Spausdinti šį puslapį

„Narbutas International“ – įmonė, kurioje gali augti kiekvienas

Biuro baldų gamintojas NARBUTAS šiemet švenčia 30-ies metų jubiliejų. Per šį laikotarpį įmonė stipriai išaugo ir pasikeitė – pradėjusi nuo stalų, šiuo metu gamina ir kėdes, minkštasuolius, siūlo akustinius sprendimus biurams, o visus gaminius eksportuoja į daugiau negu 50 šalių.

Ukmergėje nuo 2008 metų įsikūrusi gamykla NARBUTAS plečiama jau antrą kartą – vasaros pabaigoje bus baigtas statyti dar vienas priestatas, kuris bendrą gamyklos plotą padidins 60 %. Pirmąkart plėtra įgyvendinta 2018 metais.

Visus šiuos pokyčius ir nuolatinį kompanijos augimą matė bei prie jo prisidėjo NARBUTAS darbuotojai. Todėl įmonė džiaugiasi, galėdama pasidalyti jų istorijomis, įspūdžiais ir patirtimi, dirbant vienoje iš lyderiaujančių Europos biuro baldų gamintojų.

Šiuo metu NARBUTAS kolektyvą jungia 1 031 darbuotojas, 817 iš jų dirba gamykloje Ukmergėje. Per pastarąjį pusmetį buvo priimti 94 darbuotojai, o per ateinančius metus planuojama priimti dar 300. Darbuotojų skaičius buvo sumažėjęs tik pačioje pandemijos pradžioje – 2020 metų kovą, tačiau jau gegužę įmonės pardavimams suaktyvėjus, darbuotojų skaičius pradėjo didėti.

Įmonė džiaugiasi, kad tiek ne pirmus metus dirbantys, tiek neseniai prie komandos prisijungę žmonės vertina darbą ir savo ateitį sieja su kompanija. Kiekvieno darbuotojo indėlis – svarus ir reikšmingas. Ilgiau dirbančiųjų turimas žinių bagažas užtikrina sklandų gamybos organizavimą ir leidžia apmokyti naujus kolegas, juos sėkmingai įvesti į darbo procesą. Neseniai prisijungusieji padeda efektyvinti baldų gamybą, pasiūlydami naujus sprendimo būdus.

Bendrovei NARBUTAS svarbus kiekvienas darbuotojas ir jo asmeninė gerovė. Įmonė stengiasi įvairiai juos motyvuoti: suteikia papildomą sveikatos draudimą, išmoka premijas įvairiomis progomis, siūlo nuolaidas ir specialius partnerių pasiūlymus sporto klubų, grožio ir sveikatingumo, laisvalaikio paslaugoms. Tačiau patys darbuotojai, paklausti, kas labiausiai motyvuoja įmonėje, teigia, jog svarbiausia – tai kolegų bendravimo kultūra ir galimybė nuolat mokytis, tobulėti bei greitai kilti pareigose.

Viktoras Lazarevas, Metalo gamybos cecho operatorius. Bendrovėje dirba ketvirtus metus.

„Grįžęs iš užsienio, pradėjau ieškoti darbo. Klausinėjau artimųjų ir draugų, kur galima būtų įsidarbinti. Pirmuoju numeriu Ukmergėje buvo siūloma gamykla NARBUTAS. Keli artimi žmonės dirbo šioje gamykloje ir galėjo papasakoti, kas vyksta, tad net nesikreipiau į kitas įmones. Nuėjau į NARBUTĄ. Darbo pokalbio metu Metalo gamybos cecho vadovas daug papasakojo apie pačią įmonę. Sakė, jei pasirinktoje darbo pozicijoje nesisektų, yra galimybė pabandyti kitur, išmokti kitų darbų, surasti tinkamiausią vietą sau. Man taip ir buvo. Pradžioje pusę metų dirbau vienoje vietoje, vėliau pasiūlyta kita, didesnės kvalifikacijos darbo vieta, kur galėjau mokytis, kelti kvalifikaciją, stažuotis užsienyje“, – pasakojo Viktoras.

