Spausdinti šį puslapį

Teigia, kad gyventojai klaidinami

Gyventojai atliekas rūšiuoja ne pagal jų perdirbimo galimybes. Gyventojai atliekas rūšiuoja ne pagal jų perdirbimo galimybes.

Gyventojai rūšiuodami atliekas neretai klysta ne tik dėl to, kad nežino, kur kokias atliekas mesti, bet ir dėl to, kad yra klaidinami. Tokią poziciją išsakė Lietuvos regioninių atliekų tvarkymo centrų asociacija (LRATC).

„Teisės aktai numato, kad rūšiavimo konteineriai yra skirti visoms antrinių žaliavų: popieriaus, kartono, stiklo, plastiko, metalo atliekoms, įskaitant pakuočių atliekas. Todėl labai stebina, kai gamintojų importuotojų, atsakingų už pakuočių atliekų tvarkymą, atstovai viešai teigia, kad šie konteineriai skirti tik pakuočių atliekoms, makulatūrai bei metalui. Taip klaidinami gyventojai“, – sako asociacijos prezidentas Algirdas Reipas.

Jo teigimu, gyventojai atliekas rūšiuoja pagal medžiagas, iš kurių jos yra pagamintos, o ne pagal jų perdirbimo galimybes.

Todėl, pavyzdžiui, į stiklo atliekų konteinerius gali būti metama ne tik stiklinė pakuotė ir stikliniai indai, bet ir įvairaus dydžio stiklo duženos, telpančios į šiuos konteinerius, į plastiko konteinerius irgi galima mesti ne tik plastikinę ir metalinę pakuotę, bet ir plastikinius žaislus be elektroninių priedų, plastikinius rašiklius, metalines skardas, puodus, stalo įrankius ir foliją.

Visi atliekų rūšiavimo reikalavimai yra išdėstyti savivaldybių patvirtintose atliekų tvarkymo taisyklėse.

Regioninius atliekų tvarkymo centrus jau pasiekė gamintojų importuotojų reikalavimai pakeisti užrašus ant antrinių žaliavų konteinerių, nurodant, kad jie skirti tik pakuočių atliekoms.

Regioninių atliekų tvarkymo centrų asociacija kreipėsi į Aplinkos ministeriją, prašydama parengti vieningą atliekų rūšiavimo tvarką, kuri būtų taikoma visoje Lietuvoje ir nepriklausytų nuo konkrečią teritoriją aptarnaujančio atliekų tvarkytojo techninių galimybių ir pajėgumų.

UŽ inf.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)