Spausdinti šį puslapį

Į karių pratybas įsitraukė ir ūkininkai, ir medžiotojai

Veprių miestelyje išsirikiavo pratybų dalyviai. Gedimino Nemunaičio nuotr. Veprių miestelyje išsirikiavo pratybų dalyviai. Gedimino Nemunaičio nuotr.

Vepriuose praėjusią savaitę vyko didžiulio masto karinės pratybos, į kurias įsitraukė ne tik šimtai karių, bet ir vietos gyventojai, ūkininkai, medžiotojai.

Veprių miestelyje ir jo apylinkėse kovo 20–24 dienomis pratybas surengė Lietuvos kariuomenės Mechanizuotosios pėstininkų brigados „Geležinis Vilkas“ Kunigaikščio Vaidoto mechanizuotojo pėstininkų bataliono kariai.

Lauko taktinės pratybos, pavadintos „Vepriai 2017“, buvo išskirtinės tuo, kad pirmą kartą jose dalyvavo Ukmergės rajono medžiotojai.

Ankstyvą kovo 24-osios rytą miestelyje vyko jungtinė karinė operacija. Joje dalyvavo Valstybės sienos apsaugos tarnybos ir Ukmergės priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos pareigūnai, medžiotojai, Krašto apsaugos savanorių pajėgų kariai, Karinių oro pajėgų sraigtasparnis, karo išminuotojai, policijos pareigūnai, inžinieriai, medikai, vietos gyventojai ir ūkininkai.

Popietę surengtas iškilmingas pratybų uždarymas.

Miestelio aikštėje išsirikiavusiems kariams ir susirinkusiems vepriškiams Kunigaikščio Vaidoto bataliono vadas pulkininkas leitenantas Eugenijus Lastauskas išsakė nuoširdžią padėką ir tikino per 20 metų tarnybos tokio lygio  ir tokio didelio masto bendrų pratybų su gyventojais, medžiotojais, ugniagesiais, pasieniečiais neatsimenantis.

Jų metu įvykdytos visos užsibrėžtos užduotys. „Tokių pratybų pagrindinė užduotis – kad to niekada neįvyktų realiame gyvenime“, – kalbėjo vadas. 

Padėką visiems išsakė Veprių seniūnė Dalė Urbonienė. Labiausiai nusipelniusiems kariams, civiliams, medžiotojams, kinologams, prisidėjusioms organizacijoms buvo įteiktos padėkos.

Tarp gausaus būrio tvirtų vyrų apdovanojimas įteiktas ir paprastai kaimo moteriai: Margarita Razumienė apdovanota už rūpestį kariais, jiems virtą arbatą.

Po apdovanojimų visi vaišinti kareiviška koše, norintieji apžiūrėjo ginkluotės ir technikos parodą, galėjo palaikyti rankose ginklus ar užsiropšti ant tanko. 

Veprių seniūnė D. Urbonienė pasakojo, kad šioms pratyboms pradėta rengtis dar vasario mėnesį. Jai, kaip seniūnei, pagrindinis kariškių išsakytas prašymas buvo parengti gyventojus, paaiškinti, kad šaudymai pratybų metu vyks ne tik dieną, bet ir naktį, galbūt kažkam ir nepatogumų atsiras, gal keliukas bus pagadintas.

Nepatogumų būta, pavyzdžiui, kad ir užkardos, nuolatiniai lengvųjų automobilių tikrinimai. „Nors kelis kartus pravažiuoji, vis tiek stabdo, automobilius tikrina. Bet ką padarysi, tokia tvarka“, – sako seniūnė. 

Įvairios pratybos, draugystė su kariškiais Veprių apylinkėse – nebe naujiena. Viena priežasčių, kodėl šis kraštas pasirenkamas, – strategiškai patogi vieta. Vos daugiau kaip už dvidešimties kilometrų Rukla, kur įsikūrusios Lietuvos kunigaikščio Vaidoto mechanizuotojo pėstininkų bataliono kareivinės, dislokuoti NATO kariai.

Veprių seniūnė tikisi, kad Krašto apsaugos ministerija galbūt susidomės ir Vepriuose esančiais apleistais pastatais, gal atsiras galimybė juos prikelti naujam gyvenimui.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Susiję įrašai (pagal žymę)