Ukmergiškis įtariamas nužudęs savo sūnų

Mirtinai sumuštas berniukas palaidotas Pašilės kapinėse... Gedimino Nemunaičio nuotr. Mirtinai sumuštas berniukas palaidotas Pašilės kapinėse... Gedimino Nemunaičio nuotr.

Lietuvai gedint Kėdainiuose mirtinai sumušto keturmečio Mato, teismo laukia ir vienas savo vaiko nužudymu įtariamas ukmergiškis. Jis kol kas laisvėje ir gyvena visai šalia šeimos, kurioje, įvykus tragedijai, jam uždrausta lankytis.

Lapkritį „Ukmergės žiniose“ rašėme apie vienerių metų berniuko mirtį. Greitosios medicinos pagalbos medikai skubėjo į vaiko namus Vilniaus gatvėje, juos kvietė jo tėvas. Atvykę medikai konstatavo berniuko mirtį.

Manyta, kad vaikas galėjo užspringti, tačiau vėliau paaiškėjo, jog dėl jo mirties kaltas gali būti tėvas.

Smurto žymių ant kūno iš pradžių nebuvo matyti. Vis dėlto vėliau, radus vidinių traumų, tapo aišku, kad vaikas buvo mušamas.

Jaunas mirusio mažylio tėvas (g. 1994 m.) – jo mamos sugyventinis – buvo suimtas.

Šeima buvo papuolusi į savivaldybės Vaiko teisių apsaugos ir socialinės paramos skyriaus specialistų akiratį. Ji nėra tarp rizikos šeimų, tačiau stebima, nes pirmą vaikelį mama gimdė, būdama nepilnametė.

Miręs berniukas buvo antras moters vaikas. Kai įvyko tragedija, jos namuose nebuvo – ligoninėje gimdė trečią vaiką.

Gyvena šalia

Galimai užmušto berniuko istoriją šią savaitę paviešino ir respublikinė žiniasklaida. Teigiama, jog faktas apie vaiko mirtį ir jos aplinkybes buvo nuslėptas nuo visuomenės.

Pateiktą informaciją Vaiko teisių apsaugos ir socialinės paramos skyriaus vedėja Asta Leonavičienė antradienį aptarė su savivaldybės vadovais.

Pasak vedėjos, šiuo metu laisvėje esantis vyras su sugyventine ir vaikais negyvena ir pas juos nebūna. Jis gyvena su savo mama. Tiesa, abu namai – visai šalia vienas kito.

„Lankomės mamos šeimoj, toliau ją stebim. Socialiniai darbuotojai vyksta beveik kasdien. Ir penktadienį buvo, šeimoje viskas gerai“, – tvirtino A. Leonavičienė.

Bylą perkvalifikavo

Apie įvykį papasakojęs policijos vadovas Mindaugas Petrauskas teiginius dėl esą nuslėptų faktų vadina fantazijomis. Jo teigimu, informacija buvo paviešinta, niekas neslepiama: „Buvo pradėtas ikiteisminis tyrimas ir apie jį viešai paskelbta.“

Teigė, jog tai, kad vaikas galbūt nužudytas, paaiškėjo ne iš karto: „Iš pradžių tikrai nebuvo matyti smurto žymių. Tačiau jautėm, kad kažkas ne taip, buvo nesutapimų tėvo parodymuose.“ Netrukus teismo medicinos ekspertizė parodė, kad sužaloti mirusio vaiko vidaus organai.

Romų tautybės vyras, pasak M. Petrausko, buvo atvežtas į policiją, o iš paskos atskubėjo kitų romų „palyda“ ir bandė trukdyti pareigūnams. „Gynėjų dešimt atvažiavo, triukšmavo, klausinėjo, kada planuojam paleisti... Matėm, kad kažkas nesueina, todėl bylą perkvalifikavom į nužudymą ir atidavėm į Vilnių. Apie viską informavom vaiko teises“, – pasakojo policijos komisariato viršininkas.

Laukiama teismo

Pasak Generalinės prokuratūros Komunikacijos skyriaus vedėjos Elenos Martinonienės, kas laukia vaiko nužudymu įtariamo ukmergiškio, kol kas neaišku. „Ikiteisminis tyrimas tebevyksta, tai – nužudymo byla. Vyrui skirtos atitinkamos kardomosios priemonės, bet jos nėra bausmės pradžia. Kaltas jis ar ne, pasisakys tik teismas. Kol teismas neįrodė kaltės, jis yra įtariamasis. Matyt, prokurorų turimi duomenys leidžia taip vertinti, ir kitaip turbūt nelabai yra, o toks sprendimas kontroliuojamas“, – sakė ji.

„Kol žmogus nekaltas, joks laisvės atėmimas negali būti traktuojamas kaip bausmė. Tam tikrais atvejais taikomas laisvės apribojimas, kad nesusitiktų su bendrininkais, nesikalbėtų apie įkalčius. O jei galima taikyti kitas priemones, jos ir taikomos“, – aiškino pašnekovė.

Kada ši byla pasieks teismą, jos teigimu, dar neaišku: „Užtrunka įvairios ekspertizės, be to, ekspertizei reikia laukti eilės.“

Gresia laisvės atėmimas

Pasak šio skyriaus vyr. specialistės Gintarės Vitkauskaitės-Šatkauskienės, ikiteisminis tyrimas pradėtas pagal Baudžiamojo kodekso 129 str. 1 ir 3 dalis: mažamečio savo artimojo giminaičio ar šeimos nario nužudymas. Tyrimui vadovauja Vilniaus apygardos prokuratūros prokuroras.

Įtariamasis buvo suimtas 2 savaites, dabar jam skirta kardomoji priemonė – rašytinis pasižadėjimas neišvykti ir įpareigojimas nebendrauti su šeima.

Už tokį nusikaltimą gresia laisvės atėmimas nuo aštuonerių iki dvidešimties metų arba iki gyvos galvos.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(2 balsai)

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Jonines

Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų