Spausdinti šį puslapį

Planuojamame kvartale kol kas – tik griuvėsiai

Taip dabar atrodo buvusi koklių cecho teritorija. Gedimino Nemunaičio nuotr. Taip dabar atrodo buvusi koklių cecho teritorija. Gedimino Nemunaičio nuotr.

Buvusio koklių cecho teritoriją Vilniaus gatvėje planuojama paversti gyvenamųjų namų kvartalu. Ši apleista vieta jau pradėta tvarkyti. Tačiau gyventojus kai kurie darbai stebina. Kaip ir tai, jog čia vežamos statybinės atliekos iš „Lidl“ statybvietės.

„Ukmergės žiniose“ rašėme, kad prieš porą metų 2,3 ha žemės su joje buvusiais plytų gamyklos statiniais įsi­gi­jo Šir­vin­tose įsikūrusi UAB „Al­nit­ran­sa“. Įmonė pasirūpino ir pa­sta­tų grio­vi­mo dar­bams rei­kalingais do­ku­men­tais. Gamykla netrukus virto griuvėsiais.

„Išsipirkom teritoriją, viską išgriovėm, kad čia būtų galima įrengti gyvenamųjų namų kvartalą. Bus paruošta žemė sklypams – išlyginta, sutvarkyta, išpjauti medžiai“, – pasakojo šios įmonės vadovas Algirdas Didžiokas.

Čia, jo teigimu, bus 21 sklypas. „Jei pasiseks – gal jau net ir žiemą. Jau yra bendrasis planas, ruošiami kiti planai, projektai. Bus vandentiekis, elektra, kanalizacija“, – sako pašnekovas.

Ieško pirkėjų

Spaudoje jau kuris laikas publikuojami bendrovės „Al­nit­ran­sa“ skelbimai apie siūlomą įsigyti turtą. „Ukmergės m., Vilniaus g. 120 (buvusio Dvarčionių keramikos koklių fabriko teritorijoje), parduodami žemės sklypai namų statybai. Yra elektra, dujos, vandentiekis, nuotekų tinklai“, – skelbiama savaitraštyje „Ukmergė“. Parduodamas ir buvęs Dvarčionių keramikos pastatas-parduotuvė, kurios paskirtis, teigiama kitame skelbime, pakeista į gyvenamąjį namą su 10 arų namų valdos žemės sklypu.

„Kai viską sutvarkysim, tada ir parduosim žemės sklypus tam, kas norės juose vykdyti statybas“, – sakė A. Didžiokas.

Savivaldybės Architektūros ir urbanistikos skyriaus vedėjo Arvydo Džiugo teigimu, kas planuojama šioje jau nebe valstybinėje žemėje – ją įsigijusio šeimininko reikalas. „Savivaldybė tik išdavė sklypų padalijimo sąlygas. Jie padalijo teritoriją į sklypus individualių namų statybai, pasidarė kadastrinius-geodezinius matavimus“, – sakė jis. 

Anot vedėjo, norint parduoti sklypą, jis turi būti suformuotas ir įregistruotas Registrų centre: „Padalinimą tikrai darė, bet pats savininkas padalinimo kol kas dar neįregistravo.“

Daro sąvartyną

Tuo metu gyventojams atrodo, kad šioje teritorijoje šeimininkas tvarkosi netinkamai. Verslininkų įsigyta ir sutvarkyti žadėta vieta esą neprižiūrima. „Nugriauti ne visi senieji statiniai. Be to, ši vieta pavojinga, neaptverta, į ją atbėga žaisti vaikai“, – pasakojo į redakciją paskambinusi skaitytoja.

Priminė nelaimę, kai čia, tuomet dar labiau ap­leis­tuose griu­vė­siuose, žu­vo moksleivis. 2013 metų balandį kris­da­mas be­to­ni­nis blo­kas pri­spau­dė kon­struk­ci­jo­se me­ta­lą ar­džiu­sį dešimtoką. Vai­ki­nas mi­rė vie­to­je.

Dar seniau ap­leis­to­je aukš­tos įtam­pos elek­tros pa­sto­tė­je žai­džiant slė­py­nių elek­tra nu­tren­kė vai­ką.

Ukmergiškė tikino, kad iš šios vietos buvusios gamyklos griuvėsiai neišvežami. Atvirkščiai – į teritoriją, jos teigimu, gabenamas statybinis laužas iš autobusų stoties, kur atsiras „Lidl“ parduotuvė. „Negi mieste daromas sąvartynas?“ – svarstė moteris.

Žada išvežti

UAB „Al­nit­ran­sa“ vadovas Algirdas Didžiokas neneigė, kad į Vilniaus gatvę vežamas sumaltas statybinis laužas iš skaitytojos minėtos vietos. Tačiau, anot jo, – tik laikinai.

„Didžioji dalis atliekų iškart buvo išvežta į Širvintas. Liko apie 100 kubinių metrų. Kol kas negalim privažiuoti prie karjerų, ten darom keliukus. Kai baigsim – viską išgabensim. Per kokį mėnesį išvešim“, – žadėjo A. Didžiokas. Sakė, jog statybinį laužą veža įmonė, su kuria bendradarbiauja Širvintose, kalbėjo ir apie turimus atliekų tvarkymo leidimus.

Turi rakinti

Pasak savivaldybės Viešosios tvarkos ir aplinkosaugos skyriaus vedėjo Aido Dutkaus, buvusio koklių cecho teritorija – privačios valdos, už kurias savininkai ir yra atsakingi. „Jei sakė, kad patys sutvarkys, vadinasi, taip ir bus. Griovimo atliekų vežimu turėtų rūpintis pati griovimo darbus atliekanti įmonė. Aplinkosaugos pažeidimų čia nėra – atliekas juk ne kur nors mieste ant žalios vejos krauna“, – aiškino jis. 

Tuo metu po ten nutikusios minėtos nelaimės, anot A. Dutkaus, turėjo būti pasirūpinta saugumu ir tuo, kad niekas nepatektų į šią vietą. Teritorija, teigia vedėjas, privalo būti rakinama.

Nedetalizuoja

Statybinis laužas į širvintiškių sklypą gabenamas iš vietos, kurioje statomos „Lidl“ ir naujoji autobusų stotis. UAB Ukmergės autobusų parko direktorius Alfonsas Prabišas tvirtino nieko apie tai negirdėjęs. „Mes patys nieko negriaunam ir jokių statybinių atliekų neturim. Tai – „Lidl“ teritorija“, – sakė jis.

Patys šios įmonės atstovai kol kas nelinkę per daug pasakoti apie savo įkurtuvių mūsų mieste planus. „Šiuo metu Ukmergėje vyksta parengiamieji darbai, o informacija apie mūsų rangovus skelbiama viešai“, – tepaaiškino UAB „Lidl Lietuva“ atstovė Simona Damanskytė. Jos teigimu, įmonės nuostata – nekomentuoti klausimų, susijusių su įmonės plėtros strategija. Per kiek laiko planuojama pastatyti ir kada parduotuvė bus atidaryta, taip pat neatskleidė.

Pasak S. Damanskytės, Ukmergėje iškils standartinė „Lidl“ parduotuvė su 1 400 kv. m prekybos sale ir automobilių stovėjimo aikštele. „Tikimės, jog „Lidl“ konceptas – geriausia kokybė patrauklia kaina – bus palankiai įvertintas“, – pridūrė atstovė.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(1 balsas)

Susiję įrašai (pagal žymę)