Jis džiaugiasi, kad įmonėje dirba įdomų, nemonotonišką, nuolat reikalaujantį tobulėti darbą. Žino, kad jei norėtų išmokti kažką naujo, išbandyti naujas pareigas, pasikalbėjus su vadovu, tokia galimybė būtų rasta. Be to, dirbdamas šioje įmonėje jaučiasi užtikrintas dėl ateities. „Noriu pabrėžti, kad įmonė NARBUTAS yra ekonomiškai stipri ir atėjusi krizė dėl pandemijos ją mažai paveikė. Nors teko šiek tiek būti prastovose ir buvo atleista šiek tiek darbuotojų, dabar viskas atsistatė, darbuotojai grįžta dirbti atgal. Dėl to jaučiuosi saugus ir užtikrintas“, – sakė operatorius.

Darbe jį labiausiai motyvuoja galimybė mokytis, tobulėti, daryti karjerą: „Turiu puikių pavyzdžių. Mano vadovas pradėjo nuo paprasčiausių darbų ir dėl savo sugebėjimų bei noro tapo padalinio vadovu.“

Viktorui svarbu, kad darbovietė kiekvieną darbuotoją yra apdraudusi papildomu medicinos draudimu. Kiekvienas turi galimybę, sutrikus sveikatai, pasinaudoti papildomomis lėšomis, įsigyjant vaistus, ar konsultuotis su privačiais gydytojais bei prevenciškai rūpintis sveikata.

Kalbėdamas apie darbo atmosferą ir kolegas vyras džiaugiasi palaikymu bei paskatinimu tiek iš vadovų, mokytojų, tiek iš šalia dirbančių kolegų. Sako, kad tuo pačiu ir jis dalijasi su bendradarbiais.

Darbuotojas mato pokyčius, liudijančius apie gamyklos sėkmę. „Gamykla pasidarė dvigubai didesnė. Atsirado daug naujų įrenginių. Tarp jų – ketvirtas metalo pjovimo lazeris, kuriuo mokytis dirbti aš skridau į Italiją. Išaugo darbo kolektyvas. Kartu su manimi „užaugo“ didelė dalis bendradarbių. Aišku, kilo atlyginimas“, – vardija Viktoras.

Indrė Zuikauskienė, Medžiagų sandėlio brigadininkė. Įmonėje dirba trejus metus.

Per šį laiką spėjo padirbėti, susilaukti antrojo vaikelio ir, jį paauginusi, vėl sugrįžti į tą pačią darbo poziciją.

Indrė papasakojo, kad, prieš įsidarbindama įmonėje, beveik metus buvo registruota Užimtumo tarnyboje. O prieš tai dirbo labai sunkų fizinį darbą. „Ieškojau patikimos įmonės su geromis darbo sąlygomis. Tarnybos specialistė ir aplinkiniai žmonės labai rekomendavo pabandyti įsidarbinti įmonėje NARBUTAS. Specialistė netgi paminėjo, kad dar niekas iš šios įmonės negrįžo į Užimtumo tarnybą“, – prisimena Indrė.

Ji žinojo tik tiek, kad gamykloje gaminami biuro baldai. „Nieko su tuo bendro neturėjau.“ Pokalbio metu paaiškėjo, kad apmušėjos darbas (pagal šį darbo skelbimą kreipėsi) nėra tinkamas ir Indrei buvo pasiūlyta pabandyti dirbti Medžiagų sandėlyje – atrinkinėti medžiagas gamybai. „Iš pradžių buvo „kosmosas“. Bet labai greitai susigaudžiau, išmokau. Po pusės metų man buvo pasiūlytos dabartinės brigadininko pareigos. Po pusės darbo metų jaučiausi drąsiau, išmokau daug naujų įdomių dalykų, todėl naujos pareigos neišgąsdino“, – sako Indrė.

