžiui, nesudarinėtos nuostolingos rangos sutartys. „Nors dėl pandemijos, metai nebuvo lengvi, pritaikius taupymo priemones, juos užbaigti pavyko teigiamu rezultatu. Įmonė išbrido iš rizikingos situacijos“, – sakė direktorius. Jo teigimu, dar ne visi įsiskolinimai padengti, bet finansiniai metai buvo teigiami ir užbaigti „su lengvu pliusu“. Tokį lygį stengsis išlaikyti ir šiemet.

Didelė būsto paklausa

Pasak R. Baltaduonio, idėja užsiimti statybomis kilo stebint nekilnojamojo turto skelbimus. „Kiek daug žmonių, skelbiančių, kad ieško išsinuomoti ar pirkti būstus Ukmergėje. Paklausa yra, o pasiūlos ne“, – sakė jis.

Vykdant namo Linų g. 6, kur įrengiami savivaldybės socialiniai būstai, modernizavimą, Butų ūkis sulaukė ir paklausimų, ar būstai bus nuomojami, ar parduodami. Šis susidomėjimas paskatino mintį, jog įrengus naujus būstus, tikrai būtų norinčiųjų juos įsigyti.

R.Baltaduonio manymu, plėtoti nekilnojamojo turto rinką Ukmergėje svarbu dėl to, kad jaunos šeimos kurtųsi ir liktų gyventi čia, o ne dairytųsi ir keltųsi į kitus miestus.

Įmonės vadovas konkrečių verslo planų neatskleidė. „Kol nėra pinigų, niekas nepajudės. Pirmiausia reikia sulaukti garantijų.“ Šiuo metu vyksta sklypų mažaaukščių daugiabučių namų statybai žvalgyba ir derybos dėl finansų. R. Baltaduonis sakė, kad sklypų dairomasi miesto teritorijoje, kur yra gyvenamųjų būstų paklausa, tačiau jų dar neįsigyta.

Apie savo planus įmonė derina su rajono savivaldybės vadovais.

Reikalinga garantija

Pasak R. Baltaduonio, galvojama apie modernių 2–3 aukštų 12–18 butų namų statybą. „Kada turėsime sklypus, bus galima kalbėti konkrečiau: kiek, kokių  namų bus statoma, kiek ir kokios kvadratūros butus juose įrenginėsime.“ Orientuojamasi į tipinius projektus, kad įmonė pirkėjams galėtų pasiūlyti konkurencingą kainą.

Direktorius kreipėsi į Ukmergės rajono savivaldybės tarybą pritarimo, kad galėtų prašyti paskolų bankuose. Kaip paaiškino, neprašoma jokios konkrečios pinigų sumos, tik laidavimo, kad paskola bus sumokėta.

Finansai reikalingi tiek norint įsigyti sklypus, tiek projektuojant, tiek ir vykdant statybas, kurių kaštai šiemet auga.

R.Baltaduonis priminė, kad šiuolaikiškiems būstams taikomi A++ energetinio naudingumo klasės reikalavimai. Statomi namai turi būti maksimaliai taupūs ir ekonomiški, lyginant su įprasto namo energijos suvartojimu.

A++ klasę atitinkantis pastatas beveik neeikvoja energijos ir netgi didžiąją dalį energijos, naudodamas skirtingus energijos šaltinius kaip saulės energiją, dirvožemio šilumą ar netgi žmogaus kūno skleidžiamą šilumą, pasigamina pats. Pažymėtina, kad A++ klasės namo didžioji dalis sunaudojamos energijos turi būti gaunama iš atsinaujinančių šaltinių.

Ekspertų paskaičiavimu, vykdant šiuos reikalavimus, statybos kaina auga iki 30 proc. Iš įmonės apyvartinio kapitalo veiklos nepavyktų išvystyti.

Turi patirties

Butų ūkis užsiimtų būsto statyba nuo pamatų iki apdailos. „Kai kuriuos darbus esame pajėgūs atlikti patys. Ko negalime, konkurso būdu ieškosime rangovų“, – sakė R. Baltaduonis. Pasak jo, siekiant neperžengti rinkos ribų, dalį darbų už racionalią kainą geriau patikėti kitoms įmonėms, nei bandyti juos įgyvendinti savo jėgomis.

Patirties būsto įrengimo srityje Butų ūkis esą jau turi – jos įgijo vykdydamas namo Linų gatvėje modernizavimą.

Jau dabar galvojama ir apie viešinimą. „Būstus reikės išreklamuoti iš anksto, kaip tai daroma did-miesčiuose, suteikiant pirkėjams visą aktualią informaciją: kokia kvadratinio metro kaina su daline bei su visa apdaila“, – dalijosi R. Baltaduonis.

Direktorius kalbėjo, kad įmonei svarbūs ir gyventojų poreikiai, todėl stengiamasi, kad sąskaitos už suteikiamas paslaugas būtų išrašomos kainas skaičiuojant sąžiningai. „Žiūrime, kad gyventojai nepermokėtų, tačiau jie taip pat turi suprasti, kad negalime paslaugų teikti už dyką. Uždaroji akcinė bendrovė pagal visus nuostatus yra pelno siekianti organizacija ir turi uždirbti. Akcininko keliamas uždavinys yra uždirbti dividendus“, – sakė jis. Mano, kad nekilnojamojo turto vystymo veikla padės įgyvendinti šį tikslą.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(1 balsas)