„Bolt“ paspirtukų nuoma – ir Ukmergėje

Gedimino Nemunaičio nuotr. Žalieji paspirtukai jau rieda po Ukmergę. Gedimino Nemunaičio nuotr. Žalieji paspirtukai jau rieda po Ukmergę.

Susisiekimo paslaugų platformos „Bolt“ žemėlapyje  atsirado ir Ukmergė – šią savaitę ji pradėjo elektrinių paspirtukų sezoną. Paspirtukų dabar pilnas miestas, tačiau vairuotojai naujovę sutinka su nerimu.

„Bolt“ – Europoje veikianti daugiafunkcė programėlė, teikianti keliavimo mieste paslaugas. Jomis jau naudojasi 23 Lietuvos miestai, o šiemet tarp jų – ir Ukmergė. Įmonė veikia pagal „Žaliąjį planą“, yra įsipareigojusi siūlyti aplinkai draugiškas automobilių ir elektrinių paspirtukų dalijimosi paslaugas.

Pirmadienį skirtingose Ukmergės vietose atsiradę paspirtukai vienus ukmergiškius pradžiugino, kad startuoja visą parą veikianti nuoma, kitiems sukėlė nerimą dėl eismo saugumo.

Pėstieji baiminasi, kad paspirtukininkai, švilpdami pro šalį dideliu greičiu, jų neužkliudytų ir nesužalotų. Vairuotojai pyksta, kad kai kurie nutrūktgalviai, net neapsidairę gatvėje, išlįs tiesiai priešais automobilį.

Švies vartotojus

„Bolt“ atstovas žiniasklaidai Mantas Čižas informavo „Ukmergės žinias“, kad, prieš pradedant paslaugų teikimą Ukmergėje, tai buvo suderinta su rajono savivaldybe: „Pritarimą gavome, žadame ir toliau bendradarbiauti ir konsultuotis.“

Rajono savivaldybės administracijos Viešosios tvarkos ir aplinkosaugos skyriaus vedėjas Aidas Dutkus sakė, kad naujos paslaugos atsiradimas mieste problemų nekelia, jų gali kelti tik netinkamas vartotojų elgesys, jeigu tie, kurie važinės, nesilaikys taisyklių.

Jau pirmąją paspirtukų atsiradimo Ukmergėje dieną kameromis pastebėti daromi pažeidimai.

Apie pastebėtus pažeidimus A. Dutkus patarė pranešti, naudojantis portalu epolicija.lt.

Ukmergės rajono policijos komisariato viršininkas Saulius Kazlauskas naujos paslaugos teikimą vertina teigiamai. „Visada naujas dalykas pradžioje kelia nepatogumų. Reikės apsiprasti ir vairuotojams, ir pėstiesiems. Kituose miestuose paslauga sėkmingai naudojamasi. Reikia tik džiaugtis, kad Ukmergėje atsiranda naujos galimybės.“

Sakė, kad, atsiradus naujai paslaugai, papildomų priemonių nesiims – tęs iki šiol vykdytą prevenciją. Tai – švietimas ir stebėjimas. Bendruomenės bei kiti pareigūnai veda pamokėles mokyklose, kaip saugiai važiuoti dviračiais, tuo pačiu mokys ir saugaus važiavimo paspirtukais. Policija kontrolės gatvėse nedidins – visas miestas stebimas, naudojant vaizdo kameras. „Kituose miestuose paslauga veikia gerai. Tačiau iš anksto pasakyti, kad tikrai nieko neįvyks, negalime“, – sakė S. Kazlauskas.

Įmonės vykdoma prevencija

„Bolt“ pranešė, kad greta plėtros planuoja ir tęstinį darbą su paslaugos vartotojais, kad būtų pasiekta aukštesnė paspirtukų eismo ir parkavimo kultūra. „Bolt“ atstovo Beno Jurlovo teigimu, eismo dalyvių saugumas – šio sezono prioritetas.

„Tai nėra vien deklaracija – praėjusiais metais buvo sukurta strategija nelaimingų atsitikimų ir netinkamo parkavimo prevencijai. Tikime vartotojų, ypač naujokų, edukacija. Antrasis laiptelis – individualus darbas su tais, kuriems žinutės programėlėje ar bendro perspėjimo nepakanka. Būsime griežtesni piktnaudžiaujantiems – esame pasiryžę aktyviai blokuoti netinkamai besielgiančius paspirtukų naudotojus“, – sakė jis.

B.Jurlovo teigimu, platforma leidžia stebėti vartotojus. Jeigu naujokus būtina edukuoti ir perspėti apie paslaugos ir kelių eismo taisykles, tai antrą ar trečią sezoną ant paspirtuko stovintis žmogus turėtų jau būti pakankamai įgudęs tiek važiuoti, tiek užtikrinti kitų eismo dalyvių saugumą. Priešingu atveju – jam ne vieta ant žaliojo paspirtuko.

Praėjusį sezoną Seime buvo parengtas įstatymo projektas, pirmąkart apibrėžiantis paspirtukų eismą. Šiemet tikimasi jo svarstymo ir patvirtinimo.

Viena iš efektyviausių priemonių sumažinti sunkių traumų tikimybę – riboti maksimalų paspirtuko išvystomą greitį.

