Spausdinti šį puslapį

Varžėsi paukščių stebėtojai

Asta ir Kęstutis Jarmalavičiai. Asmeninio archyvo nuotr. Asta ir Kęstutis Jarmalavičiai. Asmeninio archyvo nuotr.

Želvos seniūnijoje, Laumėnuose, kiekvieną pavasarį vyksta unikalus mūsų rajone renginys – paukščių stebėtojų ralis. Jį organizuojantys Kęstutis ir Asta Jarmalavičiai kviečia pasitikti grįžusius sparnuočius ir atpažinti naujas jų rūšis.

Anot miškininko, fotografo, gamtą labai mylinčio K. Jarmalavičiaus, viskas prasidėjo nuo paukščių stebėtojų ralio „Kuršių marios“. Tai – nuo 2000 m. Lietuvos ornitologų draugijos organizuojamos tarptautinės varžybos, jų metu komandos rungiasi, kuri per nustatytą laiką iš anksto numatytoje vietovėje pamatys daugiau paukščių rūšių.

Paukščius, sako Kęstutis, galima atpažinti ne tik pamačius, bet ir išgirdus balsą. „Pastaraisiais metais mudu su žmona ir dar keliais bendraminčiais dalyvavome šiame ralyje, tad kilo idėja ką nors panašaus surengti ir pas mus. Taigi, nuo 2012 m. Ukmergės apylinkėse kiekvieną kovą rengiame paukščių ralį „Laumėnai“, – pasakojo pašnekovas.

Šiemet vykusiame ralyje dalyvavo penkios komandos: „Varniukai“, „Čižiniai“, „Pralaimėtojai“, „Be Tado“ ir „Tir vir vir... lia lia lia“, iš viso – 21 paukščių stebėtojas. Susirinkusieji buvo supažindinti su taisyklėmis. Kiekviena komanda, kurioje – po 2–4 žmones, gauna lapus su paukščių sąrašais ir, paskelbus varžybų startą, ligi pat vakaro važinėja po apylinkes, tikėdamiesi pamatyti ir atpažinti kuo daugiau paukščių rūšių.

Aptarti tarpinių ralio rezultatų stabtelta Labeikių miške, miškininkų įrengtoje poilsiavietėje, prie arbatos bei karštos kareiviškos košės. Užkandę, pasidaliję įspūdžiais stebėtojai tęsė savo išvyką po rajoną.

Vakare visi susirinko sodyboje šalia Želvos. Čia varžėsi viktorinoje „Atpažink paukštį“ ir klausėsi paskaitos apie Lietuvoje gyvenančias pelėdas. Apibendrinus ralio rezultatus, paaiškėjo, jog nugalėtojais tapo dvi komandos, suskaičiavusios po 35 paukščių rūšis: „Tir vir vir... lia lia lia“ (kapitonė A. Jarmalavičienė) ir „Varniukai“ (Bronius Jareckas).

Trečią vietą užėmė komanda „Čižiniai“ (K. Jarmalavičius), suskaičiavę 29 paukščių rūšis, ketvirtą – „Be Tado“ (Tadas Petrikas, 22 rūšys), penktą – „Pralaimėtojai“ (Giedrė Pauliukonienė, 18 rūšių).

Pasak K. Jarmalavičiaus, šįkart ralio dalyviai užfiksavo 48 paukščių rūšis. Tarp jų – tūbuotasis suopis, paprastoji pempė, uolinis karvelis, keršulis, juodoji meleta, svirbelis, karietaitė, juodasis strazdas, smilginis strazdas, miškinis liputis, plėšrioji medšarkė, paprastasis čimčiakas, juodagalvė sniegena, nendrinė starta... Iš pernykščių pastebėtų įdomesnių paukščių įsiminė mažoji gulbė, mat šie paukščiai, teigiama, Laumėnų apylinkėse matomi retokai.

Pašnekovas džiaugiasi, jog tradiciniu tapęs ralis suburia bičiulius, suteikia galimybę pasitikti į namus sugrįžtančius paukščius. „Labai smagu būna girdėti diskusijas apie dienos įspūdžius: kas ką matė, ką girdėjo, kaip stengėsi nustatyti vieną ar kitą paukščių rūšį. Ypač džiugu, kad šiame ralyje dalyvauja ir vaikai. Tikiu, kad jis praturtina žinių bagažą apie šalia mūsų gyvenančius sparnuočius“, – sako jis.

Lietuvos ornitologų draugijai priklausantys Kęstutis ir Asta Jarmalavičiai tokį ralį mūsų krašte organizavo šeštąkart. Patys dalyvauja ir kituose panašiuose, šios draugijos rengiamuose, renginiuose. Tai – ir kalėdinis paukščių stebėjimo maratonas, kai juos galima stebėti pro langą šalia lesyklos ar sode, draugijos vykdomos žiemojančių vandens paukščių apskaitos, paukščių ralis „Kuršių marios“, vykstantis pajūrio regione. Taip pat kasmet vyksta dalyvauti įvairiuose Lietuvos gamtos fondo organizuojamuose raliuose.

Gamta Kęstučiui ir jo šeimai – visas gyvenimas. Ir darbas. Laisvalaikį, nors jo lieka nedaug, Kęstutis leidžia gamtoje su fotoaparatu, žmona Asta – su meškere ar pintine miško gėrybėms. Abu labai mėgsta ir protą pamankštinti: dalyvauja protų mūšiuose, vykstančiuose Vlado Šlaito viešojoje bibliotekoje.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Susiję įrašai (pagal žymę)