Atskleidė austriškos virtuvės paslapčių

Praktinio mokymo virtuvėje visą dieną virė darbas. Autorės nuotr. Praktinio mokymo virtuvėje visą dieną virė darbas. Autorės nuotr.

Ukmergės technologijų ir verslo mokyklos moksleiviai bei pedagogai sėmėsi austriškos virtuvės paslapčių. Jas atskleidė mokymo įstaigoje viešėję penki Austrijos Villacho miesto Kartnerio turizmo mokyklos dėstytojai, gastronomijos specialistai.

Kartu su Ukmergės technologijų ir verslo mokyklos virėjų ir padavėjų-barmenų specialybių moksleiviais svečiai gamino įvairius patiekalus, serviravo stalus, aptarnavo patiekalus degustavusius svečius.

Praktinio mokymo virtuvėje visą dieną virė darbas. Specialistai iš Austrijos demonstravo keleto patiekalų gaminimą – ruošė užkandžius, sriubą, karštą patiekalą iš veršienos. Taip pat kepė tradicinį austrišką pyragą štrudelį su obuolių įdaru, ruošė kitus desertus.

Seminaro metu akcentuoti bendrieji gastronomijos bei stalo serviravimo, aptarnavimo aspektai bei taisyklės.

Užsieniečių mokymai vyko pagal Europos švietimo mainų paramos fondo ERASMUS + projektą.

Seminarą vedė 5 specialistai iš Austrijos: Rebecca Gorenjak, Karin Lindner, Monika Santner, Johhan Kostl ir Leopold Sever.

Kartnerio turizmo mokyklos direktorius L. Sever pabrėžė, kaip svarbu gastronomijos specialistui žinoti ne tik universalią darbo specifiką, bet ir pažinti kuo įvairesnių šalių kulinarijos bei konditerijos virtuvę, keistis ilgamete patirtimi.

Pasakojo, jog jų mokykla per metus parengia apie 900 virėjų ir barmenų. Mokslas vyksta po keletą mėnesių kursų pagrindu, kuriuos vienu metu lanko apie 200 studentų.

Šios mokyklos pedagogė Monika Santner patikino įžiūrinti nemažai austriškos ir lietuviškos virtuvės panašumų. Austrai taip pat gamindami patiekalus vartoja nemažai bulvių, miltų, mėsos, daržovių.

Tačiau atskleidė ir austrų virtuvės specifinius bruožus. Ypač mėgstamos žalios ar virtos daržovės – šparagai, morkos, salierai. Neapsieinama ir be viso grūdo miltų. Ji prisipažino, kad tradiciniai lietuviški patiekalai jai labai patiko. Gyrė ir lietuviškų cepelinų skonį.

Renginio dalyviai sužinojo, kad austrų virtuvėje karaliauja natūralumas – vengiama įvairių konservantų turinčių priedų. 

Ukmergės technologijų ir verslo mokyklos Plėtros skyriaus vedėja Kristina Saladžienė pasakojo, jog bendradarbiavimas su šios Austrijos turizmo mokyklos bendruomene vyksta jau ketverius metus – kasmet įgyvendinami bendri tarptautiniai projektai.

Ukmergiškiai taip pat ne kartą vyko tobulintis į šią šalį. Prieš porą metų Villacho turizmo mokykloje stažavosi keli mūsų mokyklos pedagogai. Taip pat į užsienį atlikti praktikos nuolat siunčiami ir moksleiviai. Jau šiais mokslo metais apie 60 mokinių vyko į Austriją, Vokietiją, Lenkiją, Turkiją, Maltą.

Ukmergės technologijų ir verslo mokykloje šiuo metu yra trys virėjų grupės, kuriose mokosi apie 30 moksleivių. Padavėjo-barmeno specialybės žinių semiasi 15 mokinių.


kombainai

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Jonines

Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų