Spausdinti šį puslapį

Valtimis nuo Ukmergės – iki Baltijos

Jūrų skautai kanojomis lydės burvaltę „Laumė“. Gedimino Nemunaičio nuotr. Jūrų skautai kanojomis lydės burvaltę „Laumė“. Gedimino Nemunaičio nuotr.

Lietuvos jūrų skautai šeštadienį pradėjo įspūdingą kelionę valtimis nuo Ukmergės iki Baltijos jūros. 300 kilometrų iki Rusnės skautai pasiryžę įveikti per 11 dienų.

Plaukime dalyvauja ir trivietė burvaltė „Laumė“, kurią pernai  savo rankomis pasistatė Ukmergės jūrų skautai.

Nuo Ukmergės iki Kauno ją lydi kanojų įgula, o Kaune irkluotojai persės į dešimtvietes irklines valtis, vadinamus žalčius.

Liepos 27 dieną skautai ketina pasiekti Rusnę ir jau kitą dieną dalyvauti Klaipėdos jūrų šventės renginiuose. 

Pernai „Laumė“  dalyvavo Klaipėdos jūrų šventėje istorinių laivų parade Dangės upėje, tačiau Klaipėdą ji pasiekė „ant ratų“, o šiemet iki Jūrų šventės jai teks Šventąja, Nerimi ir Nemunu iškėlus bures įveikti apie 300 km atstumą, – pasakoja  „Skautų slėnio“  įkūrėjas Jonas Dragūnas.

Plaukimo dalyvių laukia įvairūs iššūkiai: teks daug irkluoti, gabenti visą dviem savaitėms gamtoje praleisti skirtą mantą. Kiekvieną vakarą teks įsiruošti naują stovyklavietę nakvynei, gamintis maistą...

53 dalyvių amžius ir patirtis labai įvairi. Jauniausia dalyvė – kelionės iniciatoriaus J. Dragūno dukra Liepa.

Plaukime dalyvauja ir trys „Erasmus“ projekto savanoriai iš Ukrainos, Rumunijos ir Italijos.

Kartu bus vykdomas tarptautinis ekologinis projektas, kurio metu bus imami Šventosios, Neries ir Nemuno paviršinio vandens mėginiai užterštumui nustatyti. Bus tiriami vandens nitratų, nitritų, fosfatų ir amonio rodikliai.

Idėja savo pasigamintu laivu nuplaukti iki Baltijos buvo įgyvendinta ir tarpukario Lietuvoje. 1933 metais Ukmergės jūrų skautai savo darbo laiveliu ežerais ir upėmis nuplaukė apie 450 kilometrų nuo Ukmergės iki Klaipėdos.

„Skautų slėnio“ įkūrėjo Jono Dragūno ir buriavimo entuziasto Virgilijaus Apanavičiaus vadovaujami per septynis mėnesius savo rankomis trivietę burvaltę „Laumė“ Ukmergės jūrų skautai pasistatė praėjusiais metais.

Dabar kartu su Kauno ir Vilniaus jūrų skautais jie stengsis įgyvendinti antrą savo sumanymo dalį.

UŽ inf.

 

***

Skautavimas – tai Robert Baden-Powell apie 1907 metus Anglijoje sukurta ir patyriminiais metodais paremta harmoningo jaunimo ugdymo sistema.

**

Per kelis dešimtmečius ji išpopuliarėjo visame pasaulyje ir šiandien vienija apie 30 milijonų skautų 216-oje šalių.

Lietuvos skautija yra didžiausia skautų organizacija Lietuvoje, turinti savo gretose apie 2500 skautų iš įvairių Lietuvos vietovių. Ji taip pat yra Pasaulio skautų organizacijos WOSM narė.

Skautai savo idėjomis nori uždegti kuo daugiau žmonių, įkvėpti jų bendruomeniškumą, kūrybiškumą ir pasitikėjimą savo jėgomis. To siekiama ir dalyvaujant tarptautiniuose skautiškuose gamtosauginiuose tinkluose ir projektuose.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Susiję įrašai (pagal žymę)