Spausdinti šį puslapį

Ministrės laukia ir verslininkai, ir vaikai

Tulpiakiemyje – nekasdieniai svečiai. Neseniai čia viešėjo šalies Prezidentė Dalia Grybauskaitė, o penktadienį laukiama Finansų ministerijos delegacijos su dovanomis. Daivos Zimblienės nuotr. Tulpiakiemyje – nekasdieniai svečiai. Neseniai čia viešėjo šalies Prezidentė Dalia Grybauskaitė, o penktadienį laukiama Finansų ministerijos delegacijos su dovanomis. Daivos Zimblienės nuotr.

Šį penktadienį oficialaus vizito į Ukmergę atvyksta finansų ministrė Rasa Budbergytė. Ji ne tik susitiks su Ukmergės valdžios ir verslo atstovais, bet ir aplankys Tulpiakiemio vaikų dienos centrą. Čia atvyks su dovanomis ir kvies vaikus jungtis prie vasaros olimpinių žaidynių, net ir nebūnant Brazilijoje.

Ministrės vizito tikslas – numatytuose susitikimuose aptarti priemones ir būdus, kaip regionuose efektyviau investuoti Europos Sąjungos pinigus, mažinti socialinę atskirtį, skatinti verslumą, kurti naujas darbo vietas.

Be finansų ministrės, į Ukmergę atvyksta viceministrė Agnė Bagočiutė, viceministras Romualdas Gėgžnas, finansų ministrės patarėjas Remigijus Bielinskas ir padėjėja Vita Beržiūnaitė. Pasak Finansų ministerijos Viešųjų ryšių skyriaus vyriausiosios specialistės Editos Masiulės, svečiai domėsis ir ES lėšomis įgyvendintais projektais, viešės Linų gatvėje įsikūrusioje UAB „Systemair“.

Rajono savivaldybėje susitikimo metu bus pristatoma ir aptariama Ukmergės rajono situacija bei ateities perspektyvos. Susitikimas su rajono verslo atstovais rengiamas Vilniaus prekybos, pramonės ir amatų rūmų Ukmergės filiale. Anot specialistės, bus diskutuojama apie mokesčių politikos įgyvendinimą, priemones verslo sąlygoms gerinti bei investicijoms skatinti regionuose 2014–2020 m. laikotarpiu.

Ne viskas apgalvota

Ministrės nuomone, iki šiol dauguma regionuose iš ES investicijų įgyvendintų projektų vykdyti vadovaujantis trumparegišku požiūriu ir deramai neįvertinant, ar naudojamos investicijos atneš ilgalaikę naudą žmonėms, gyvenantiems mažuose miesteliuose. Dažniausiai ES investicijos buvo naudojamos socialinės ir fizinės infrastruktūros gerinimui, tačiau deramai neapgalvota, kaip investuojant ES pinigus sukurti darbo vietas.

Graži aplinka, sutvarkytos gatvės ir parkai puošia mažus miestelius, tačiau to neužtenka, kad žmogus norėtų ir galėtų gyventi juose. Nepaisant nemažų investicijų, jauni darbingo amžiaus žmonės yra priversti išvažiuoti į didmiesčius ar užsienį, nes regionuose arba nėra kur dirbti, arba algos palyginti mažos.

Rajono rodikliai – vidutiniai

Teigiama, jog Ukmergės situacija, vertinant ES investicijų pritraukimą, mažai kuo skiriasi nuo kitų Lietuvos miestelių ir regionų. Ukmergės rajone 2007–2013 m. įgyvendinamiems projektams skirta apie 90 mln. eurų ES struktūrinių fondų pinigų.

Visgi, nepaisant didelių investicijų, Ukmergės rajone gyvenimo kokybės indeksas pagerėjo labai nežymiai (perpus mažiau nei vidutiniškai pagerėjo visos Lietuvos mastu). Lyginant su šalies vidurkiu, savivaldybėje gyvenimo kokybė išlieka vidutinė. Vertinimai rodo, kad labiausiai pagerėjo švietimo kokybė (įvykdyta 12 projektų), tačiau pablogėjo materialinės gyvenimo sąlygos (gyventojų užimtumas, pajamos, būsto sąlygos).

Ukmergėje mažai renovuotų daugiabučių (tik 5 proc.). Verslumo lygis yra mažesnis nei vidutiniškai Lietuvoje.

Norint, kad ES fondų lėšos iki 2020 m. būtų investuotos kaip įmanoma efektyviau, būtina jas sutelkti finansuojant tik didžiausią pridėtinę vertę galinčioms sukurti sritims, teigiama ministerijos pranešime. Tai – sritys, kurios skatintų darbo vietas ir mažintų socialinę atskirtį.

Padovanos sporto prekių

R. Budbergytė su savo komanda, Finansų ministerijai įgyvendinant socialinę iniciatyvą „Ugdykime Lietuvos ateities olimpiečius!“, taip pat lankysis Tulpiakiemio vaikų dienos centre. Vaikams bus perduotos už ministerijos darbuotojų paaukotas lėšas nupirktos sporto prekės. Ši socialinė iniciatyva įgyvendinama, Finansų ministerijai prisijungus prie Prezidentės Dalios Grybauskaitės inicijuotos socialinio saugumo kampanijos „Už saugią Lietuvą“.

Pasak E. Masiulės, ministerijos darbuotojai ir patys dalyvauja kasmetiniuose bėgimo maratonuose, kur pasiekia puikių rezultatų, praktikuoja kitas sporto šakas. Be to, juos įkvėpė ir Rio de Žaneire vykstančios vasaros olimpinės žaidynės. Tad nuspręsta paraginti domėtis sportu ir mažuosius Tulpiakiemio gyventojus.

Padeda vaikams

Įgyvendindami šią akciją, Finansų ministerijos ir jai pavaldžios UAB Viešųjų investicijų plėtros agentūros darbuotojai prisideda prie vaikų iš socialinės rizikos šeimų meilės sportui ugdymo, padeda įsigyti sportui reikalingų priemonių. Vaikai skatinami labiau pasitikėti savimi, dalytis su kitais patirtimi sportuojant.

Už paaukotas Finansų ministerijos darbuotojų lėšas perkamas sporto inventorius vaikams iš šalies dienos centrų. Aktyviausi ir labiausiai patyrę ministerijos sportininkai, teigiama, lankysis įvairiuose tokiuose centruose, mokys vaikus žaisti krepšinį, tinklinį, užsiimti kitomis sporto šakomis, kartu treniruosis.

Finansų ministrė R. Budbergytė viliasi, jog toks bendravimas padės vaikus paskatinti aktyviau užsiimti sportu, sustiprins jų socialinius gebėjimus. Tai ypač aktualu, kalbant apie vaikus iš socialinės rizikos šeimų: jiems itin stinga bendravimo ir ryšio su suaugusiais, kurie jiems gali tapti pavyzdžiu.

Šis Finansų ministerijos projektas, pasak viešųjų ryšių atstovės, gali būti vertinamas kaip savotiška mentorystės programa. Mentorystė daugumos užsienio ir Lietuvos pedagogų šiandien vertinama kaip itin efektyvus ugdymo būdas, pasitelkiamas vystant asmenybes.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Susiję įrašai (pagal žymę)