Rajone švęstos Joninės

Sma­gią Jo­ni­nių šven­tę sa­viš­kiams su­ren­gė Uk­mer­gės kraš­to ne­įga­lių­jų są­jun­ga, va­do­vau­ja­ma Lio­nės Alek­sie­nės. „Jau­tė­mės kaip vie­nos dar­nios šei­mos na­riai, o jų bū­ta apie 60. Mums pa­si­tai­kė pro­ga „Dvie­jų bo­ka­lų“ šei­mi­nin­kės Ge­nu­tės Ka­po­čie­nės dė­ka su­si­bur­ti ka­vi­nės aikš­te­lė­je“, – džiau­gė­si įspū­džiais apie šven­tę pa­si­da­li­ju­si Jad­vy­ga Ju­zė­nie­nė.

Svei­ki­ni­mai – ne­įga­lių­jų są­jun­gos var­du­vi­nin­kams.


„Pa­grin­di­nis dė­me­sys bu­vo var­du­vi­nin­kams, ku­rių – sep­ty­ni. Vi­si sep­ty­ni sta­lai, ant ku­rių – šven­ti­niai py­ra­gai, džiau­gė­si tu­rė­da­mi Jo­ną ar Ja­nę“, – pa­sa­ko­jo ji.

  Kon­cer­ta­vo „Dai­nos“ an­sam­blis, va­do­vau­ja­mas Ka­zi­mie­ro Pies­ti­nio. Var­du­vi­nin­kams už­dė­ti gė­lių su ąžuo­lo ar pa­par­čio la­pais vai­ni­kai, jie svei­kin­ti dai­no­mis, klau­sy­ta­si li­te­ra­tų. L. Alek­sie­nė įtei­kė do­va­nė­lių. Pra­džiu­gi­no su­si­kū­ru­sios fol­klo­ro gru­pės „Le­li­ja“ dai­ni­nin­kės Zi­ta Mor­kū­nie­nė ir Al­do­na Ja­čio­nie­nė, ku­rioms va­do­vau­ja Aliu­tė Ki­li­jo­nie­nė.

***

Jo­ni­nės švęs­tos ir Sie­si­kų mies­te­lio ben­druo­me­nės vai­kų die­nos cen­tre. „No­rė­jo­me su­pa­žin­din­ti auk­lė­ti­nius su se­nai­siais pa­pro­čiais, tra­di­ci­jo­mis. Mo­kė­mės rink­ti Ku­po­lę – puokš­tę iš dvy­li­kos skir­tin­gų žo­ly­nų. Sky­nė­mės vais­ta­žo­lių ar­ba­toms, nes jos tu­ri ypa­tin­gų ma­giš­kų ga­lių, jei su­skin­tos il­giau­sią me­tų die­ną...“ – sa­ko cen­tro auk­lė­to­ja Vai­da Pu­pe­lie­nė.

Vai­kai py­nė vai­ni­kus, vi­si tu­rė­jo pa­si­rin­kę ir ąžuo­lo ūg­lių – kad bū­tų stip­rūs, tvir­ti; kmy­nų – kad pil­vu­kai ne­strei­kuo­tų; ru­gia­gė­lių – kad akys švies­tų; ra­mu­nių – kad my­li­mi bū­tų ir ki­tus mo­kė­tų pri­im­ti su mei­le šir­dy­se.

„Pa­si­klau­sėm Ve­ro­ni­kos Po­vi­lio­nie­nės, „Kūlg­rin­dos“, „Ata­ly­ja“ įra­šų. Tarp tri­jų ąžuo­lų šo­kom ra­te­lius, dai­na­vom, ri­de­no­mės nuo kal­niu­ko... Tur­būt pa­ju­tę že­mės ir aug­me­ni­jos jė­gą, nie­kas ne­no­rė­jo ei­ti na­mo, trau­kė dar pa­bū­ti ąžuo­lų užuo­vė­jo­je“, – pa­sa­ko­jo auk­lė­to­ja.

***

Šven­tę taip pat su­ruo­šė Vi­diš­kių ben­druo­me­nės na­riai. Dar prieš tai pir­mi­nin­kas V. Jan­kaus­kas su šauk­liais va­ži­nė­jo mies­te­lio gat­vė­mis ir pa­svei­ki­no vi­sus Jo­nus ir Ja­ni­nas, ku­rių – net 18, įteik­da­mas jiems vai­ni­kus ir at­mi­ni­mo do­va­nė­les.

Su­si­rin­ku­siuo­sius šven­tės ren­gė­jai pa­svei­ki­no su duo­na ir drus­ka, o la­biau­siai juos nu­ste­bi­no se­nų­jų kul­tū­ros na­mų sa­lės in­ter­je­ras – kai­mo so­dy­ba su gė­lė­mis, tvo­ro­mis, šie­no ku­pe­tė­lė­mis. Vi­diš­kie­čius links­mi­no Vi­diš­kių kul­tū­ros na­mų ka­pe­la „Vo­lun­gė“, Šven­tu­pės ro­man­si­nių dai­nų an­sam­blis „Šven­te­re­čius“, Ja­siu­liš­kių so­cia­li­nės glo­bos na­mų gy­ven­to­jas D. So­lo­dian­kin.

Pa­sak apie tai pa­pa­sa­ko­ju­sios Eg­lės Vait­kū­nie­nės, neap­si­ei­ta be žai­di­mų, ska­nios žu­vie­nės, pa­par­čio žie­do ieš­ko­ji­mo, į lau­žą mes­tos gin­ta­ro dul­kių ki­birkš­tė­lės ir min­ty­se sa­ky­ti no­rai... Da­ly­viai dė­ko­ja Vi­diš­kių se­niū­nui V. Šta­rui už nuo­la­ti­nę pa­gal­bą ben­druo­me­nei, ūki­nin­kui V. Gry­bi­nui, ben­druo­me­nės ak­ty­vui už idė­jas ir jų įgy­ven­di­ni­mą.

Siesikų miestelio bendruomenės vaikų dienos centro vaikai

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų