Spausdinti šį puslapį

Dėl Šeimos centro – ginčai taryboje

Šeimos centras. Gedimino Nemunaičio nuotr. Šeimos centras. Gedimino Nemunaičio nuotr.

Ukmergėje planuojama steigti viešąją įstaigą – Šeimos centrą. Jame dirbantys specialistai teiktų pagalbą su įvairiomis problemomis susiduriančioms šeimoms. Medikai nuogąstauja, ar dėl to nenukentės jų veikla. Tačiau rajono politikai nusprendė, kad tokia institucija yra būtina.

Šeimos centro klausimas ketvirtadienį vykusiame savivaldybės tarybos posėdyje sukėlė daug diskusijų. Po ginčų ir abejonių vis dėlto pritarta sprendimui steigti šią įstaigą ir patvirtinti jos įstatus.

Tarybos nariai jau anksčiau gvildeno šį klausimą. Buvo svarstoma, kur įsikurs planuojamas Ukmergės šeimos centras. Numatytos patalpos Ukmergės ligoninės komplekse. Jos perduotos savivaldybei ir jau suteiktas Vytauto g. 105D adresas.

Savivaldybės Vaiko teisių apsaugos ir socialinės paramos skyriaus vedėja Asta Leonavičienė pasakojo, kad naujos įstaigos idėja pasisemta viešint Švedijoje, Herrljungos savivaldybėje, su kuria Ukmergė yra pasirašiusi bendradarbiavimo sutartį.

Apie Šeimos centrą informaciją gautų kiekviena moterų konsultacijoje apsilankiusi besilaukianti moteris. Čia vyks kursai, konsultacijos, mokymai tėčiams ir mamoms apie tėvystę. Taip pat – kursai nėščiosioms. Norima, kad ateityje šiame centre vaikai būtų profilaktiškai skiepijami, tėvams dėl skiepo nereiktų stumdytis bendrose eilėse.

Pasak vedėjos, centras būtų skirtas ne tik socialiai pažeidžiamoms, bet visoms šeimoms. Tokia įstaiga Lietuvoje šiuo metu būtų vienintelė, nes kitos dirba tik su socialinės rizikos šeimomis.

Numatyti 6 darbuotojų etatai: dirbtų pediatras, akušeris, kuris galėtų konsultuoti, socialinis pedagogas, kiti specialistai. Anot A. Leonavičienės, kalbama apie profilaktinės priežiūros specialistus. 

Visuomenėj – problemos

Tarybos posėdyje jauno žmogaus tinkamo supratimo apie šeimą, gimdymą svarbą akcentavo tarybos narė Elena Mirinavičienė.

„Mūsų visuomenėj šiuo klausimu – skylė. Kas būna, kai vaikas suauga, išeina iš šeimos, patenka į kolektyvą? Nėra jokio pasiruošimo. Tą skylę reikia sutvarkyti, nes akivaizdžios tiek sveikatos, tiek vaikų auginimo kokybės problemos“, – kalbėjo ji, teigdama, jog tam labai pasitarnautų toks centras. Tuo labiau kad „sveikatos ministro įsakymu šeimos gydytojams patikėtas profilaktinis gydymas, bet jis nevyksta“.

„Šiuo metu rajone vykstanti nėščiųjų mokyklėlė veikia savanoriškai. Per metus ją lanko apie 30, o gimdo 300. Teikiamos paslaugos apimtis per menka“, – sakė ji.

Kilo abejonių

Tarybos narys Romas Pivoras domėjosi, kokie specialistai – gydytojai, kiti medicinos darbuotojai – bus priimti dirbti Šeimos centre. Jo kolegai Andriui Kalesnikui užkliuvo paslaugos, kurias planuojama teikti. „Šiandien turim Ukmergės pirminės sveikatos priežiūros centrą, ligoninę, kitas įstaigas, kurių paskirtis – skatinti tą priežiūrą, užsiimti gydymu, profilaktika. Tos funkcijos juk ir taip vykdomos“, – svarstė jis. 

Kiti politikai abejojo dėl įstaigos paslaugų formuluočių, svarstė, jog „tam, kad toks centras veiktų, reikėtų keisti ir sveikatos ministro įsakymus“. Išreikštas susirūpinimas ir dėl finansavimo – kaip jį reikėtų padalyti šiam naujam centrui ir kitoms asmens sveikatos priežiūros įstaigoms. Abejota, ar nebus pažeistas tarybos sprendimas nesteigti daugiau asmens sveikatos priežiūros įstaigų atitinkamoje teritorijoje, šiuo atveju – Dukstynos mikrorajone.

Savivaldybės Teisės skyriaus vedėjas Rimas Jurgilaitis patikino, jog „tai nebūtų sveikatos priežiūros įstaiga“.

Nesidubliuotų

Meras Rolandas Janickas gynė Šeimos centro idėją: „Nekuriama dar viena gydymo įstaiga ir tikslas nėra siūlyti paslaugas, kurios dubliuotųsi. Mūsų, kaip steigėjų, užduotis – centras, kuriame būtų koncentruota pagalba visoms šeimoms – psichologinė, socialinė; kad būtų specialistai, kurie laiku įžiūrėtų problemą, prireikus nukreiptų pas kitus specialistus. Konkurencija kitoms įstaigoms nebus daroma – specialistai tiesiog dirbs kartu.“

Medikai baiminasi

Tarybos narė Nijolė Giedraitienė šį projektą pavadino skubotu. Esą reikia gerai išanalizuoti centro poreikį, nes tai yra biudžeto lėšos.

Politikė perskaitė PSPC darbuotojų kreipimąsi į tarybą dėl centro steigimo. Prašoma gerai apgalvoti ir nepriimti skubotų sprendimų, mat tokią įstaigą jie vadina kaip dar viena nauja poliklinika. Esą šitaip žlugdomas PSPC, mažinamas finansavimas – atimamos Valstybinės ligonių kasos jam skiriamos lėšos.

Nuo kitos vasaros

Galiausiai tarybos nariai paraginti balsuoti. Projektui buvo pritarta. Už centro steigimą balsavo 18, prieš – 2 politikai, 3 susilaikė. 

Vaiko teisių apsaugos ir socialinės paramos skyriaus vedėja A. Leonavičienė pridūrė, jog konsultuotasi su Valstybine akreditavimo sveikatos priežiūros veiklai tarnyba. Ji pasiūlė, kad Šeimos centre būtų teikiamos licencijuojamos asmens sveikatos priežiūros paslaugos.

Posėdyje pritarta ir tam, jog bus vykdomas konkursas įstaigos vadovo pareigoms užimti.

Lėšų kurti įstaigą bus gauta iš kelių šaltinių. Pagal šalyje patvirtintą kompleksiškai teikiamų paslaugų šeimai veiksmų planą, Ukmergės rajonui numatoma skirti 282 564 Eur. Taip pat lėšų tikimasi gauti pagal Latvijos, Lietuvos ir Baltarusijos bendradarbiavimo per sieną programą bei pasinaudoti ES fondų parama.

Įrengus patalpas, įstaiga, planuojama, pradės dirbti kitą vasarą.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Susiję įrašai (pagal žymę)