Kalbėdama apie tai, kokią naudą gauna įmonėje, ji vardija: „Esu tikrai labiau patenkinta savo darbo užmokesčiu nei buvusiu prieš tai. Daug išmokau, patobulėjau. Supratau, kad galiu daugiau. Įmonėje naudojama daug inovatyvių įrankių, programų. Įgavau didesnį pasitikėjimą savo jėgomis.“

Indrė taip pat vertina įmonės dėmesį darbuotojų sveikatai: „Jei reikia vaistų ar maisto papildų stiprinti sveikatą, turiu papildomas galimybes juos įsigyti. Galioja nuolaidos į sporto klubus, odontologų paslaugoms.“

Pasak brigadininkės, įmonė organizuoja daug renginių: sporto, pramoginių, komandos formavimo. Kasmet rengiamos vasaros ir kalėdinės šventės, į kurias kviečiami ir šeimų nariai. „Noriu pabrėžti, kad auginančioms vaikus mamoms šioje įmonėje yra galimybė surasti tinkamas darbo sąlygas“, – akcentuoja vaikus auginanti mama.

Indrę darbe motyvuoja galimybės tobulėti, mokytis, gana greitai kilti pareigose. Jos teigimu, įmonėje dažnai organizuojami mokymai: kvalifikaciniai, LEAN, darbuotojų saugos ir sveikatos.

Apie atmosferą ji nedvejodama atsako: „Mano kolektyvas tikrai geras! Puikus bendravimas ir bendradarbiavimas. Jaučiuosi lyg dirbčiau su artimais žmonėmis. Nepalieka bėdoje, stengiamės vienas kitam padėti.“

Indrė džiaugiasi, matydama pokyčius gamykloje: „Įmonė labai išsiplėtė. Medžiagų sandėlis persikėlė į naujas erdvias patalpas. Ruošiamės keltis į dar naujesnes ir erdvesnes, kuriose bus daug automatizuotų sandėliavimo procesų. Atnaujinti naudojami krautuvai – jie tapo labiau specializuoti konkrečioms operacijoms. Keičiamos ir žaliavos, nes turi atitikti klientų poreikius, mados tendencijas, dizainą. Darbe nenaudojami „popieriniai“ dokumentai – viskas kompiuteriuose.“

Darius Lukšys, Minkštų baldų cecho technologas. Įmonėje dirba jau 18 metų.

„Pradėjau dirbti dar Vilniuje. Esu pats vilnietis. Vėliau, perkėlus gamybą, atvykau dirbti į Ukmergę. O ilgainiui ir gyventi persikėliau į Ukmergę, sukūriau šeimą“, – pasakoja Darius.

Prisimena ir pirmąsias darbines patirtis: „Turėjau baldžiaus specialybę, bet kurį laiką dirbau prekyboje. Nebuvau tuo patenkintas, ieškojau darbo kitur. Pasiūlė pabandyti įsidarbinti vienas įmonės NARBUTAS darbuotojas. Norėjau išeiti iš buvusio darbo ir sutikau pabandyti. Apie įmonę NARBUTAS tada beveik nieko nežinojau, tik tiek, kad vienas mano bendramokslis atlikinėjo praktiką. Įsidarbinau kėdžių apmušėju. Minkštų baldų gamybos ceche dirbu ir iki šiol. Išbandžiau visas gamybos operacijas šiame ceche, moku ir žinau visas funkcijas. Todėl šiuo metu mano pareigos yra technologas. Vertinu šią įmonę kaip pačią geriausią įmonę Ukmergėje, todėl čia pasilikti yra mano geriausias pasirinkimas.“

Darius, kaip ir jo kolegos, džiaugiasi papildomu medicinos draudimu, komandos formavimo bei sporto renginiais.

„Patinka mano atliekamas darbas. Ypač kai darbo rezultatai atneša naudą kolektyvui“, –  sako Darius apie motyvaciją. Darbo atmosferą jis vertina labai gerai. „Kartais vyksta darbiniai ginčai, bet, mano nuomone, tai yra normalu. Visi mes esame žmonės, su savo charakteriais ir požiūriais. Svarbu, kad pavyksta susitarti“, – mano technologas.

