Spausdinti šį puslapį

Bendrovę kaltina pagadinus kelius

Autorės nuotr. Tokį kelią įveikti gali tik traktoriai. Autorės nuotr. Tokį kelią įveikti gali tik traktoriai.

Pavasarį žvyruotų kelių būklė daugelyje seniūnijų labai suprastėja. Važiuojant tokiais keliais ne tik laužomi automobiliai, bet ir nesaugu. Tačiau žvyrkeliai, supantys Dainavos gyvenvietę, pranoksta visas išvardintas blogybes. Jie tapo visai nepravažiuojami.

Neseniai į „Ukmergės žinių“ redakciją kreipėsi Dainavos gyventojai. Jie guodėsi, kad kai kuriais žvyrkeliais važiuoti automobiliais neįmanoma.

Dainaviškių teigimu, kelius pagadino žemės ūkio bendrovės „VG Ausieniškės“ technika, iš paukštyno vežanti į laukus mėšlą.

Pranešimą, kuriame išdėstytos šios problemos, Dainavos kaimo bendruomenė išsiuntė Ukmergės rajono merui Rolandui Janickui, rajono savivaldybės tarybos ūkio komitetui, Vilniaus regiono aplinkos apsaugos departamento Ukmergės rajono agentūrai, ŽŪB „VG Ausieniškės“ vadovams.

 Gyventojai taip skundžiasi situacija: „ŽŪB „VG Ausieniškės“ Ukmergės padalinio paukštynas, esantis Leonpolio k., veždamas mėšlą į jo kaupimo vietas, visiškai sugadino aplink gyvenvietę esančius kelius ir juos užteršė mėšlu. Dabar jie pravažiuojami tik traktoriumi. Ant kelio įmonė pradėjo pilti statybinį laužą (kas yra draudžiama), tarp kurio yra ir pavojingų atliekų – ruberoido, polietileno... Mėšlas iš vilkikų pilamas tiesiai ant kelio, o po to nustumiamas į kaupą... Srutos bėga ant kelio ir į kitas žemesnes vietas, užteršdamas gruntinius vandenis“.

Pareiškime reikalaujama nutraukti mėšlo vežimą iš kitų paukštynų, pagal aplinkosaugos reikalavimus sutvarkyti aplink gyvenvietę esančias mėšlo laikymo vietas, atkurti sugadintus kelius iki buvusio lygio, pastatyti kelio ženklus, ribojančius sunkiasvorio transporto eismą šiuose keliuose ir Dainavos gyvenvietėje.

Reikalauja atsakingumo

Ukmergės rajono meras R. Janickas sako, kad savivaldybės nuostata – saugoti savo turtą, investicijas.

„Niekas neturi teisės vykdydamas ūkinę veiklą niokoti savivaldybės turto. Turi elgtis atsakingai. Artimiausiu metu susitiksime su įmonės vadovais, reikalausime, kad būtų atstatyta tai, kas jų buvo pagadinta“, – patikino meras.

Problemą tikino bandanti spręsti Deltuvos seniūnijos laikinai einanti seniūnės pareigas Genovaitė Čepulienė. Pamačiusi, į ką pavirtę žvyrkeliai, nuvyko į bendrovę ir išdėstė reikalavimą kelius suremontuoti.

„Keliais galima pravažiuoti tik traktoriumi. Seniūnija savo jėgomis ir lėšomis jų tikrai neturi galimybių atstatyti“, – teigia ji.

Skyrė baudas

Tuo tarpu aplinkosaugininkai šią problemą vertina iš savo pozicijų. Vilniaus regiono aplinkos apsaugos departamento Ukmergės rajono agentūros vedėjas Jonas Čivas sako, kad ŽŪB „VG Ausieniškės“ nesilaiko aplinkos ir žemės ūkio ministrų patvirtintų mėšlo ir srutų laikymo reikalavimų.

„Jau šiemet esame šią įmonę baudę du kartus. Jei nesusitvarkys mėšlidžių taip, kaip nurodyta reikalavimuose, vėl bausime. Neatmetame galimybės imtis ir kitų priemonių – gali būti paskaičiuota žala aplinkai“, – sako J. Čivas.

Skiriant baudas vadovaujamasi Administracinių teisės pažeidimų kodeksu. Jame nurodoma, kad srutų tvarkymo aplinkosaugos reikalavimų pažeidimas užtraukia įspėjimą arba baudą piliečiams nuo 86 iki 231 euro ir pareigūnams – nuo 231 iki 434 eurų.

Tokie pat veiksmai, padaryti pakartotinai, užtraukia baudą piliečiams nuo 231 iki 434 eurų ir pareigūnams – nuo 434 iki 1158 eurų.

Problemą spręs

VG ŽŪB „Ausieniškės“ UAB ,,Zujų paukštyno“ direktorius Reimondas Geležius patikino, kad į gautą bendruomenės skundą reaguota. Imtasi nagrinėti situaciją ir galimus būdus jai išspręsti.

„Dėl prastos kelio būklės kenčia ne tik gyventojai, bet ir bendrovės veikla – jos transportas klimpsta, vairuotojai praranda laiką, technika daugiau genda, ją reikia dažnai plauti“, – sako bendrovės vadovas.

Taip pat jis informavo, kad įmonė pasirengusi už savo lėšas sutvarkyti kelią ir šį klausimą bus stengiamasi išspręsti kaip galima skubiau. Ieškoma sprendimų ir dėl tinkamo mėšlo išvežimo ir saugojimo.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Susiję įrašai (pagal žymę)