Spausdinti šį puslapį

Maitintoją pakeitusios mokyklos džiaugiasi pokyčiais

Kai kuriose ugdymo įstaigose valgis gaminamas čia pat, valgykloje. Gedimino Nemunaičio nuotr. Kai kuriose ugdymo įstaigose valgis gaminamas čia pat, valgykloje. Gedimino Nemunaičio nuotr.

Ilgą laiką rajono ugdymo įstaigas maitinusi VšĮ „Kretingos maistas“ nuo rudens šią paslaugą teikia tik kelioms mokykloms. Jos atstovai tikina niekada negirdėję jokių skundų, tačiau mokyklų vadovai kalba ką kita. Kai kurie iš jų džiaugiasi, kad permainos – tik į gera.

Tarp dabar jau buvusių „Kretingos maisto“ klientų – Taujėnų gimnazija. Nuo šių mokslo metų jos neaptarnauja jokia maitinimo paslaugas teikianti įmonė. Maistas gimnazijoje ruošiamas čia pat.

Jos direktorius Darius Kaplūnas neslėpdamas pasakoja apie priekaištus ankstesniam maitintojui: „Kretingos maistas“ mus maitino septynerius metus, ir tikrai buvo įvairių nesklandumų. Nesirūpino tvarkyti smarkiai nusidėvėjusių valgyklos patalpų, nei įrenginių. Remonto reikėjo, o įmonė praktiškai į jį neinvestavo – tik įrangą atsiveždavo.“

Pašnekovas sako, jog kantrybė trūko ir rajono vadovams. „Savivaldybė, pamačiusi situaciją, nusprendė, kad reikia ją gerinti. Vasarą buvo atliktas valgyklos remontas, viskas atnaujinta. Maistas dabar gaminamas vietoje“, – pasakojo jis.

Valgykloje dirba trys darbuotojos – vyr. virėja, virėja ir indų plovėja. Produktus gimnazija perka pati, juos tiekia konkursą laimėjęs Ukmergės rajono vartotojų kooperatyvas.

Vardijo privalumus

D. Kaplūno teigimu, maisto kokybė dabar nepalyginama: „Ji labai pagerėjo. Tą įrodo ir faktas, jog daugėja valgančiųjų. Ateina labai daug mokytojų, mokyklos darbuotojų, net ir seniūnijos darbuotojų.“

Vardija direktorius ir kitus privalumus: „Kainos labai pamažėjo – vos ne perpus. Tiesa, tokios, kokios yra, bus iki Naujųjų metų. Dabar nepaskaičiuoti gamybos kaštai – mokama tik už produktą. Kitais metais bus patvirtintas tvarkos aprašas, ir antkainis bus gal apie 20 procentų.“

Pašnekovas džiaugiasi, jog valgiaraštis derinamas, paisant gimnazijos bendruomenės nuomonės. „Gaminant valgį, vadovaujamės maisto gaminimo knygomis. Ir su veterinarijos tarnyba viską derinam. Bet meniu galim ir patys koreguoti“, – sakė jis.

Apie skundus nekalba

„Kretingos maisto“ Marketingo skyriaus vadovė Silva Petrikauskienė „Ukmergės žinioms“ patvirtino, kad įmonė šiemet aptarnauja tik dvi mokyklas. Priežasčių, kodėl sumažėjo jų maitinamų moksleivių, įmonės atstovai nelinkę komentuoti.

„Jokių skundų iki šiol nesame gavę. Esame atviri dialogui, visada įsiklausome, operatyviai reaguojame į išsakytą nuomonę“, – tikino pašnekovė.

Vis dėlto ugdymo įstaigų nesužavėjo ir įmonės siūlomas valgiaraštis, kuriame, kaip teigia S. Petrikauskienė, stengiamasi ieškoti naujovių. „Jau kelerius metus mokyklų valgyklose patiekiamuose patiekaluose maksimaliai mažinamas cukraus ir druskos kiekis, atsisakyta įvairiausių prieskonių mišinių. Kepsniai keičiami garuose virta ar troškinta mėsa ir žuvimi, visiškai atsisakoma saldaus ir riebaus maisto“, – pasakojo ji.

Anot pašnekovės, birželį Sveikatos apsaugos ministerija pakoregavo rekomenduojamas paros maisto energetines normas. Naujos rekomendacijos įsigalios nuo 2018 metų. „Nors iki tada galime dirbti pagal senas rekomendacijas, jau parengėme valgiaraščius, paruoštus pagal naujus reikalavimus, ir pateiksime derinti mokyklų bendruomenėms ir Valstybinei maisto ir veterinarijos tarnybai“, – aiškino S. Petrikauskienė.

Laimėjo kiti

Nepaisant to, kai kurios rajono mokyklos pasirinko konkurse dalyvavusią ir laimėjusią Plungėje įsikūrusią UAB „Sotega“. Savivaldybės Viešųjų pirkimų skyriaus vyr. specialistas Algimantas Matiukas informavo, jog ši įmonė nustatyta „Šilo“, Dukstynos, Užupio, Senamiesčio pagrindinių mokyklų ir Želvos gimnazijos mokinių nemokamo maitinimo paslaugų konkurso laimėtoja.