Paspirtuko nuomos kaina – 18 ct už minutę. Tokia pati, kaip ir Vilniuje.

Kiek paspirtukų atgabenta į Ukmergę įmonė nepanoro atskleisti. Ukmergiškiai atkreipė dėmesį, kad paspirtukininkai, pasinaudoję paslauga, transporto priemones palieka įvairiose miesto vietose.

Būtina žinoti

Primename, kad visų eismo dalyvių santykius reguliuoja kelių eismo taisyklės.

* Elektrinis paspirtukas yra priskiriamas motoriniam dviračiui, todėl jo vairuotojas turi laikytis KET reikalavimų, kurie taikomi dviračių vairuotojams.

* Galima važiuoti dviračių takais, pėsčiųjų ir dviračių takais, arba dviračių juostomis, kur jų nėra – kelkraščiu.

* Kai nėra net kelkraščio arba infrastruktūra pernelyg duobėta, išimtinais atvejais galima važiuoti šaligatviu arba viena eile važiuojamosios dalies kraštine dešine eismo juosta, kuo arčiau jos dešiniojo krašto.

* Paspirtukų vairuotojams draudžiama kirsti važiuojamąją dalį pėsčiųjų perėjomis. Kertant perėją, paspirtuką reikia vestis. Tik pėsčiųjų perėjoje paspirtuko vairuotojas turi pirmenybę ir automobilių vairuotojai jį privalo praleisti.

* Jei kelias kertamas specialiu žymėjimu išskirtu dviračių taku, paspirtukų vairuotojai privalo įsitikinti, kad jiems duodamas kelias, tada kirsti gatvę jie gali važiuodami.

* Jei reikia kirsti važiuojamąją dalį ten, kur eismas nereguliuojamas, tą daryti galima tik praleidus visas transporto priemones.

* Kai elektrinio paspirtuko vairuotojas kerta išvažiavimus iš šalia kiemo esančių teritorijų, gyvenamosios zonos, kiemų ar aikštelių, jam nereikia nulipti nuo savo transporto priemonės ar jos vestis. Tais atvejais eismo dalyviai, važiuojantys į šias teritorijas ar iš jų, privalo praleisti elektrinio paspirtuko vairuotoją, mat šiam kelyje jam – pirmenybė.

* Elektrinių paspirtukų vairuotojams kelyje taikoma pirmumo teisė ir tuomet, kai šie kerta važiuojamąją dalį, į kurią kiti vairuotojai suka. Dažnai tokiais atvejais automobilių vairuotojai nesusimąsto, kad jie turėtų stabtelėti ir praleisti paspirtukų ar dviračių vairuotojus.

* Jei asmuo yra neblaivus, elektrinio paspirtuko vairuoti negalima. Teisės aktai už tai numato baudą nuo 80 iki 150 eurų ar net daugiau.

* Draudžiama vežti keleivius.

* Važiuodami kelkraščiu, bendru pėsčiųjų ir dviračių taku arba šaligatviu, paspirtukų vairuotojai privalo duoti kelią pėstiesiems, neturi jiems trukdyti ar kelti pavojaus, o pro pat pėsčiąjį turi važiuoti pėsčiojo judėjimo greičiu (3–7 km per valandą), paliekant saugų tarpą iš šono.

* Važiuoti važiuojamąja kelio dalimi elektriniu paspirtuku leidžiama ne jaunesniems kaip 14-os metų asmenims, o išklausiusiems kursus ir turintiems specialų pažymėjimą – nuo 12-os metų. Prižiūrint suaugusiajam – ne jaunesniems kaip 8-erių metų vaikams.

* Gyvenamojoje zonoje amžius neribojamas, tačiau suaugusieji turi užtikrinti, kad nepilnamečiai tinkamai elgtųsi kelyje.

* Važiuodamas važiuojamąja dalimi, paspirtuko vairuotojas privalo dėvėti ryškiaspalvę liemenę su šviesą atspindinčiais elementais arba paspirtuko priekyje turi degti baltos šviesos žibintas, o gale – raudonos šviesos žibintas.

* Važiuojant nepilnamečiams privalomas saugos šalmas. Visiems kitiems šalmas – rekomenduojamas.

* Jei automobilio greitis – iki 50 km/val. lenkiant, apvažiuojant paspirtukininką reikia palikti ne mažesnį kaip 1 m šoninį atstumą.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Komentarai  

+21 # ! 2023-03-24 17:08
Tik atsirado Ukmergeje paspirtukai - ir jau bardakas.

Skraido vaikigaliai kaip akis isdege. Jokios keliu eismo taisykles jiems negalioja. Dave kaimieciams naujus zaislus.
Atsakyti | Atsakyti cituojant | Citata
+17 # Tomas Daunaravičius 2023-03-26 11:42
Kai atvaziuoji is Vilniaus i Ukmerge ir dziaugiesi kad miestas ne uzterstas tom zaliom siukslem, ir tada pamatai kad vel sitas brudas voliojasi sale sankrizu ir ant saligatviu
Atsakyti | Atsakyti cituojant | Citata
+4 # Aciu 2023-03-27 08:35
Vice merei!
Atsakyti | Atsakyti cituojant | Citata

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Jonines

Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų