Spausdinti šį puslapį

Šernai krenta nuo kiaulių maro

Ukmergė atsidūrė afrikinio kiaulių maro zonoje. Ukmergė atsidūrė afrikinio kiaulių maro zonoje.

Antradienį trims mūsų rajono teritorijoje rastiems kritusiems šernams nustatytas afrikinis kiaulių maras.

Ukmergės valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos vyriausiasis veterinarijos gydytojas-inspektorius Žilvinas Dirsė informavo, kad trys kritę šernai Balelių miške, tame pačiame jo kvartale, buvo rasti pirmadienį. Juos aptikę asmenys apie tai informavo tarnybą. Šernų gaišenos, laikantis atitinkamų atsargos priemonių, buvo iš miško paimtos ir nugabentos į laboratoriją Vilniuje.

Nacionalinio maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo instituto laboratorijoje patvirtinta, kad gyvūnai krito nuo afrikinio kiaulių maro.

Praėjusią savaitę iš minėto instituto buvo gautas patvirtinimas dar apie vieną šios ligos atvejį. Jis nustatytas Želvos seniūnijos Svirplynės miške medžiotojo nušautam šernui.

Pirmieji afrikinio kiaulių maro atvejai šernams Ukmergės rajone buvo nustatyti gegužės mėnesį. Užkratas rastas pas Siesikų miške nugaišusį šerną.

Pasak Ž. Dirsės, per gegužės mėnesį į laboratoriją buvo nugabenti 167, o per birželio mėnesį – 162 sumedžiotų šernų mėginiai. Lietuvoje išplitus šiai užkrečiamai ligai į laboratoriją privalu gabenti visas rastas šernų gaišenas ir sumedžiotų šernų mėginius.

Ukmergei atsidūrus afrikinio kiaulių maro zonoje medžiotojų būrelių nariai įpareigoti bent kartą per savaitę savo teritorijoje apeiti šernų maitinimo ir poilsio vietas bei gyvūnų pamėgtas vandens pakrantes.

Skelbiama, kad afrikinis kiaulių maras žmogui nepavojingas. Tačiau ūkininkai turėtų dar labiau atsižvelgti į jau seniau sugriežtintus reikalavimus, susijusius su gyvulių laikymu, priežiūra, pačių laikytojų apranga, apavu. Mat užkratą iš tos vietos, kurioje aptikta grėsmė, į savo ūkį galima parsinešti ir ant batų.

UŽ inf.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Susiję įrašai (pagal žymę)