Spausdinti šį puslapį

Socialinės paramos gavėjų mažėja

Į renginį susirinko rajono seniūnijų socialinių komisijų nariai. Į renginį susirinko rajono seniūnijų socialinių komisijų nariai.

Seniūnijų socialinių komisijų nariai susirinko aptarti praėjusių metų darbus, pasidalinti gerąja patirtimi. Beveik 100 socialinių komisijų narių pasveikinti atvyko visi rajono vadovai. Komisijoms jie įteikė savivaldybės paruoštas dovanas.

Dėkodamas už darbą rajono meras Rolandas Janickas paminėjo, kad savivalda prasideda nuo seniūnijų, kurios vykdo socialinės pagalbos funkcijas. „Jūs esate tie žmonės, kurie per savo širdis, per savo sielas perleidžiate artimo skausmą. Žinau, kad ir Jums būna sunku vėl patikėti, vėl atleisti, vėl priimti jį tokį, koks jis yra“, – sakė meras.

Rajono vadovams ir socialinių komisijų pirmininkams buvo įteikti skėčiai kaip simbolis apsaugoti ne tik nuo lietaus, bet ir nuo negandų. Renginyje patirtimi dalinosi Taujėnų seniūnijos socialinė komisija, ūkininkas Kęstutis Zinkevičius iš Jakutiškių pasakojo apie savo auginamas pluoštines kanapes, visus pavaišino arbata ir aliejumi iš kanapių, sumuštinukais su kanapių sėklomis.

2014 metais savivaldybė pradėjo socialines pašalpas mokėti iš savo biudžeto lėšų. Kad jos būtų skiriamos efektyviau, seniūnijose savivaldybės administracijos direktoriaus įsakymu sudarytos Socialinių reikalų komisijos. 

Miesto Socialinių reikalų komisijos pirmininkė – Nestacionarių socialinių paslaugų centro direktorė Sigita Bakanauskienė. Kaimiškųjų seniūnijų komisijų pirmininkais paskirti seniūnai. Jiems talkina komisijų nariai – bendruomenių pirmininkai ar nariai, seniūnaičiai, socialiniai darbuotojai, švietimo, kiti aktyvūs bendruomenės nariai, geriausiai žinantys savo teritorijoje gyvenančių šeimų materialinę situaciją.

Pagrindinis komisijų tikslas – aptarti, kam labiausiai reikia paramos. Pernai įvyko 91 posėdis, apsvarstyti 598 atvejai. Metų pradžioje socialinę pašalpą gavo 1728 asmenys, metų  pabaigoje – 1365. Per metus paramos gavėjų sumažėjo 21 proc.

Lėšų sumažėjo tik apie 10 proc. Socialinių pašalpų gavėjų sumažėja vasarą. Per metus socialinių pašalpų išmokėta 1 mln. 34 tūkst. Eur, panaudota 61 proc. socialinėms pašalpoms skirtų lėšų. 

Savivaldybė turi teisę nedirbančius ar nesimokančius darbingo amžiaus asmenis, gaunančius socialinę pašalpą, pasitelkti visuomenei naudingai veiklai.

Per 9 mėnesius tokiai veiklai atlikti buvo pasitelkti 1265, joje nedalyvavo 674 asmenys. Daugiausia dirbo mieste – apie 32 proc. pašalpos gavėjų. Tarp kaimiškų seniūnijų daugiausiai – Deltuvos, Siesikų ir Taujėnų seniūnijose –148,142 ir 117 asmenų.

Skolininkams galima neskirti socialinių pašalpų. Tik sumokėjus 20 proc. turimos skolos, pašalpa vėl skiriama. Tokios priemonės padėjo. Per 2016 metus už komunalinių atliekų tvarkymą iš pašalpos gavėjų išieškota daugiau kaip 15,5 tūkst. eurų.

Sugriežtintas pašalpų mokėjimas ir tėvams, kurių vaikai dėl nepriežiūros apgyvendinti vaikų globos namuose ar pas globėjus. Tokiems tėvams mokama 50 proc. mažesnė socialinė pašalpa. Anksčiau pašalpas gaudavo ir asmenys, gaunantys nelegalių pajamų, dabar kreipiamasi į mokesčių inspekciją, asmenys įpareigojami deklaruoti pajamas ir turtą.

Socialinė parama skiriama nepasiturinčiam žmogui ar šeimai tuomet, kai yra sunku išgyventi, išmaitinti save ir šeimą, išlaikyti būstą, netekus darbo, sumažėjus pajamoms. Tačiau parama negali būti skiriama dirbti tiesiog nenorintiems žmonėms. Socialinių komisijų nariai tikisi, kad mažės piktnaudžiavimo atvejų, kad parama pasieks tuos, kuriems jos labiausiai reikia.

Arvydas PĖŠINA

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Susiję įrašai (pagal žymę)