Spausdinti šį puslapį

UAB „Ukmergės vandenys“ švenčia 90-ies metų jubiliejų

UAB „Ukmergės vandenys“ aptarnauja daugiau kaip 14,3 tūkst. vartotojų ir abonentų. UAB „Ukmergės vandenys“ aptarnauja daugiau kaip 14,3 tūkst. vartotojų ir abonentų.

Lietuva viena iš nedaugelio Europos valstybių viešajam vandens tiekimui naudoja tik požeminius vandens išteklius.

Hidrologai teigia, kad jų turime užtektinai, net ir sausros atveju vandens tiekimo sutrikimai negresia. Per parą, nepakenkiant savo atsargoms, galėtume sunaudoti 3,72 mln. kubinių metrų požeminio vandens, o sunaudojame tik apie 12–15 proc. šio kiekio. Tad viskas tvarkoje, nerimauti neverta.

Kad nerimauti neverta tikina ir požeminį vandenį šalies savivaldybėse tiekiančių 70-ies vandentvarkos įmonių specialistai, kurių kolektyvų planingu darbu ir eksploatuojama įranga per metus išgaunama 130 mln. kub. metrų kokybiško vandens. Nedaugelis žino, kad iš įmonėms priklausančių giluminių artezinių gręžinių vanduo pirmiausia patenka į gerinimo įrenginius, kuriuose nugeležinamas, pripildomos talpyklos – rezervuarai. Apsaugotas nuo išorinės taršos, vamzdynų tinklais vanduo iš ten pasiekia gyventojų namus, įstaigas, ūkius ir kitus vartotojus.

Tuo vandens kelias nesibaigia – panaudotas buityje, pramonėje ar žemės ūkyje nuotekų vanduo požeminiais tinklais patenka į vietines nuotekų stotis ir centrines valyklas, kur biologinio proceso būdu išvalomas. Iš čia, atitinkantis gamtosauginius reikalavimus, jis išbėga į upes ar kitus vandens telkinius. Per metus Lietuvoje išvaloma 172,4 mln. kub. metrų buities ir pramonės nuotekų.

Visuomenei svarbų vandens išgavimo, panaudojimo ir sugrąžinimo gamtai procesą kartu su Lietuvos vandentvarkos įmonėmis vykdo ir 1932 metais įsteigta Ukmergės rajono savivaldybės uždaroji akcinė bendrovė „Ukmergės vandenys“, 2022-ųjų spalio 1 d. šventusi įmonės 90-mečio jubiliejų.

Kolektyvas, vadovaujamas direktoriaus Rimo Arlinsko, paskutiniais dešimtmečiais pasiekė svarių rezultatų geriamo vandens gavyboje ir tiekime, nuotekų surinkime ir tvarkyme, vandens kokybės gerinime, vartotojų ir abonentų aptarnavime.

Įgyvendinti svarbūs vandentvarkos projektai Ukmergės mieste ir rajone – 2012 metais Sargelių kaime pastatyti dumblo apdorojimo įrenginiai, kainavę 2,24 mln. eurų, 2015 metais baigta vandens tiekimo ir nuotekų tvarkymo infrastruktūros renovacija bei plėtra Ukmergėje, Šventupėje, Vidiškiuose, Žemaitkiemyje, Taujėnuose, Vepriuose, Šaukavoje ir Dainavoje. Atlikta darbų už 29, 46 mln. eurų.

Taip pat baigiami įgyvendinti ir svarbūs Ukmergės kraštui bei miestui projektai: „Vandens tiekimo ir nuotekų tvarkymo infrastruktūros plėtros ir rekonstravimo Ukmergės rajono savivaldybėje“, „Paviršinių nuotekų tinklų statybos ir rekonstravimo Ukmergės mieste“ ir „Geriamojo vandens tiekimo ir nuotekų surinkimo tinklų plėtros Ukmergės rajono savivaldybėje“.

Ukmergės gerovę kurianti UAB „Ukmergės vandenys“ šiuo metu eksploatuoja 35 vandenvietes, 50 gręžinių, 8 vandens bokštus, 34 vandens gerinimo įrenginius, 414,7 km vandentiekio tinklų (217 km Ukmergės mieste ir 197,7 km rajono gyvenvietėse). Taip pat – 318,1 km nuotekų tinklų (209,9 km mieste ir 108,2 km rajono gyvenvietėse), 24 nuotekų tvarkymo sistemas su valymo įrenginiais, 81 nuotekų siurblinę, dumblo kompostavimo įrenginius, fotovoltinę saulės elektrinę, 91,2 km paviršinių nuotekų tinklų, 4 paviršinių nuotekų valymo įrenginius. Įmonė aptarnauja daugiau kaip 14,3 tūkst. vartotojų ir abonentų.

Visa tai pasiekta dešimtmečiais modernizuojant, diegiant naujas technologijas, įrenginius, plečiant ir prižiūrint vandentvarkos ūkį darnoje su gamta.

UAB „Ukmergės vandenys“ administracijos informacija

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)