Per ilgus metus Dariui teko stebėti įmonės pokyčius. „Pradėjus dirbti, buvo 11 modelių kėdžių ir 8 modeliai pertvarų, o šiuo metu gaminama 20 pozicijų kėdžių, 18 rūšių minkštasuolių, 60 pozicijų pertvarų. Gamyba tapo automatizuota, atsirado robotai. NARBUTAS yra moderni įmonė“, – teigia ilgametis jos darbuotojas.

Aivaras Grinys, Nestandartinių baldų cecho brigadininkas. Įsidarbino įmonėje beveik prieš penkerius metus.

Papasakojo, kad labai mėgsta skaityti straipsnius, domisi įvairiais įvykiais, tiek regioniniais, tiek pasauliniais, tad naujos šiuolaikinės įmonės įsikūrimas gimtajame mieste neliko nepastebėtas.

„Apie įmonės NARBUTAS gamybos plėtrą ir ateities planus buvau skaitęs ir žinojau, kad šioje įmonėje yra tikrai daug galimybių. Darbo pokalbio metu dar kartą tuo įsitikinau. Prieš įsidarbindamas čia, dirbau visiškai kitokį darbą, kol supratau, jog noriu ne tik dirbti, bet ir mokytis naujų dalykų, turėti galimybę nuolat tobulėti ir pildyti žinių bei gebėjimų kraitį. Šioje įmonėje nuolatos vyksta plėtra, keičiasi baldų dizainas, gamybos technologijos ir t. t. Visa tai neleidžia ir man stovėti vietoje, reikia nuolatos mokytis, tobulėti bei visu tempu ,,keliauti“ kartu“, – pasakojo Aivaras.

Vyro teigimu, įmonės veiklos skaidrumas, socialinės garantijos, puoselėjamos vertybės jam yra labai svarbūs dalykai.

Dažniausiai jis naudojasi papildomu medicinos draudimu, taip pat ir kitomis galimybėmis. „Vertinu įmonės organizuojamus sportinius ir pramoginius renginius. Tikrai yra įvairių galimybių, jei nori po darbo su kolegomis užsiimti kažkokia kita veikla. Pavyzdžiui, dviratininkų klubas, žygeivių, bėgikų grupės“, – vardija Aivaras.

Sako, kad jį motyvuoja komanda: „Man yra labai svarbu galimybė dirbti komandinį darbą (to išmokau ilgą laiką žaisdamas krepšinį) ir turėti autoritetingą vadovą. Noriu savo pavyzdžiu rodyti, kas yra komandinis darbas, mokytis atsakomybės, bendradarbiavimo.“ Anot jo, bendravimo kultūra įmonėje – tikrai gera. „Nuolatos esame bendrame darbų sūkuryje, o čia, be aplinkinių pagalbos, palaikymo ir paskatinimo, pasiekti gerų rezultatų būtų neįmanoma, – sako jis. – Siekimas daryti daugiau, kartais didelis darbo tempas neleidžia įgyvendinti visų sumanymų tiek formuojant komandą, tiek diegiant pagerinimus savo darbo srityje.“

Aivaras teigia, kad per jo darbo laiką įmonėje keitėsi bendravimo kultūra – sutarimas, komandinis darbas labai pagerėjo. Keitėsi ir paties karjera: „Buvau staklininkas, komplektuotojas, brigadininkas (komandos lyderis). Mokiausi šių pareigybių nuo pačių pradžių iki specialių žinojimų.“

Donatas Karsokas, gamybos operacijų vystymo vadovas. Įmonėje įsidarbino prieš 2 mėnesius.

