Spausdinti šį puslapį

Bendrovė „Ekonovus“ Ukmergės rajono savivaldybei turės sumokėti 170 tūkstančių eurų

Lietuvos apeliacinis teismas skelbia pakeitęs pirmosios instancijos teismo sprendimą, konstatuodamas, kad bendrovė „Ekonovus“ už neįrengtą atliekų rūšiavimo liniją privalo Ukmergės rajono savivaldybės administracijai grąžinti 170 tūkst. Eur permoką.

Ukmergės rajono savivaldybės administracija 2013 m. paskelbė viešąjį pirkimą dėl atliekų tvarkymo savivaldybės teritorijoje 5-eriems metams, kuriame buvo numatytas ne tik atliekų tvarkymo paslaugų teikimas, bet ir tai, kad tiekėjas savo lėšomis turės įrengti atliekų rūšiavimo liniją.

Konkursą laimėjusi UAB „Ekonovus“ rūšiavimo linijos neįrengė dėl pakeistų teisės aktų ir savivaldybės administracija kreipėsi į teismą, prašydama sumažinti numatytą kainą už paslaugas ir priteisti iš atsakovės neįrengtos atliekų rūšiavimo linijos išlaidas (425 tūkst. Eur).

Tuomet „Ekonovus“ pateikė priešieškinį savivaldybei ir prašė priteisti iš ieškovės beveik 400 tūkst. Eur nuostolių atlyginimo. Tokį prašymą motyvavo tuo, kad savivaldybė netinkamai vykdė ir pažeidė iš sutartinių santykių kylančias pareigas ir pirkimo sąlygose nurodė netikslias prielaidas dėl atliekų kiekio.

2020 m. spalio 6 d. Vilniaus apygardos teismas savivaldybės ieškinį tenkino iš dalies ir priteisė savivaldybei iš atsakovės beveik 100 tūkst. Eur, skirtų atliekų rūšiavimo linijai įrengti, o priešieškinio reikalavimus dėl nuostolių atlyginimo, nenustatęs ieškovės neteisėtų veiksmų, atmetė.

Šį sprendimą Lietuvos apeliaciniam teismui skundė tiek savivaldybė, tiek UAB „Ekonovus“.

Lietuvos apeliacinis teismas konstatavo, kad nors pirmosios instancijos teismas neatliko išsamaus į bylą pateiktų ekonominių skaičiavimų bei ekspertizės akto vertinimo, tačiau padarė pagrįstą išvadą, jog ekspertų nustatyta neįrengtos atliekų rūšiavimo linijos likutinė vertė sutarties pabaigoje – 170 tūkst. Eur – objektyviausiai atspindi tą naudą, kurią ieškovė tikėjosi gauti iš sutarties, todėl ši suma grąžintina ieškovei. Tačiau, Lietuvos apeliacinio teismo vertinimu, pirmosios instancijos teismas nepagrįstai sumažino šią priteistiną sumą, nes ieškovės pasirinktas elgesio variantas neturėjo įtakos permokos pagal sudarytą sutartį dydžiui, ir priteisė savivaldybei 170 tūkst. Eur.

Šis Lietuvos apeliacinio teismo sprendimas kasacine tvarka gali būti skundžiamas Lietuvos Aukščiausiajam Teismui.

UŽ inf.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)