Renovuotas namas simboliškai atidarytas, perkirpus įkurtuvių juostelę. Autorės nuotr. Renovuotas namas simboliškai atidarytas, perkirpus įkurtuvių juostelę. Autorės nuotr.

Pagaliau baigti vadinamojo neįgaliųjų bendrabučio, esančio Vytauto g. 103, atnaujinimo darbai, kurių vertė – daugiau kaip pusė milijono eurų. Įrengus pačias naujausias šildymo technologijas, šis daugiabutis dabar – vienas moderniausių rajone.

Neįgaliųjų bendrabučio gyventojai daug metų skundėsi nepakenčiamomis gyvenimo sąlygomis  šaltuoju sezonu. Skundai dėl „ledainėmis“ žiemą tampančių kambarių ne kartą išsakyti namą administruojančiai įmonei, rajono valdžios atstovams. Tačiau vis teisintasi, jog renovacijai nėra lėšų.

Pagaliau pernai, birželio pradžioje, darbai buvo pradėti, nors finansavimas pasiekė kiek vėliau. Įgyvendinant renovaciją, atlikti fasado ir cokolio apšiltinimo darbai, apšiltintas stogas, pakeisti langai ir durys.

Atliktas šildymo ir karšto vandens sistemos remontas, įrengta rekuperacinė (vėdinimo ir oro valymo) sistema. Pastaroji skirta tam, kad iš kambario šalinamo oro šiluma būtų grąžinama į vėdinimo įrenginį ir naudojama įeinančiam orui pašildyti. Taigi kambariai ne tik šildomi, bet ir vėdinami, cirkuliuoja švarus oras.

Renovacijos projekto ir atliktų darbų vertė 561 697 Eur. Lėšos skirtos, įgyvendinant valstybės finansuojamas programas, tarp jų – susijusias su klimato kaita. Pagrindinis rangovas – UAB „Aukštaitijos ranga“ iš Panevėžio.

Nėra niekur kitur

Antradienį vyko oficialus renovuoto pastato atidarymas. Atvyko rajono savivaldybės, projektą įgyvendinusių įmonių, namą administruojančio UAB Ukmergės butų ūkio vadovai.

Svečiai apžiūrėjo patalpas, apšiltintus ir įstiklintus bendrabučio koridorių balkonus, išbandė naują liftą, kuris pakeitė anksčiau buvusį keltuvą. Domėjosi ant pastato stogo sumontuotais saulės kolektoriais, namo rūsyje įrengta modernia šildymo sistema. „O dar prieš porą metų, kai čia buvom, rūsy visur buvo pilna vandens, patalpos persisunkusios blogo kvapo“, – apžiūrėdamas sistemą, sakė rajono meras Rolandas Janickas.

Papasakota apie sistemos veikimą ir tai, kad ji reguliuojama nuotoliniu būdu, o Butų ūkis turi galimybę gauti duomenis apie šilumos suvartojimą. Anot Butų ūkio direktoriaus Giedriaus Pociaus, tokios šildymo technologijos nėra nė viename kitame Ukmergės daugiabutyje. Gyventojams ji padės sutaupyti.

Gražins toliau

Antradienį gyventojai svečiams džiaugėsi, kad dabar gyventi daug šilčiau ir smagiau. Šilta ir kambariuose, ir koridoriuose, kur visi mėgsta dažnai susirinkti ant sofutės. Pakvietę svečius apžiūrėti jų būstų, pasakojo apie akivaizdžius pokyčius, įrengus butuose rekuperatorius, rodė, kaip jais naudojasi.

Neįgaliųjų bendrabutyje, kuriame gyvena ir pora vaikų, – 32 butai. Jis pastatytas 1996 metais. Šiame pastate gyvena ir sunkių judėjimo negalių turintys neįgalieji.

Stengtasi projektą pritaikyti jų poreikiams. Tad buvo dar ir sutvarkyta neįgaliesiems nusileisti skirta pandusu vadinama nuovaža. Pakeistuose languose rankenos sumontuotos žemiau, kad gyventojai pasiektų jas iš vežimėlių.

Gyventojams pažadėta, jog dabar, kai graži pastato išorė, bus ieškoma galimybių gražinti laiptines, koridorius, tvarkyti kiemo aplinką.

Renovuos ir kitus

Neįgaliųjų bendrabutis – jau 32-as mūsų rajone baigtas renovuoti daugiabutis namas. Daugiabučių namų atnaujinimo (modernizavimo) projektus įgyvendina Ukmergės butų ūkis. Pasak įmonės pastatų administravimo skyriaus vadovo Andriaus Kalesniko, šie darbai rajone atliekami nuo 2013 metų. Šiuo metu – trijuose namuose: mieste, Miškų g. 40, bei Deltuvoje – Šviesos g. 3 ir Taujėnuose – Ukmergės g. 3.

Miškų g. 32 ir Deltuvos g. 10 namų atnaujinimo (modernizavimo) darbai prasidės artimiausiu metu, o dėl Vytauto g. 98 namo renovacijos šiuo metu vykdomi rangos darbų viešieji pirkimai.

Ukmergės rajono savivaldybės taryba patvirtino 26 daugiabučių namų III etapo sąrašą. Pagal aplinkos ministro patvirtintą kvotą, šiemet iš šio sąrašo bus renovuoti tik 7 daugiabučiai. 5 iš jų atrinkti pagal savivaldybės administracijos direktoriaus patvirtintus atrankos kriterijus. Tai – Vilniaus g. 94A, Linų g. 6, Jaunimo g. 9, Antakalnio g. 70 ir Draugystės g. 11 Siesikuose. Iki vasario vidurio bus atrinkti dar du daugiabučiai.

Nekainavo

Vytauto g. 103 namo gyventojams renovacija, teigė A. Kalesnikas, nekainavo nieko. 100 proc. renovacijos išlaidų šiuo atveju padengė valstybė.

Tuo metu kitų renovuotų daugiabučių šeimininkai už tokius darbus iš dalies susimoka ir patys pagal nustatytą tvarką. Rangos darbai jiems atsieina 65 proc., 35 proc. apmoka valstybė, o lėšomis už visą dokumentaciją „dalijamasi“ per pusę – po 50 proc.

Renovacija atliekama, tvarkomą namą administruojančiai įmonei paėmus paskolą iš banko. Šiais pinigais Butų ūkis atsiskaito su rangovais. Vėliau gyventojams siunčiamos sąskaitos, kurias jie turi apmokėti. Kai kurie, sako pašnekovas, netgi pasistengia visą reikiamą sumą sumokėti iš karto.

Tačiau šios išlaidos, teigė jis, tikrai mažesnės nei susidarančiosios už šilumą, kai namas nerenovuotas.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Komentarai  

0 # Evaldas 2017-07-17 12:46
Smagu, kad ši moderni renovacija patiems gyventojams nieko nekainavo. :-*
Atsakyti | Atsakyti cituojant | Citata

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Jonines

Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų