Spausdinti šį puslapį

Ukmergėje statoma privati saulės elektrinė

Vyksta saulės elektrinės statybos.  Gedimino Nemunaičio nuotr. Vyksta saulės elektrinės statybos. Gedimino Nemunaičio nuotr.

Važiuojant miesto apvažiavimu galima matyti, kad už Žiedo gatvėje esančios baldų gamyklos vyksta statybos – didžiuliame plote matyti poliai. Čia statoma saulės elektrinė.

Rajono savivaldybės administracijos Urbanistikos ir infrastruktūros skyriaus vedėjo pavaduotojas Artūras Sakalauskas informavo, kad leidimas išduotas UAB „EnergoLT“ saulės elektrinei įrengti. Yra parengtas saulės šviesos energijos elektrinės techninis projektas. Užsakovas ir statytojas – UAB GG LTU S1.

Šios bendrovės viešųjų ryšių atstovė Vaida Račiūnaitė-Čepkienė informavo, kad elektrinė užims maždaug 10 ha plotą ir bus 5 MW galios.

Elektrinės moduliai bus dvipusiai, montuojami ant tracker sistemos – plieno konstrukcijų su saulės sekimo funkcija, kai ašis sukasi pagal esamą saulės padėtį, kad būtų pasiektas kuo geresnis saulės šviesos kritimo kampas į modulius ir taip saulės elektrinė pasiektų didesnį našumą

Tai – vienas efektyviausių technologinių sprendinių maksimaliai energijos generacijai užtikrinti.

Techniniame projekte nurodoma, kad pagal planuojamos ūkinės veiklos poveikio aplinkai vertinimo įstatymą šiam objektui poveikis aplinkai neprivalo būti vertinamas. Taršos integruota prevencija ir kontrolė taip pat neprivaloma.

Nurodoma, kad gyventojų sauga nuo elektros linijų sukuriamo elektromagnetinio lauko, kai oro linijų įtampa iki 330 kV, nenormuojama. Teigiama, kad įrenginių ir įvairių mechanizmų bei įrankių keliamas triukšmas statybos montavimo darbų metu pagal Lietuvos higienos normą nebus viršijamas. Ūkinė veikla, dėl kurios į aplinkos orą galėtų būti išmetami teršalai, nenumatoma, todėl laikoma, kad oro taršos nebus.

Aplink saulės elektrinę planuojama sumontuoti tinklinę 1,8 m aukščio, 2 012 m ilgio tvorą. Numatyti trys įvažiavimai į teritoriją.

Priminsime, kad Ukmergėje bus statoma ir kita didelė saulės elektrinė, kurios statybų ėmėsi savivaldybė. Jau pasirašyta sutartis tarp savivaldybės valdomos UAB  „Ukmergės šiluma“ ir energetikos bendrovės „Ignitis“. Ji įrengs 3,6 MW galios saulės elektrinių parką.

„Ignitis“ bus atsakinga už elektrinės įrengimą ir jos priežiūrą pirmuosius metus. Vėliau priežiūros funkcijas perims „Ukmergės šiluma“. Šis saulės elektrinių parkas iškils 8 ha žemės sklype tarp S. Daukanto ir Lakštingalų gatvių.

Netrukus startuos projektavimo darbai, o paskutiniame metų ketvirtyje turėtų prasidėti statybos. Numatomas projekto įgyvendinimo terminas – 2023 metų pavasaris.

Projekto vertė – apie 4 mln. Eur. Ukmergės rajono savivaldybės indėlis – 28 proc., o likusios lėšos – ES parama.

Numatyta, kad saulės elektrinių parkas pagamins daugiau kaip 3,7 mln. kWh elektros energijos per metus. Ši energija bus tiekiama 35-ioms savivaldybės įstaigoms (vaikų darželiams, mokykloms, savivaldybės administraciniams pastatams, ligoninei ir kt.) bei 12-ai seniūnijų. Naujasis saulės parkas turėtų patenkinti apie 90 proc. Ukmergės rajono savivaldybės elektros energijos poreikių.

Planuota, kad tai bus pati didžiausia saulės elektrinė mūsų rajone ir viena iš didesnių Lietuvoje.

Vis tik GG LTU S1 jau statoma 5 MW galios elektrinė bus galingesnė.  Įmonės atstovė V. Račiūnaitė-Čepkienė sakė, kad ji bus naudojama kaip nuotolinė saulės elektrinė – jos generuojama energija naudosis šalies įmonės. Planuojama, kad elektrinė turėtų pradėti veikti šią vasarą.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)