Spausdinti šį puslapį

Rugsėjis sukvietė į mokyklas

Gedimino Nemunaičio nuotr. Mokyklos antradienį puošiasi gėlėmis... Gedimino Nemunaičio nuotr. Mokyklos antradienį puošiasi gėlėmis...

Naujuosius mokslo metus kai kurios rajono mokyklos pasitinka pakeitusios statusą ir su išgražėjusiomis patalpomis. Žadama ir naujovių ugdymo procese.

Veprių vidurinė mokykla nuo šio rugsėjo tapo pagrindine. Taip pat, pasak savivaldybės Švietimo ir sporto skyriaus vedėjos Dalės Steponavičienės, „Šilo“ pagrindinės mokyklos Šešuolių bei Želvos gimnazijos Žemaitkiemio progimnazijų skyriai tampa pradinio ugdymo skyriais.

Naujovės – ir Taujėnų gimnazijoje. Čia, anot vedėjos, nuo rugsėjo 1-osios atidaroma ikimokyklinio ugdymo grupė mokyklos pastangomis suremontuotose patalpose.

Ši gimnazija taip pat sulaukė Rugsėjo pirmosios dovanų. Penktadienį jai perduotas naujas mokyklinis autobusas. Švietimo ir mokslo ministerija savivaldybėms nupirko iš viso 48 naujus 19 vietų autobusus „Iveco Daily“. Vienas geltonasis autobusėlis kainavo per 35 tūkst. eurų.

Remontai tebevyksta  

Po vasaros atostogų mokiniai ir darbuotojai grįžta į gražesnes patalpas. D. Steponavičienė pasakojo, kad remonto darbai atlikti Užupio pagrindinėje ir Veprių mokyklose, Jono Basanavičiaus gimnazijoje. Šiuo metu dar vyksta Siesikų, Želvos gimnazijose, Pabaisko pagrindinėje mokykloje.

Pastarojoje darbuojasi vilniečių įmonės UAB „Statpromas“ darbininkai. Įstaigos direktorė Janina Jastčembskienė pasakojo, jog mokykloje buvo pakeisti radiatoriai, vamzdynai, sutvarkytos sienos. Renovuojama sporto salė – tvarkoma elektros instaliacija, pasikeis ir salės išvaizda.  

Šiuo metu tvarkomas Pabaisko mokyklos stogas, vyksta katilinės remontas. Nuo liepos čia dirbantys statybininkai darbus, viliasi direktorė, užbaigs ligi gruodžio – kaip ir numatyta pagal grafiką. Tiesa, anot jos, darbai užsitęsė dėl techninio projekto paruošimo ir suderinimo.

Koją tam bus pakišusios su darbų vykdytojo paieškomis susijusios viešųjų pirkimų procedūros. „Ukmergės žiniose“ rašėme, jog po konkurso viena iš jame dalyvavusių, bet nelaimėjusių įmonių pareiškė pretenziją dėl netinkamai sudarytos rangos darbų sutarties.

Ieškovo ir rajono savivaldybės administracijos, paskelbusios esą supaprastintą atvirą konkursą Pabaisko mokyklos modernizavimo darbams, ginčai pernai nagrinėti Vilniaus apygardos, Lietuvos apeliaciniame teismuose. Nors savivaldybė bandė gelbėtis skundais, galiausiai jai vis tiek teko sumokėti keliolikos tūkstančių litų baudą.  

Mokyklos teritorija šiuo metu aptverta, joje sukrautos statybinės medžiagos. „Darbai vyksta lauke – pamokoms neturėtų trukdyti“, – tikisi J. Jastčembskienė.

„Kaimas be mokyklos – liūdna“

Šiais mokslo metais Pabaisko mokykloje mokysis 80 vaikų. Šis skaičius, anot direktorės, jau metai iš metų stabilus. Pirmokėlių šįmet – penki. Mokykloje dirba 19 pedagogų, dalis jų važinėja iš Ukmergės. 

Prieš kelerius metus uždarius Kulniškių pradinę mokyklėlę, didesnė pabaiskiečių moksleivių dalis, pasak jos, „nutekėjo“ į Širvintų rajono Gelvonų mokyklą: „Nuo Kulniškių iki Gelvonų – 5, o iki Pabaisko – 15 kilometrų – tai viską ir pasako.“ Leisti vaikus mokytis arčiau namų – ir tėvų sprendimas.  

„Tačiau apskritai džiaugiamės, kad turim mokinių, mokytojų, turėsim gražią mokyklą, kad išvis esam, nes kaimas be mokyklos – liūdna“, – sako pašnekovė.

Iš kitų rajonų

Nors kai kur tėra tik pradinio ugdymo skyriai, kaimai be mokyklų nelieka. „Šiandien visos mokyklos kaimuose turi vaikų, – sako Švietimo ir sporto skyriaus vedėja D. Steponavičienė. – „Nutekėjimas“ yra, tačiau ir pas mus iš kitų rajonų ateina mokytis. Siesikuose – labai daug iš Kėdainių rajono – Pagirių, kitų vietovių. Į Želvą atvyksta molėtiškiai, Balninkų moksleiviai, ypač – vyresni.“

Jie, anot vedėjos, ugdymo įstaigą renkasi ne tik pagal patogesnį atstumą, bet ir pageidauja mokytis vidurinėje. Tačiau, jos teigimu, svarbus ne vien mokyklos statusas: atsižvelgiama ir į ugdymo kokybę.

Per pertrauką – sportas

Prieš Rugsėjo 1-ąją mokyklų bendruomenėms aktualūs klausimai aptarti penktadienį Antano Smetonos gimnazijoje vykusiame forume-diskusijoje.

Kalbėta apie būdus užtikrinti vaiko gerovę, suteikti pagalbą, apžvelgta nepilnamečių nusikalstamumo padėtis rajone. Ieškota dar efektyvesnių mokyklų, policijos, sveikatos bei kitų įstaigų bendradarbiavimo galimybių. 

Ukmergiškių delegacija praėjusią savaitę taip pat dalyvavo Lietuvos edukologijos universitete Švietimo ir mokslo ministerijos surengtoje konferencijoje „Mokinių pasiekimai. Ką turime daryti kitaip?“.

Į ją vyko rajono savivaldybės mero pavaduotoja Klavdija Stepanova, Švietimo ir sporto skyriaus vedėja D. Steponavičienė, Antano Smetonos gimnazijos direktorius Adolfas Girdžiūna bei gimnazistė Gabija Valiukevičiūtė.

Konferencijoje pristatytos šiais mokslo metais numatomos naujovės. Viena jų – kolegą pamokoje prireikus pakeičiančio mokytojo pavadavimo apmokėjimas iš mokinio krepšelio lėšų. Nuo šių metų ugdymo plane taip pat numatomos trys valandos mokinių konsultavimui po, pavyzdžiui, prastai atliktos kontrolinės užduoties.

Dar viena naujovė susijusi su mokinių sveikata. Tyrimai rodo, jog ji tik prastėjanti, tad mokyklos turėsiančios įsivesti 25 minučių judėjimo pertrauką.

Konferencijoje dalyvavusi švietimo ir mokslo ministrė Audronė Pitrėnienė šiuos metus paskelbė Mokyklos bendruomenės metais.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Susiję įrašai (pagal žymę)