Spausdinti šį puslapį

Prie streiko jungiasi ir Ukmergės pedagogai

Pamokos vyksta ne visose mokyklose Pamokos vyksta ne visose mokyklose

Pirmadienį šalies pedagogams pradėjus neterminuotą streiką, prie jo prisijungė ir ukmergiškiai. Kol mokytojai streikuoja, kai kuriems mokiniams – priverstinis poilsis. Pedagogai už streiko dienas atlyginimo negaus – jo atsisakė patys.

Nuo šio pirmadienio streikuoja miesto ugdymo įstaigų pedagogai. Savivaldybės Švietimo ir sporto skyriaus penktadienį turėtais duomenimis, sako šio skyriaus vedėja Dalė Steponavičienė, streike dalyvauja Jono Basanavičiaus ir Antano Smetonos gimnazijos, „Šilo“, Dukstynos, Užupio, Senamiesčio pagrindinės mokyklos, „Ryto“ specialioji mokykla, lopšeliai-darželiai „Saulutė“, „Žiogelis“, „Nykštukas“, mokykla-darželis „Varpelis“.

Atstovų iš kiekvienos įstaigos dalyvauja nevienodai. „Didžiausias skaičius – iš Užupio mokyklos, Antano Smetonos gimnazijos. Gana nemažai – iš Senamiesčio mokyklos, visur kitur gal nėra toks didelis, – sakė vedėja. – Tikslaus skaičiaus negalėčiau įvardyti – čia atsakingos pačios mokyklos, o mums labiau rūpi ugdymo procesas, kuris vis tiek turi būti įgyvendinamas.“

Vienas svarbiausių įstaigų vadovų rūpestis, anot jos, – suskaičiuoti ir tinkamai sudėlioti visas pamokų valandas streiko metu, kad ugdytiniai būtų užimti. 

Šiuo metu kai kuriems mokiniams dėl to teko išeiti priverstinių atostogų. Pavyzdžiui, pasak D. Steponavičienės, Dukstynos pagrindinės mokyklos 1–5 klasių mokiniai „gavo“ tris dienas nuo Velykų atostogų, tad per jas atostogaus mažiau. 

Kiek laiko tęsis toks streikuojančiųjų protestas, anot pašnekovės, priklausys nuo jų pačių. „Kai kas – gal tik pirmadienį, kai kas gal streikuos tris dienas – nežinia“, – svarstė ji. 

Įstaigas įprastai lankantys auklėtiniai bei kitomis – ne atostogų – dienomis užiminėjami papildoma veikla. „Mokyklose vyksta netradicinio ugdymo dienos: rengiami susitikimai su policijos, visuomenės sveikatos biuro darbuotojais. Kiekviena mokykla sprendžia pagal save. Užsiėmimus veda nestreikuojantys pedagogai, kiti įstaigų darbuotojai. O tie, kurie streikuoja, šį kartą ir atlyginimo atsisako“, – teigė vedėja. 

Atlyginimai ir yra viena pagrindinių priežasčių, dėl kurios streikai nesiliauja jau kuris laikas, o šį kartą griebtasi ir neterminuoto. Taip pat – mokinių skaičius klasėse, kurį prašoma mažinti. Pavyzdžiui, pradinėse – iki 22 vaikų.

„Reikalaujama atkurti tokį mokinio krepšelio dydį, koks buvo iki 2009 metų: kad nuo rugsėjo vienam vaikui būtų 1093 eurai. Dabar yra 1014 eurų. Nuo 2016 m. reikalauja didinti atlyginimus 10 proc., nuo rugsėjo – 5 proc., nuo 2017 m. – vėl 10 proc.“, – pasakojo D. Steponavičienė.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Susiję įrašai (pagal žymę)