Spausdinti šį puslapį

Dvaro kumetyno pastato nuoma nepateisino lūkesčių

Dvaro kumetyne veiklos tai pradedamos, tai vėl nutraukiamos.  Gedimino Nemunaičio nuotr. Dvaro kumetyne veiklos tai pradedamos, tai vėl nutraukiamos. Gedimino Nemunaičio nuotr.

Prezidento Antano Smetonos dvaro buvusio kumetyno pastato nuoma ir vėl nesėkminga. Čia įkurti viešbutis ir restoranas dėl karantino buvo priversti stabdyti veiklą, ir nuomininkas ilgą laiką nemokėjo nuomos mokesčio.

Priminsime, kad Ukmergės kraštotyros muziejus dalį Antano Smetonos dvaro rezidencijos – renovuotą 595,84 kv. m buvusį kumetyno pastatą – nuomoja nuo 2016 metų. Nuomojamų patalpų paskirtis – apgyvendinimo, maitinimo, renginių, pramogų ir laisvalaikio organizavimas.

Dvaro, esančio Taujėnų seniūnijoje, Užulėnio kaime, pastatus rajono savivaldybė renovavo, pritraukdama ES paramą – rekonstruoti rūmų ir kumetyno pastatai, sutvarkyta teritorija.

Gavus paramą pagal 2014–2020 m. ES fondų programą, tvarkoma 24,56 ha kultūrinio kraštovaizdžio paveldo teritorija, Lėno ežero pakrantė, įrengti pėsčiųjų takai.

2016 metais buvusį kumetyno pastatą ir dalį teritorijos muziejus išnuomojo UAB „Trys Namukai“. Pagal sutartį nuompinigių dydis mėnesiui siekė 365,70 Eur. Buvusio kumetyno pastatas tuomet išnuomotas iki 2018 metų pabaigos. Tačiau nuomininkui veiklos vystyti nesisekė – jis nemokėjo nuomos. Savivaldybės Kontrolės ir audito tarnybai atlikus kraštotyros muziejaus finansinį auditą, buvo rekomenduota sutartį su nuomininku nutraukti.

Sutartis buvo nutraukta, o muziejus kreipėsi į teismą dėl mokesčių išieškojimo. Aiškindamas, kodėl susidarė skolos, nuomininkas teigė, kad buvo labai dideli šildymo kaštai, nes pastatas šildomas tik elektra, taip pat – itin didelė nuomos kaina.

Savivaldybės taryba, prieš skelbdama naują konkursą, sumažino nuomos mokestį: nustatė minėtų patalpų nuompinigių dydį mėnesiui – 208,54 Eur.

2019 metų sausį buvo paskelbtas konkursas ir Ukmergės kraštotyros muziejus pasirašė nuomos sutartį su nauju nuomininku – bendrove „Ostina“. Nuomos sutartis sudaryta trejiems metams. Naujas nuomininkas iš karto ėmėsi veiklos, teikiant maitinimo ir apgyvendinimo paslaugas.

Tačiau situacija kartojasi. Nors kavinė ir viešbutis lankomi Lietuvos ir užsienio turistų, vėl susikaupė skola už nuomą.

Ukmergės kraštotyros muziejaus direktorė Violeta Reipaitė situacijos plačiai nekomentuoja. Susidariusios skolos sumos neatskleidė. Pasak jos, sutartis galioja iki šių metų gruodžio 31 d., tad nuomininkas iki šio termino dar gali padengti visas skolas.

Nors, pagal sutartinius įsipareigojimus nuoma turi būti mokama reguliariai, dėl pandeminės situacijos žiūrima supratingai ir šįsyk nesiimta tokių griežtų priemonių kaip sutarties nutraukimas, nepasibaigus terminui. Direktorės teigimu, skola ėmė kauptis ne iš karto. „Iš pradžių bendrovė nuomą mokėjo“, – sakė ji, tačiau jau pernai buvo susidariusi skola, kurią po vasaros nuomininkas turėjo ketinimų padengti, bet rudenį vėl buvo paskelbtas karantinas ir to padaryti nepavyko.  Kol kas laukiama sprendimų.

UAB „Ostina“ direktorius Gintaras Jaskūnas sakė, kad iki termino pabaigos nuomą sumokės.  Paklaustas apie nemokumo priežastis, G. Jaskūnas sakė: „Juk žinote, kokia yra situacija – karantino metu nebuvo leidžiama priimti klientų, nebuvo jokių pajamų, vien išlaidos šildymui ir kitos. Valstybė jokių kompensacijų neskyrė. Kaip gali nesusidaryti skola? Skolą mes pripažinome. Sumai buvo sudarytas mokėjimų grafikas ir dabar jis yra vykdomas.“

Apie galimybę tęsti veiklą šioje vietoje įmonės vadovas sakė dar galvosiąs.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)