Spausdinti šį puslapį

Policijos darbuotojai sulaukė pokyčių

Gedimino Nemunaičio nuotr. Komisariate lieka mažiau darbuotojų. Gedimino Nemunaičio nuotr. Komisariate lieka mažiau darbuotojų.

Šalies policijos sistemos reforma palietė ir mūsų rajono policijos komisariatą. Čia naikinami kai kurie skyriai, mažinamas darbuotojų skaičius.

Vieno iš struktūrinių policijos komisariato padalinių – Organizacinio poskyrio – nuo šių metų nebeliko. „Iš dešimt čia buvusių etatų liko šeši, tačiau jie dabar priklauso Vilniaus apskrities vyriausiajam policijos komisariatui. Keturi žmonės, nelikus darbo, iš mūsų išėjo, o etatai perėjo į apskričių vyriausiuosius policijos komisariatus“, – sakė Ukmergės policijos vadovas Mindaugas Petrauskas.

Likusiųjų oficiali darbo vieta – Vilniaus apskrities vyriausiasis policijos komisariatas, Ukmergėje – nuotolinė jų darbo vieta. Šitaip dirba penki darbuotojai. Į dar vieną – karjeros valstybės tarnautojo – vietą žmogus bus skiriamas atviros atrankos, vyksiančios šį mėnesį, būdu. 

Siūlo kitas pareigas

Naikinamas Operatyvaus valdymo poskyris, kuriame – budėtojų padalinio ir areštinės darbuotojai. Su bendruomenės slaugytoja ir kitais darbuotojais jame – 24 pareigybės. „Šiuo metu visi čia dirbantys pareigūnai ir darbuotojai gavę įspėjimo lapelius, kad, vykstant reorganizacijai, padalinys naikinamas, o jiems pasiūlytos pareigybės kituose struktūriniuose padaliniuose. Žmonės gali apsispręsti, kur pereiti“, – pasakojo jis.   

Du šio poskyrio pareigūnai neseniai išėjo į pensiją. Nebelieka bendruomenės slaugytojos etato: dėl medicinos pagalbos suteikimo areštantams bus sudaryta sutartis su Ukmergės pirminės sveikatos priežiūros centru.

„Tiems, kurie dar neketina išeiti į pensiją, siūloma dirbti Viešosios policijos skyriuje, kuriame jiems bus sukurta dvylika etatų, arba kriminalinėje, joje – šeši. O gal iš Policijos departamento bus ir kitų nurodymų“, – sako komisariato viršininkas.

Operatyvaus valdymo poskyrio pertvarka bus baigta iki vasario pabaigos.

Be pagalbos neliks

Nebelikus budėtojų dalies, jų veikla bus organizuojama kitaip. „Dalis komisariatų šalyje išvis baigia darbą 17–18 val. ir užrakinami. Patruliai važinėja, sulaikę pažeidėją į komisariatą atvažiuoja, suformina įvykį. Mūsų įstaiga vykdo daugiau veiklos. Turėsim žmogų, kuris bus budėtojų dalinyje, užtikrins ir areštinės veiklos saugumą. Gyventojai galės ateiti ir kreiptis pagalbos“, – teigė M. Petrauskas. 

Telefonu policijai skambinsim įprastai – Bendrajam pagalbos centrui numeriu 112. „Tik iš čia nukreips į Vilniaus policiją, o iš ten perduos mūsų patruliams, – sako jis. – Dabar patruliai dažniausiai turi kompiuterius automobiliuose ir nebereik net budėti, nes juose mato, kokie iškvietimai. Vykdant reorganizaciją, kaip tik ir galvojam apie būtinybę gausinti patrulių pajėgas.“ 

„Mažėja gan drastiškai“

Ši reorganizacija, anot pašnekovo, – funkcijų perskirstymas: „Siekiama centralizuoti veiklas, norima, kad visų policijos komisariatų struktūra, darbo efektyvumo standartai būtų vienodi. Tikimasi gerų rezultatų visuose, neišskiriant kurio nors komisariato. Tikslas taip pat – taupyti, užtikrinant didesnes pajėgas, naikinant laisvus etatus, kurių pas mus būdavo, arba neužkomplektuotus etatus perimant Vilniui.“

Vienas policijos įstaigų reformos padarinių – jose mažėja pareigybių. „Mūsų komisariatas mažėja gan drastiškai, žmonių ir dar mažės. Jei išeina į pensiją ar palieka tarnybą – naujų nebepriimam, nes reikia užpildyti turimus etatus“, – sako pareigūnas.

Beje, išeiti į pensiją iki šiol buvo galima policijoje atidirbus 20 metų. Pradedantiesiems dirbti nuo šių metų tarnybos laikas pailgėja iki 25-erių.

Uždirbs daugiau

Anot viršininko, darbuotojų Ukmergės policijos komisariate netrūksta, nors po pertvarkos čia ir liks apie 100 etatų iš 121. „Mintis ta, jog mažiau pareigūnų, bet jie daugiau uždirba ir daugiau dirba. Kiekvienas turėtų gauti ne mažiau kaip 600 eurų į rankas“, – sako jis. Didesnius atlyginimus policininkai turėtų gauti jau nuo šio mėnesio. Nuo šių metų taip pat nustatytos algai įtakos turinčios aukštesnės patrulių pareigybių kategorijos.

Metai – neeiliniai  

Ar „besitraukiantis“ policijos komisariatas nereikš mažesnio visuomenės saugumo? Pasak vadovo, pavojaus įžvelgti nereikia. „2015-ieji pas mus apskritai buvo vieni saugiausių metų, visi rodikliai pagerėjo, – tikina jis. – Vienas pavyzdžių – rajone eismo įvykiuose nežuvo nė vienas žmogus. Tokio atvejo dar nebuvo. Taip pat pernai mažėjo nusikalstamumas, mažiau viešosios tvarkos pažeidimų.“

Prasitarė, jog laukia ir daugiau permainų: „Visi policijos pareigūnai yra susipažinę su generalinio komisaro patvirtintomis gairėmis, numatančiomis ateinančių kelerių metų pokyčius. Vienas didesnių – viešosios ir kriminalinės policijos sujungimas.“

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(2 balsai)

Susiję įrašai (pagal žymę)