Savivaldybės administracija buvo įgaliota šioms įstaigoms atlikti mokinių nemokamo maitinimo paslaugų pirkimo procedūras. Sutartis pasirašė ugdymo įstaigos.

Beje, viešojoje erdvėje galima rasti teiginių, esą „Kretingos maistas“ ir „Sotega“ yra susijusios įmonės. Tačiau ir vienos, ir kitos atstovai, uždavus klausimą apie galimas sąsajas, tai šypsodamiesi neigia.

„Dalyvaujam konkursuose, teikiame pasiūlymus. Turim klientų Kaune, Akmenėje, Klaipėdoje. Kol kas mes per maži – turim dar po nedaug taškiukų. Laimėję konkursus, vykstam į mokyklas pasižiūrėti, kokios valgykloje sąlygos, kokios reiktų įrangos“, – į diskusijas apie šias sąsajas nenorėjo gilintis ir „Sotegos“ administratorė, laikinai einanti direktoriaus pareigas, Odeta Kasteckienė.

Mėgsta ne viską

Ji pasakojo, kad naujoji įmonė Ukmergėje įsitvirtina be didesnių nesklandumų: „Su mokyklų vadovais, valgyklų darbuotojomis malonu bendrauti, įspūdžiai geri. Valgiaraštį derinam su mokykla, jei tenkina, nešam suderinti su maisto ir veterinarijos tarnyba. Jeigu jokių pastabų nėra, toks ir paliekamas. Svarbiausia, kad maistas vaikams patiktų, pagal juos ir orientuojamės. Jei mokslo metų eigoje kyla kokių pastabų, atsižvelgiam į jas, jei ko nevalgo, mažiau perka – yra galimybė pakeisti.“

O. Kasteckienė pastebi, jog tarp mokinių mėgstamiausių patiekalų – karbonadas, vištiena. Ne taip mėgsta žuvį, maltinukus. „Tačiau vis tiek žuvytės reikia, todėl stengiamės laviruoti: naudojam jūros lydekos filė. Siūlom ir salotų, sriubų, vaisių, kad vaikai maitintųsi sveikai“, – sako ji.

Priekaištų turėjo

Viena iš „Sotegos“ aptarnaujamų ugdymo įstaigų – „Šilo“ pagrindinė mokykla. Ši bendrovė pakeitė anksčiau čia dirbusią kretingiškių įmonę.

Mokyklos vadovo Leono Žuklio teigimu, sutartis su „Kretingos maistu“, kurią sudarė savivaldybė, „buvo nutraukta prieš laiką“. Parengus konkursą nusipirkti naujo maitintojo paslaugas, jį laimėjo „Sotega“.

„Anksčiau kainos ir kokybės santykis nelabai mus tenkino. Įvertinus porcijos dydį, kainos, galima sakyti, – kaip kavinėje. Išsakydavom priekaištų, ir maistininkai tikrindavo, bet kontrolės kai kur gal daugiau reikėdavo...“ – neslėpė direktorius.

Ypatingai ryškaus skirtumo jis atvirauja ir dabar nejaučiantis: „Maitina panašiai. Tiesa, kai kurių mokytojų nuomone, skonis, kokybė, nors gal ir ne tiek ženkliai, pagerėjo. Kaina taip jau labai akivaizdžiai irgi nekito, maistas brangokas.“

Pasak pašnekovo, vadybininkė liko ta pati, valgykloje dirba ta pati vedėja, kitos „Šilo“ mokyklos moterys, tik dabar jos – „Sotegos“ darbuotojos. „Mūsų mokyklos valgyklą galima vadinti bazine. Čia verdama valgyti ir maistas termosuose tiekiamas į mūsų mokyklos Antakalnio pradinio ugdymo skyrių, kai kurias kitas ugdymo įstaigas“, – pridūrė direktorius.

Atnaujino

Prieš prasidedant mokslo metams buvo atnaujintos visų rajono mokyklų valgyklos. Mat norint organizuoti maitinimą, remontas maisto bloko patalpose būtinas. Įsigyta ir reikalingos įrangos. Jai ir remontams savivaldybė skyrė apie 95 tūkst. eurų.

Beje, be taujėniškių, pačios maitinimą organizuoja Siesikų, Veprių, Deltuvos moksleivius, Laičių pradinukus mokančių įstaigų valgyklos. Tuo pačios rūpinasi ir ikimokyklinio ugdymo įstaigos.

Pasak Viešųjų pirkimų skyriaus vyr. specialisto A. Matiuko, Jono Basanavičiaus ir Antano Smetonos gimnazijos, Vidiškių, Pabaisko pagrindinės mokyklos ir Pašilės progimnazija mokinių maitinimo paslaugų pirkimo procedūras vykdė savarankiškai.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Susiję įrašai (pagal žymę)