Pasak jo, per paskutiniuosius metus pasaulis pasikeitė. „Pandemija pakeitė darbo principus. Daugybė žmonių dirba iš namų. Gamybinėms įmonėms atsirado galimybė dirbti iš namų. Kadangi savo karjeros kelyje norėjau išbandyti gamybą, įmonės NARBUTAS augimo istorija pasirodė kaip puiki galimybė augti kartu“, – sako Donatas. Pasak jo, didžiausia nauda tai, kad įmonė turi ambicingus tikslus augti greičiau už kitus rinkoje. Todėl nori dalyvauti ir prisidėti prie augimo, būti šios įmonės komandos dalimi ir joje panaudoti įgytą patirtį. Donatą motyvuoja konstruktyvi komanda, nuoseklios investicijos, besiplečianti gamyba, nuolatinis pokytis.

Birutė Tuzikienė, Standartinių baldų cecho brigadininkė. Įmonėje dirba 14 metų – „Nuo pat pirmos dienos, kai gamykla NARBUTAS atsidarė Ukmergėje.“

Prisimindama įsidarbinimo aplinkybes sakė: „Atsitiktinumas, esu baldininkė. O įmonę, kurioje dirbau, likvidavo. Savęs kitoje sferoje neįsivaizduoju, todėl pasirinkau būtent įmonę NARBUTAS, kuri ieškojo darbuotojų. Tuo metu važinėjo iš Kauno autobusiukas, todėl susiklostė palankios sąlygos įsidarbinti.“ Birutę motyvuoja daugelis veiksnių. „Matau kaip auga įmonė, kaip plečiasi, kaip gerėja kokybė, kaip tobulėja operatoriai. Ir, žinoma, motyvuojantis darbo užmokestis, skatinančios priemonės, tokios, kaip papildomas draudimas, taip pat dosnios Kalėdų dovanos, skiriamos premijos“, – kalbėjo darbuotoja. Anot jos, atmosfera darbe gera: „Būna nuomonių neatitikimo, bet randame bendrą sutarimą. Smagu, kad darbuotojai supranta, kaip svarbu kokybiškai atlikti darbą, pagalba vieno kitam.“ Birutė džiaugiasi visais padaliniais, pradedant vadybininkais, kurie sugeba atrasti naujų rinkų, baigiant tuo, kad įmonė plečiasi, kuria darbo vietas net ir vyresnėms amžiaus grupėms.

Gedvidas Jaskūnas, sandėlininkas. Įmonėje įsidarbino prieš 5-erius metus.

„Iki tol tik užsienyje dirbau sezoninį darbą. Grįžęs į Lietuvą mokiausi ir man reikėjo darbo. Atėjau į įmonę NARBUTAS atlikti praktikos. Galvojau, trumpam, bet kilau karjeros laiptais ir pasilikau ilgam“, – dalijosi prisiminimais. Dirbdamas įgijo naudingos patirties. „Vaikystėje nebuvau linkęs į bendravimą, buvau uždaresnis, čia išmokau daugiau bendrauti su žmonėmis.  Dabar dirbu komandoje, joje –12 žmonių, kuriems deleguoju užduotis, nuolatos bendrauju“, – pasakojo Gedvidas.

Kaip papildomas naudas jis įvardijo priedus bei vadinamąjį 13-ą atlyginimą, taip pat – papildomą sveikatos draudimą. „Jaučiu, kad kai pasiekiami geri rezultatai, įmonė pasidalija su mumis“, – sakė darbuotojas. Gedvidą motyvuoja, kad darbas ir namai yra čia pat, šalia vienas kito. „Gaunu gerą darbo užmokestį, palyginus su tuo, kiek uždirbau ir kaip dirbau užsienyje. Manau, kad šiuo metu man labai gerai sekasi ir esu namuose su šeima“, – sakė vyras.

Jo pastebėjimu, įmonėje brigadininkai, sandėlininkai, prireikus pagalbos, visuomet bendradarbiauja. Didžiausias pokytis – augimas. „Įmonė jau buvo didelė, kai atėjau, bet ji ir toliau auga ir plečiasi“, – sakė brigadininkas.

Užs. Nr. 499

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)