Spausdinti šį puslapį

Kultūros centras ruošiasi naujiems projektams

Rasa Graužinienė. Rasa Graužinienė.

Įvertinusi 2015 metų veiklos rezultatus, Kultūros ministerija Ukmergės kultūros centrą, turintį aukščiausią kategoriją, šiemet pripažino geriausiu šalyje. Kultūros dienos išvakarėse apie tai kalbamės su Kultūros centro direktore Rasa Graužiniene.

Pasak direktorės, šis įvertinimas – nuoseklaus penkerių metų darbo rezultatas, siekiant Kultūros centrą padaryti patraukliu ir šiuolaikišku žmonių kultūrinio ugdymo, kūrybingumo lavinimo, bendruomenės telkimo centru. Direktorės teigimu, šis tikslas įvykdytas ir ateityje jis bus tobulinamas, ieškant naujų formų ir idėjų.

Vienas tikslų buvo sudaryti sąlygas etninės kultūros sklaidai, populiarinant senąsias kultūros tradicijas ir papročius. Todėl Dainavos, Deltuvos, Krikštėnų, Veprių filialuose demonstruojami tradiciniai lietuviški amatai, vyksta edukacijos.

Pasakodama apie vykusius renginius, direktorė išskyrė tarptautinius perkusijų festivalius, garsėjančius itin aukštu atlikėjų profesionalumu. Kartu su vengrais ir prancūzais Kultūros centras dalyvauja tarptautiniame „Femin‘Art“ projekte, kuriame moterys menu reiškia požiūrį į daugelį gyvenimo klausimų.

Jau dešimtmetį rengiamos labdaros ir gerumo akcijos „Angelas baltas“, kurių metu surinktos lėšos skiriamos sunkiai sergantiems vaikams. Per visą labdaros akcijos laikotarpį ukmergiškiai paaukojo daugiau kaip 10 tūkst. eurų.

Ukmergė – vienas iš nedaugelio miestų, puoselėjančių kino meną. Čia ne tik rodomi filmai, bet ir organizuojami profesionalaus kino meno renginiai, susitikimai su kino kūrėjais ir aktoriais. Kas antri metai vyksta tradicinis respublikinis moksleivių kino festivalis „2blis“.

Kaip vieną įspūdingiausių renginių direktorė minėjo „Baltijos kelio“ 25-mečio minėjimą, į kurį suvažiavo visų savivaldybių, Baltijos kelyje stovėjusių Ukmergės rajono ribose, atstovai. Prie piliakalnio vyko koncertas, buvo pasiūtos ir nutiestos Lietuvos, Latvijos ir Estijos vėliavos. Įspūdingi buvo Gedimino ordino apdovanojimai, pernai vykę Užugirio dvare. Ryškios Miesto šventės, įgavusios savo atspalvius, kasmet joms parenkama kita tema, vyksta masinės eisenos.

Kultūros centro meno saviraiškos kolektyvai kasmet dalyvauja tarptautiniuose ir respublikiniuose konkursuose. Juose itin aukšti moterų vokalinio ansamblio „Cantilena“ (vad. Daiva Petrikienė) ir mišraus vokalinio ansamblio „Klasika“ (vad. Jūratė Martinkutė) pasiekimai.

Kultūros centre kuriasi ir nauji kolektyvai: prieš penkerius metus susikūrė moterų choras „Žemyna“, o prieš pusę metų – pagyvenusių žmonių šokių kolektyvas „Rudenėlis“.

Šiuo metu Kultūros centre repetuoja ir koncertuoja penki chorai, keli šokių kolektyvai, teatro studijos. Didelis iššūkis – pasiruošimas respublikinei 2018 metų Dainų ir šokių šventei, į kurią vyks chorai, folkloro, šokių kolektyvai, teatrai.

Kadangi iš biudžeto skiriamų lėšų veiklai vykdyti nepakanka, Kultūros centro darbuotojai rašo įvairiausius projektus ir gavę finansavimą gali organizuoti tarptautinius konkursus, šventes.

Pagal kultūrinių mainų programą bendradarbiaujama su vokiečiais, švedais. Šį savaitgalį pagal mainų programą į Švediją vyksta moterų vokalinis ansamblis „Cantilena“. Net dvi švedų muzikines grupes išgirsime Miesto šventėje.

Per praėjusius metus Kultūros centro renginiuose apsilankė daugiau nei 40 tūkst. žiūrovų.

Per pastaruosius trejus metus keitėsi ir Kultūros cento pastatas. Jis beveik visas suremontuotas, pristatytas naujas garažas, įsigyta moderni garso ir apšvietimo sistema. Žiūrovų salės remonto laukiama šiais metais. Tai Kultūros centrui taps svarbiausiu iššūkiu, nes nebus galima į Ukmergę pasikviesti profesionalių kolektyvų.

„Tai, kad Kultūros centras tapo geriausiu šalyje, – ne tik garbė, bet ir įpareigojimas dirbti dar geriau. Šis įvertinimas atveria kelią naujiems projektams ir renginiams“, – sako R. Graužinienė.

Arvydas PĖŠINA

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(2 balsai)

Susiję įrašai (pagal žymę)