Mažiau žmonių – mažiau ir nusikaltimų

Žadama, jog daugiau policininkų patruliuos gatvėse. Gedimino Nemunaičio nuotr. Žadama, jog daugiau policininkų patruliuos gatvėse. Gedimino Nemunaičio nuotr.

Ukmergės rajono policijos komisariate šiemet nebeliko kai kurių struktūrinių padalinių. Įgyvendinant policijos sistemos reformą ir komisariatui „mažėjant“, daugiau tvarkos sergėtojų pajėgų žadama sutelkti gatvėse.

Nuo šių metų įstaigoje panaikinti Organizacinis poskyris bei Operatyvaus valdymo poskyris, kuriame – budėtojų padalinys ir areštinės darbuotojai. „Budėtojų dalies patalpos tos pačios, tik čia dirbančių žmonių dabar – mažiau. Darbuotojams tiesiog pavestos kitos funkcijos, jie dirba irgi tie patys“, – sakė policijos komisariato viršininkas Mindaugas Petrauskas.

Anot jo, pareigūnams tenka dažniau važiuoti patruliuoti į miestą: „Daugiau pajėgų dabar galim skirti buvimui gatvėj, kur neretai būna pažeidimų. Pavyzdžiui, sulaikoma nemažai girtų asmenų.“

Nebelikus Operatyvaus valdymo poskyrio, dirba, pasak viršininko, areštinės postinis ir vienas budėtojas. Policijos komisariato areštinėje atliekančiųjų administracinį areštą šiuo metu – apie dešimt. Anot pašnekovo, vidutiniškai čia jų būna 15–20.

„Apskritai areštantų mažėja. Nuo balandžio 1 d. turėjo nebelikti administracinio arešto – tada dar labiau sumažėtų mūsų krūviai, bet Seimas šį klausimą atidėjo“, – pasakojo jis.

Balandžio 1 dieną turėjo įsigalioti dabartinį Administracinių teisės pažeidimų kodeksą pakeisiantis Administracinių nusižengimų kodeksas. Tačiau nutarta atidėti naujojo dokumento įsigaliojimo datą iki 2017 m. sausio 1 d.

Naujajame kodekso projekte numatyta nemažai pakeitimų, tarp jų – susijusių su administraciniais pažeidimais. Kai kuriuos tokius pažeidimus, numatytus ATPK, siūloma perkelti į Baudžiamąjį kodeksą ir už juos taikyti baudžiamąją atsakomybę.

Taip pat siekiama, kad nagrinėjant administracinių nusižengimų bylas, būtų labiau užtikrinamos asmens, pretenduojančio į nukentėjusiojo statusą, teisės. Bylą nagrinėjantis teismas ar institucija kai kuriais atvejais nukentėjusiajam galės priteisti patirtą žalą. Dabar galiojančiame ATPK tokia galimybė nėra numatyta, nukentėjusysis dėl žalos pats turi kreiptis į teismą civilinio proceso tvarka.

„Ukmergės žiniose“ jau rašėme apie įstaigos reorganizaciją. Apie jos naudą eiliniams gyventojams svarstantys skaitytojai nuogąstauja, ar tai užtikrins visuomenės saugumą. Pavyzdžiui, teiraujamasi, ar bus galima patekti į komisariatą, mat girdėję, kad jis taps rakinamas.

„Teoriškai turėtų būti rakinamas. Tačiau praktiškai, kol yra areštinė, – ne. Nors nebeturim budėtojų, yra darbuotojas, kuris būna budėtojų dalinyje, o prireikus gali užtikrinti ir areštinės veiklos saugumą. Gyventojai gali ateiti ir kreiptis pagalbos. Nakčiai šiaip ar taip rakinamės, jei kas ateina – paskambina ir atidaroma“, – pasakojo M. Petrauskas.

Komisariate, anot jo, šiuo metu dirba 92 policijos pareigūnai: „Darbuotojų po truputį mažėja. Jeigu išeina į pensiją ar į kitus darbus, dažniausiai naujų žmonių nebegaunam. Nebent ateina baigę Policijos mokyklą ar būsimiems pareigūnams skirtas studijas Mykolo Romerio universitete.“

Mūsų policijos komisariato darbuotojai – ne tik ukmergiškiai: yra pareigūnų iš Širvintų, Anykščių, Jonavos. Sulaukiama ir praktikantų. Praeitą mėnesį darbavosi devyni, šiuo metu – keturi minėto universiteto trečiakursiai. Daugiausia tarp praktiką komisariate atliekančiųjų – taip pat ukmergiškiai. Tačiau dauguma jų baigę studijas renkasi tarnybą Vilniuje, Kaune. Tarp pačių komisariato darbuotojų irgi nemažai yra neakivaizdžiai studijuojančių pareigūnų.

Pašnekovas tikina, jog per pastaruosius metus gerokai sumažėjus kolektyvui, problemų dėl įstaigos darbo nekyla. „Rajone, kaip ir visoje šalyje, mažėjant žmonių, mažiau ir nusikaltimų. Mūsų darbo krūvis nesikeičia“, – sako jis. 

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Jonines

Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų