Spausdinti šį puslapį

Mieste jau veikia stebėjimo kameros

Su naująja įranga supažindino policijos komisariato viršininkas Mindaugas Petrauskas. Autorės nuotr. Su naująja įranga supažindino policijos komisariato viršininkas Mindaugas Petrauskas. Autorės nuotr.

Šią savaitę miestas pagaliau pradėtas stebėti jau veikiančiomis stebėjimo kameromis. Jos vadinamos puikiu policijos darbo įrankiu ir vienu iš visuomenės saugumo garantų. Kameros fiksuoja net ir menkiausius vairuotojų ar viešosios tvarkos pažeidėjų nusižengimus.

Vaizdo stebėjimo kameras jau senokai turi kai kurie mūsų kaimynai – Anykščiai, Širvintos. Ukmergėje dar prieš kurį laiką atsirado lentelių, informuojančių, kad jau ir mūsų miestas stebimas. Tačiau iš tikrųjų neseniai sumontuotos kameros veikia vos keletą dienų.

Aštuoniose miesto vietose įtaisytos modernios valdomos kameros. Jos yra Kęstučio aikštės ir Vienuolyno gatvės, Kęstučio aikštės ir Gedimino gatvės, Kauno ir Klaipėdos gatvių, Deltuvos ir Žiedo gatvių, Vasario 16-osios ir Klaipėdos gatvių, Vilniaus ir Antakalnio gatvių sankryžose. Taip pat prie pėsčiųjų tilto ir ant pagrindinio Vilniaus gatvės tilto per Šventąją – čia įrengtos dvi kameros.

Kaip veikia naujosios vaizdo kameros, trečiadienį į policijos komisariatą buvo pakviesti susipažinti savivaldybės vadovai, žiniasklaidos atstovai. Mat čia – visos stebėjimo sistemos „smegenys“: valdymo pultas, ekranai, kita aparatūra.

Ekranuose galima matyti tai, ką „mato“ ir fiksuoja visos devynios vaizdo stebėjimo kameros. Jas galima nukreipti į bet kurią norimą stebėjimo vietą. Kamera tiek priartina objektą, kad, pavyzdžiui, gali aiškiai matyti ne tik automobilio numerį, bet ir kas jo viduje.

Savivaldybės meras Rolandas Janickas pasakojo, kad šią idėją buvo mėginama įgyvendinti nuo 2010-ųjų. Viliantis europinės paramos, teikta projektų, tačiau finansavimas negautas. „Pernai ryžtingai apsisprendėm – nebelaukiam europinių investicijų, o skiriam lėšų iš biudžeto, nes žmonių saugumas svarbiausias“, – sakė jis.

Pasak policijos komisariato viršininko Mindaugo Petrausko, vienas iš pavyzdžių, kur kameros itin pasitarnaus, – miesto turgus. Jame, anot pareigūno, įvykdoma labai daug kišenvagysčių. Turgus filmuojamas nuo 6 ryto iki 12 valandos. Paskui kamera pasisuka į Klaipėdos gatvę, kuri stebima dėl eismo saugumo.

Taip pat bus patogu stebėti jaunimo susibūrimo vietas šalia miesto stadiono, kitose aikštelėse. M. Petrausko teigimu, ne tokie reti atvejai, kai degalinėse kuro įsipylę asmenys tiesiog išvažiuoja nesusimokėję. Dabar tokius, sako viršininkas, bus galima susekti.

Vos pradėjusios veikti kameros jau padėjo nustatyti ir pažeidėją. Antradienį incidentas nutiko Klaipėdos gatvėje. Gatve važiavęs automobilis lengvai stuktelėjo į vieną iš šalia „Sodros“ stovėjusių mašinų. Vairuotojas, kiek pastovėjęs, nesivargino išlipti ir nuvažiavo...

Vėliau pastebėjus apgadintą automobilį, buvo kreiptasi į policiją, o pareigūnai ir pasinaudojo naujosiomis kameromis. Pagal pažeidėjo mašinos numerius buvo išsiaiškinta, kam ji priklauso, kur vairuotojas gyvena. Jam teks atsakyti už sukeltą eismo įvykį ir pasišalinimą iš jo vietos. 

Tai pirmasis kamerų projekto etapas, kuris jau įgyvendintas. Jo vertė – 85 134 Eur. Sutartis su naująją įrangą aptarnaujančia bendrove „Teo“ pasirašyta penkeriems metams. Jai savivaldybė per mėnesį mokės 1418 Eur.

Susitikimo policijos komisariate metu apie sistemos galimybes pasakojo AB „TEO LT“ vaizdo stebėjimo produkto vadovas Aurimas Šukys. Jo teigimu, fiksuojamas vaizdas perduodamas ne per internetą – per uždarą tinklą. Nėra jokios galimybės jungtis prie serverio. Todėl, pasak svečio, užtikrinamas ir asmens duomenų saugumas.

Beje, Ukmergė – pirmoji, kurioje sumontuotos naujos technologijos valdomos sferinės kameros.

Numatyti keli šio projekto etapai. Antrame kitais metais planuojama vėl įrengti 7–8 kameras, paskutiniame, trečiame, – dar 8. Vaizdo kameros turėtų atsirasti ir įvažiavimo bei išvažiavimo iš miesto vietose.

Svarstyta, jog kameros padės auklėti ir šiukšlintojus, netinkamai atsikratančius atliekomis ir paliekančius netvarką konteinerių aikštelėse. „Prašysim policijos, kad prireikus padėtų peržiūrėti filmuotą medžiagą ir aptikti tokius asmenis. Teks pasinaudoti kameromis, nes situacija šioje srityje negerėja, o jei žmonės nesupranta, gal baudos padės“, – sakė savivaldybės Viešosios tvarkos ir aplinkosaugos skyriaus vedėjas Aidas Dutkus.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(1 balsas)

Susiję įrašai (pagal žymę)