Spausdinti šį puslapį

Gėlės ir spalvos – moterims, sau, pavasariui...

Pirkėjai gėlių dairosi ne tik dovanoti, bet ir sau – tiesiog papuošti namus. Gedimino Nemunaičio nuotr. Pirkėjai gėlių dairosi ne tik dovanoti, bet ir sau – tiesiog papuošti namus. Gedimino Nemunaičio nuotr.

Gėlių pardavėjai pastebi, jog pavasaris pirkėjų širdyse prasideda daug anksčiau nei ateina tikrasis, kalendorinis. O šis siejamas su ne viena gražia švente. Tradicijai per jas dovanoti gėlių vis dar teikiama didelė reikšmė.

Šis trečiadienis – Moters diena. Nors kai kurie ją sieja su sovietmečio švente, labiau besidomintieji istorija žino, kad šios dienos ištakų randama dar senojoje Graikijoje.

Žinoma ir prie Tarptautinės moters dienos atsiradimo istorijos prisidėjusi vokiečių revoliucionierė Klara Cetkin. Būtent ji 1910 m. Kopenhagoje vykusioje tarptautinėje socialisčių konferencijoje pasiūlė kasmet kovo 8-ąją skirti kovai už moterų laisvę ir lygias teises.

Lietuvoje už jas kovojo rašytoja, visuomenės veikėja Gabrielė Petkevičaitė-Bitė. Nuo 1911 m. Moters diena pradėta švęsti Austrijoje, Danijoje, Šveicarijoje, Vokietijoje.

Moterys šią dieną daugiausia lepinamos gėlėmis. Vyrai jų perka savo gyvenimo moterims, mamoms, močiutėms, dukroms, kolegėms, bičiulėms. Tačiau daug kas, net ir nelaukdami šios progos, skuba į gėlių parduotuves.

Pasak „Floros studijos“ savininkės ukmergiškės Gytės Veršilės, kai kurie pirkėjai jų perka ne dovanoti, o tiesiog sau – papuošti namus, praskaidrinti žiemos nuotaiką. Žiemą, artėjant pavasariui, teigia ji, ypač pageidaujama tulpių. Jos pastaruoju metu – tarp labiausiai perkamų gėlių.

„Po žiemos žmonės ištroškę spalvų, atbundančio pavasario, gaivos, o tulpė – tarsi atgimimo, lengvumo simbolis“, – sako pašnekovė. Vienos ypatingos spalvos ji neišskiria – pirkėjams patinka įvairios tulpės. Tačiau pastebi, jog geltonos – vienos labiausiai viliojančių. „Gal dėl to, jog asocijuojasi su šiluma... Perka ir oranžines, violetines. Nori spalvų, nes atsibodo žiemos pilkumas“, – svarsto ji.

G. Veršilė neslepia – naujovių išlepinti pirkėjai neretai ir tarp gėlių ieško to, kas nustebintų: „Dairosi ir įprastų spalvų, ir įmantresnių tulpių, paprastų ir pilnavidurių. Dažnas klientas nori vis kitaip, neįprastai. Žmonės išties ieško naujovių ir jomis domisi. Jei pasiūlom naujų rūšių, mielai perka.“

„Floros studijos“ savininkė pasakojo, jog įprasta pirkti gėlių per Valentino, Moters, Motinos, Tėvo dienas, Jonines, Žolinę, Rugsėjo 1-ąją, Vėlines. Moterims, mylimiesiems, sako ji, dažnai dovanojama ir rožių: „Daugiausia – meilės dienos, kitomis panašiomis progomis, nes, matyt, su jomis būtent rožės asocijuojasi. Ir būtinai – raudonų.“

Tokiomis šventinėmis dienomis kaip skirtomis moterims, brangiems žmonėms, tikina pašnekovė, jų parduotuvėje gėlių būna parduodama tūkstančiais.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Susiję įrašai (pagal žymę)