Spausdinti šį puslapį

Pradedamos naujo teismo pastato statybos

Nors jau paskelbta oficiali rajono apylinkės teismo pastato statybų pradžia, darbais dar nekvepia, o sklype tebeauga medžiai. Gedimino Nemunaičio nuotr. Nors jau paskelbta oficiali rajono apylinkės teismo pastato statybų pradžia, darbais dar nekvepia, o sklype tebeauga medžiai. Gedimino Nemunaičio nuotr.

Metų pradžia naujienų atnešė teismo darbuotojams: Deltuvos gatvėje bus pradėtos Ukmergės rajono apylinkės teismo statybos. Jos užtruks kelerius metus.

Sklype šalia Deltuvos ir A. Smetonos gatvių kuriasi statybininkai, teritorija buvo aptverta. Tiesa, juosta trečiadienį rytą rasta nudraskyta...

Vis dėlto, pasak laikinosios teismo vadovės Editos Zarembienės, oficiali statybų pradžia – sausio 2 diena. „Žinią, kad pradeda būtent šią dieną, gavom iš Nacionalinės teismų administracijos“, – sakė ji.

Naujojo pastato statybų, anot pašnekovės, laukta jau seniai: „Dar pernai turėjo prasidėti. Tačiau terminai keitėsi, teismo statybos projektui skirtos sumos irgi buvo koreguojamos.“

Teigia neįsivaizduojanti, kiek vyks statybų ir pastato įrengimo darbai: „Gal dvejus, trejus metus – niekas negali pasakyti. Labai laukiam, kada galėsim įsikelti. Policijos komisariate dirbam tokiomis sąlygomis, kokias turim, tačiau su salėm vargstam, kabinetuose bylas nagrinėjam...“

Rajono apylinkės teismą statys kauniečių UAB „Statybos ir restauravimo darbai“. Jos vadovė Birutė Morkvėnienė apie darbų eigą neatviravo: „Pagal sutartį draudžiama teikti informaciją. Yra užsakovas – Nacionalinė teismų administracija, yra ir šeimininkas, o mes nieko negalim komentuoti.“ Tik patvirtino, jog teismo statybos „jau pradėtos“.

„Ukmergės žiniose“ seniau rašėme, kad darbams nuspręsta skirti mažiau lėšų nei iš pradžių planuota. 2 mln. 482 tūkst. eurų – tiek pirmiausia buvo numatyta išleisti statybų ir įrengimo darbams. Tačiau Nacionalinės teismų administracijos nuomone, tai – nepagrįstai daug.

Pirmiausia buvo parengtas ir daugiau nei 1200 kv. m ploto teismo pastato statybinis techninis projektas.

Naujajame projekte planuojama statyti beveik penktadaliu mažesnį. Atsisakyta brangių apdailos medžiagų, supaprastintos pastato konstrukcijos, optimizuotos inžinerinės sistemos. Pakeitus projektinius sprendinius, planuojama sutaupyti apie 20 proc. minėtos sumos, įskaitant pasiruošimo procedūras ir pastato statybas.

Į naujas patalpas kelsis mažiau teismo darbuotojų, mat jų funkcijos visoje šalyje kiek keičiasi, vykdant teismų reformą. Beje, Ukmergės teismas jau kuris laikas neturi nuolatinio pirmininko. E. Zarembienė jam laikinai vadovauja ketverius su puse metų. Sako, kad jos įgaliojimai visiškai tokie patys kaip ir pirmininko.

„Nuolatinio ir nebeturėsim iki to reformos etapo, kai apylinkių teismai bus sujungti. Seniai gavom raštą iš Prezidentūros, kad iki tol nuolatiniai pirmininkai nebus skiriami“, – pasakojo ji.

Tęsiant prieš kelerius metus pradėtą reformą, 2018 metais vietoj šiuo metu veikiančių 49 apylinkių teismų liks 12. Teismai toliau veiks tose pačiose vietovėse ir patalpose, tačiau jų administravimas bus vykdomas iš pagrindinių centrų.

Dėl reformos mūsų teisme, kuriame dirba šeši teisėjai, irgi mažėja darbuotojų.

E. Zarembienė taip pat pasakojo, jog, neseniai išėjus iš darbo teismo archyvo archyvarei, ieškoma naujo žmogaus.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Susiję įrašai (pagal žymę)