Spausdinti šį puslapį

Nuo alkoholizmo bus koduojama ir Ukmergėje

Gedimino Nemunaičio nuotr. Alkoholizmo priežastys labai įvairios, o pasekmės vienodai skaudžios. Gedimino Nemunaičio nuotr. Alkoholizmo priežastys labai įvairios, o pasekmės vienodai skaudžios.

Ukmergės ligoninė pradeda teikti naują paslaugą – koduoti nuo alkoholizmo. Tikimasi, kad tai padės žmonėms išsivaduoti nuo priklausomybės problemų, o gydymo įstaigai neš finansinę naudą, nes paslauga – mokama.

Ukmergės ligoninės vyriausiojo gydytojo pavaduotoja medicinai Rūta Sriogienė pasakojo, kad lig šiol į alkoholio liūną įklimpę žmonės jų gydymo įstaigoje galėjo būti guldomi į Neurologijos skyrių, taip pat teikiama išblaivinimo lašelinėmis paslauga.

Nuo šiol bus gydoma ir vadinamuoju kodavimu.

Tai – psichologines ir medikamentines priemones apimanti procedūra, skirta susilpninti potraukį alkoholiui ir sukelti laikiną jo netoleravimą.

„Norint sėkmingai atlikti kodavimo procedūrą, būtinas besikoduojančiojo bendradarbiavimas. Priklausomybės nuo alkoholio gydymas yra sudėtingas ir ilgas. „Kodas“ gali būti vienu iš metodų, padedančių susilaikyti nuo alkoholio kelyje į blaivybę. Būna, kad žmogus koduojasi trumpam, o negeria ilgai, kartais net visą gyvenimą“, – pasakojo R. Sriogienė.

Priklausomybės nuo alkoholio gydymui ligoninė siūlo antialkoholinę terapiją ilgai veikiančiais vaistais – „Torpedo“, kaip vieną iš sudedamųjų gydymo dalių.

„Gydant priklausomybę svarbiausia sėkmės sąlyga yra pats žmogus ir jo apsisprendimas nevartoti alkoholio. Jeigu tai pavyksta, nesvarbu, koks buvo naudojamas gydymo metodas – kodavimas, medikamentai, psichoterapija, – didžiausias nuopelnas yra žmogaus, sugebėjusio atsisakyti alkoholio“, – įsitikinusi R. Sriogienė.

Pirmiausia bus skiriama gydytojo psichiatro konsultacija, nustatomos pagrindinės problemos ir sudaromas bei su pacientu aptariamas gydymo planas.

Gydytojas taip pat įvertins esamus gretutinius susirgimus, pvz., depresiją, nemigą, nerimą, ir paskirs reikiamą gydymą.

Iki procedūros pacientas privalės mažiausiai 10 dienų nevartoti svaigalų. Tik po to atliekama antialkoholinė terapija ilgai veikiančiais vaistais „Torpedo“. Procedūra trunka apie valandą.

Paslauga nedraustiems asmenims kainuos 44, draustiems – 39 eurus. Pasak pavaduotojos, tai Sveikatos ministerijos patvirtinti įkainiai. Valstybinė ligonių kasa jų neapmoka.

Pabrėžiama, kad dėl šios paslaugos į gydymo įstaigą galima kreiptis ir anonimiškai. Pacientui reikės užsiregistruoti tel. (8 340) 65475, (8 340) 67019.

Ukmergės rajono savivaldybės visuomenės sveikatos biuro direktorė Vaida Puodžiūnienė pasakojo, kad šiuo metu jų įstaiga rengia pagalbos nuo alkoholio priklausantiems žmonėms programą. Jos esmė – ne tik kodavimas, bet ir sisteminga ilgalaikė pagalba.

Centras ir lig šiol nemokamai koduodavo ukmergiškius nuo alkoholio. Tiesa, lėšų tam neskiriama daug. Per metus jų užteko vos 8–9 į svaigalų liūną įklimpusiems seniūnijų rekomenduotiems žmonėms gelbėti. Ši gydymo paslauga buvo atliekama ne Ukmergėje. Pacientai būdavo nuvežami į Panevėžio gydymo įstaigą.

Pasak V. Puodžiūnienės, labiausiai skaudu, kai jau kitą dieną po procedūros vyras ar moteris būdavo randami neblaivūs.

Deja, pastatyti ant kojų pavyksta maždaug trečdalį žmonių. O ir sužinoti, koks ilgalaikis rezultatas, nėra labai lengva, mat žmonės išvyksta gyventi į kitus rajonus ar užsienį.

Pagal šiuo metu rengiamą programą ateityje vien kodavimu nebus apsiribojama. Jei programa bus patvirtinta, problemų turintis asmuo galės tikėtis gerokai nuoseklesnės paramos.

Pirmiausiai – kelios psichologo konsultacijos, tada stacionarus gydymas, kodavimas, tuomet vėl psichologo konsultacijos bei nukreipimas lankytis savitarpio pagalbos – anoniminių alkoholikų grupėse.

Ukmergės rajono savivaldybės mero pavaduotoja Klavdija Stepanova vadovauja darbo grupei, sprendžiančiai socialinės situacijos problemas. Kova su alkoholizmu – viena iš šios grupės darbo krypčių.

Stepanova patikino, kad būtent savivaldybė pasiūlė Ukmergės ligoninei teikti minėtas kodavimo nuo alkoholizmo paslaugas. Pasak vicemerės, ateityje bus ieškoma būdų gydymo paslaugas kompensuoti savivaldybės lėšomis iš programos, kurią rengia Visuomenės sveikatos biuras.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Susiję įrašai (pagal žymę)