Spausdinti šį puslapį

Parduodamas buvęs teismo pastatas

Pastatui – per 200 metų, jis yra nekilnojamojo kultūros paveldo dalis.  Gedimino Nemunaičio nuotr. Pastatui – per 200 metų, jis yra nekilnojamojo kultūros paveldo dalis. Gedimino Nemunaičio nuotr.

VĮ Turto bankas skelbia, kad parduoda Ukmergės miesto centre esantį buvusį teismo pastatą. Kultūros paveldo objektas, ilgą laiką tarnavęs visuomenei, 2013 metais paskelbtas pavojinga zona dėl jame surasto gyvsidabrio, dabar parduodamas viešame elektroniniame aukcione.

Valstybei nuosavybės teise priklausantis 1800-aisiais metais statytas dviejų aukštų 691,34 kv. m ploto pastatas yra skirtas administracinei veiklai. Už jį prašoma suma – 167 214 Eur, tai yra 242 Eur už vieną kvadratinį metrą.

Daugiau nei 200 metų senumo pastatas Kęstučio aikštėje pas-kutinį kartą buvo rekonstruotas 1997–2001 metais.

Jam priklauso 0,0546 ha ploto žemės sklypas, kuris yra visuomeninės paskirties. Jam taikomos specialiosios žemės naudojimo sąlygos, susijusios su kultūros paveldo objektų; elektros, šilumos perdavimo, viešųjų ryšių tinklų;  vandens tiekimo ir nuotekų, paviršinių nuotekų tvarkymo bei elektroninių ryšių infrastruktūros apsaugos zonomis. 

Pastatas yra teritorijoje, kuri įrašyta į Nekilnojamųjų kultūros vertybių registrą kaip Ukmergės senojo miesto vieta bei senamiestis. Taigi, jo statybos, tvarkybos, restauracijos, rekonstrukcijos, remonto darbai reglamentuojami Statybos ir Nekilnojamojo kultūros paveldo apsaugos įstatymais bei teisės aktais.

Apie pardavimą paskelbta birželio 23-iąją. Aukciono dalyvių registracija bus vykdoma liepos 26–28 dienomis, o pats aukcionas vyks rugpjūčio 2–5 dienomis.

Visos elektroninio aukciono sąlygos bei informacija dėl apžiūros skelbiamos Turto banko interneto svetainėje.

Buvusiame Ukmergės apylinkės teisme net kelis kartus rasti dideli gyvsidabrio kiekiai. Pirmąkart – 2003-iaisiais teismo rūmų salėje. Tada nebuvo atliktas išsamus tyrimas – ugniagesiai tik išpjovė grindis, ant kurių išsiliejo gyvsidabris.

Beveik po dešimtmečio, 2012-ųjų gruodį, vykdant darbus, pastate buvo aptikta 2 kilogramai šio nuodingus garus skleidžiančio metalo, ir dar pusė kilogramo – 2013-ųjų kovą. Gyvsidabris surastas, ruošiantis gręžti sieną, nuėmus radiatorių dengiančias groteles.

Tuomet patikrinus teismo posėdžių salę, buvo užfiksuota 22 kartus didesnė, nei leistina, nuodingų garų koncentracija. Darbo kabinetuose leistina norma viršijo maždaug 6 kartus. Buvęs teismo rūmų pastatas paskelbtas pavojinga zona. Nuspręsta teismą perkelti į kitas patalpas. Vėliau 40-iai rajono teisininkų, dirbusių teismo rūmuose, nustatytas lengvo laipsnio apsinuodijimas gyvsidabrio garais.

Aukciono skelbime informuojama, kad, laboratorinių tyrimų duomenimis, pastato patalpose nustatyta gyvsidabrio garų koncentracija viršija higienos normų ribas, pastatui reikalinga atlikti cheminę ar terminę demerkurizaciją. Taip pat įspėjama, kad nekilnojamasis turtas yra parduodamas esamos būklės, o Turto bankas neįsipareigoja iškraustyti patalpose esančių daiktų.

VĮ Turto banko Komunikacijos skyriaus komunikacijos konsultantė Jolita Skinulytė-Niakšu informavo, kad Ukmergės rajono apylinkės teismas pastatą tuomečiam VĮ Valstybės turto fondui (dabar VĮ Turto bankas) patikėjimo teise valdyti perdavė 2014 m. kovo 26 d. 

Pasiteiravus apie dabartinį užterštumą gyvsidabrio garais, konsultantė nurodė, kad, jų turimais duomenimis, pastate esančios taršos gyvsidabriu židinio likvidavimas buvo vykdomas pagal Ukmergės rajono ekstremalių situacijų operacijų centro parengtą ir rajono savivaldybės administracijos direktoriaus patvirtintą taršos židinio likvidavimo planą. „Dalis numatytų priemonių buvo įgyvendinta iki turto perdavimo Turto bankui, t. y. demerkurizacija buvo atliekama 2012-ųjų gruodį ir 2013-ųjų kovą. Iš patalpų buvo išneštas ir demerkurizuotas teismo inventorius, taip pat pašalintos statybinės atliekos, kurios susidarė, siekiant pašalinti gyvsidabrį, išardžius grindis ir perdangas“, – rašoma atsakyme. 

Informuota, kad 2020-aisiais Turto bankas, ruošdamas objektą aukcionui, atliko pakartotinius oro mėginių patalpose tyrimus. Dalyje patalpų buvo nustatyta padidėjusi gyvsidabrio garų koncentracija: trijose patalpose ji padidėjusi nežymiai, trijose didžiausią leistiną normą viršija dukart, dar trijose – penkiskart. Nepaisant to, apsispręsta parduoti pastatą, pardavimo sąlygose nurodant informaciją apie padidėjusią gyvsidabrio garų koncentraciją pastate. 

„Turto bankas papildomos demerkurizacijos neatliko, nes šiuo metu tai nėra tikslinga. Pirkėjas galbūt apsispręs išardyti ir utilizuoti apdailą arba norės griauti pastatą, o galbūt norės jį išsaugoti ir, tokiu atveju, turės atlikti papildomą demerkurizaciją“, – nurodoma atsakyme.

Pasiteiravus, ar užterštumas garais turėjo įtakos, nustatant kainą, J. Skinulytė-Niakšu paaiškino, kad objekto kaina nustatoma nepriklausomo vertinimo metu, atsižvelgiant į pastato charakteristikas, vietą ir kitus parametrus. Paminėjo, kad jei objektas nebus parduotas, jo kaina, remiantis nustatyta tvarka, gali būti mažinama. „Tačiau kol kas galime pasakyti, kad rinkos dalyviai domisi šiuo objektu, teiraujasi ir dėl atliktų tyrimų, kokie papildomi darbai turės būti atliekami, kad pastatu būtų galima naudotis“, – atsakė Turto banko atstovė. 

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)