Spausdinti šį puslapį

Taujėnų dvare akis užburia kūriniai iš ledo

Gedimino Nemunaičio nuotr. Taujėnų dvare eksponuojamos ledo skulptūros. Gedimino Nemunaičio nuotr. Taujėnų dvare eksponuojamos ledo skulptūros.

Žmonių traukos centru šiomis savaitėmis tapo Taujėnų dvaras.

Čia nuo vasario 3 d. vyksta tarptautinis ledo skulptūrų festivalis „Sniego žmonių karalystė“.

Dvaro teritorijoje jau dvi savaites eksponuojama daugiau nei 30 ledo skulptūrų. Įvairios būtybės, žmonės, gyvūnai, paukščiai, prašmatnūs sostai, įšaldytų gėlių kompozicijos... Visa tai sukurta iš itin trumpalaikės medžiagos – ledo.

Apžiūrėti skulptūrų lankytojai įleidžiami visomis savaitės dienomis nuo ryto iki vakaro. Ir jų čia tikrai netrūksta. Ypač – savaitgaliais, kai prie įėjimo nutįsta lankytojų eilės.

Pirmą kartą mūsų krašte vykstantis tarptautinis ledo skulptūrų festivalis subūrė menininkus iš įvairiausių pasaulio kampelių. Toliausia šalis, iš kurios atvyko kūrėjas – Argentina.

Kaip tik šiuo metu didžiulis ledo skulptūrų festivalis vyksta ir kaimyninėje Latvijoje, Jelgavos mieste. Tad iš tolesnių pasaulio šalių atvykę skulptoriai savo darbus pristatė ir ten, ir Taujėnuose.

Atidarymo dieną smalsuoliai turėjo progos pamatyti ne tik jau sukurtus kūrinius, bet ir patį kūrybinį procesą, kuriame prireikia ir įprastų įrankių, ir net lygintuvų.

Dvaro savininkai Stackevičiai sako, kad grožiui sukurti prireikė daug darbo, laiko ir investicijų.

Vienas iš bendrasavininkų, kartu su broliais dvarą įsigijęs prieš tris dešimtmečius, Jonas Stackevičius džiaugiasi pasiteisinusiu sumanymu. Tikina, kad, nors buvo didžiulė rizika, sumanymas pavyko.

Didžiausios rizikos būta dėl oro sąlygų – juk žiemos dabar itin kaprizingos, o renginiui ruoštasi gerokai iš anksto. Laimei, orai pasitaikė palankūs – temperatūra kelias savaites buvo neigiama.

Ilgiausiai tvirtos išliks palapinėje stovinčios ir dvaro ledainėje įkurdintos skulptūros. Mažesnes, kurios pastatytos lauke, kelių hektarų teritorijos erdvėse, saulė ir lietus suardė per kelias savaites.

Kiek dienų dar bus įleidžiami lankytojai, praėjusį savaitgalį organizatoriai tiksliai pasakyti negalėjo. Sakė, kad tai priklausys nuo oro temperatūros. 

UŽ inf.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)