Spausdinti šį puslapį

Vartė medžius, paliko be elektros

Pirmadienio popietę smarki audra Ukmergės rajone vartė medžius, laužė šakas, nutraukė elektros tinklus. Dalis gyventojų ilgam buvo likę be elektros.

Didelė tragedija vos neištiko Gruodžio 17-osios gatvės gyventojų. Čia audros neatlaikė didžiulė netoli gatvės augusi liepa.

Vėtra tiesiog nusuko jos kamieną.

Griūdamas šimtametis medis, laimei, nieko neprispaudė, tačiau laidai nuvertė elektros stulpą. Elektros laidai buvo nutraukti visoje gatvėje. Po audros jie gulėjo balose ar kadaravo ant medžių šakų.

Vėjas išstūmė ir vieno šios gatvės namo langą.

Elektros tiekimas gatvėje buvo skubiai atjungtas, į įvykio vietą atskubėjo ESO specialistai.

Gruodžio 17-osios gatvės gyventojai tikino, kad nupjauti šalia namo augančią liepą savivaldybėje buvo prašyta ne kartą. Kaip ir seniai viltasi, kad gatvėje elektros tiekimas bus modernizuotas, šiuolaikiškas, požeminis...

Mano, kad pakirto žaibas

Ukmergės miesto seniūnė Zita Pečiulienė sakė, kad medžių griuvenos iš Gruodžio 17-osios gatvės buvo visiškai išvalytos tik pirmadienio pavakare.

Seniūnė sako, kad, specialistų vertinimu, laidus nutraukusi liepa buvo ne vėjo nulaužta, o į ją kirto žaibas. Šiais metais medis dar buvo apgenėtas. Genint esą įsitikinta, jog jis sveikas – pjauti jo nereikėjo.

Po audros miesto seniūnijoje buvo gauta ir daugiau pranešimų apie nuvirtusius medžius mieste.

Sena tuopa virto miesto pakraštyje, Gedimino gatvėje.

Liepa nuversta A. Smetonos gatvėje.

Klaipėdos gatvėje vėtros gūsio neatlaikė dar visai nesenas kaštonas, senosiose kapinėse vėjas nulaužė didelę šaką...

Z. Pečiulienė sako, kad artimiausiomis savaitėmis mieste planuojama nupjauti dar bent 10 senų, grėsmę keliančių medžių. Jie jau anksčiau buvo pažymėti. Keista, kad vėtrą visi sėkmingai atlaikė.

Medžiai per audrą virto ir rajono kaimuose.

Lūžtančios medžių šakos elektros laidus pirmadienį nutraukė Šventupės gyvenvietėje. Čia žmonės buvo likę be elektros.

Važiuojant link Vidiškių miestelio medis buvo užvertęs abi eismo juostas...

Paliko be elektros

Audra paliko gyventojus be elektros ir pridarė didžiulių rūpesčių gedimus šalinančioms brigadoms. Vėjo gūsių verčiami medžiai, nuplėštos šakos griuvo ant oro linijų, pažeidė laidus.

„Ukmergės rajone, 14 valandos duomenimis, dar 633 vartotojai buvo be elektros. Šiuo metu dirba 6 mūsų brigados, kurios šalina gedimus, kad būtų atnaujintas elektros tiekimas“, – antradienį pasakojo AB „Energijos skirstymo operatorius“ (ESO) Komunikacijos skyriaus vadovas Martynas Burba

Anot jo, teko pasitelkti ir brigadų iš kitų, mažiau nukentėjusių, rajonų. Jų visam Utenos regione, apimančiame ir mūsų rajoną, tądien dirbo daugiau nei įprastai.

„Ukmergės rajone buvo ir sudėtingų gedimų, o pašalinti gedimą užtrunka nemažai laiko, nes reikia ir pašalinti užvirtusį medį, ir sutvarkyti sistemą“, – pasakojo jis. Utenos regionas, teigė, – vienas labiausiai nukentėjusių dėl pirmadienį praūžusio škvalo. Pašnekovas vardijo: be elektros daugiausia žmonių liko Molėtuose, Ignalinoje, Zarasuose.

Didžiąją dalį elektros tinklų gedimų šią vasarą lemia oro sąlygos: smarkūs vėjai, juos lydintys žaibai ir liūtys. „Nes dabar daugiausia tokių gamtos reiškinių. Todėl ir mes susiduriam su iššūkiais. Nuolat bendradarbiaujam su gelbėtojų, hidrometeorologijos tarnybomis. Tenka nemažai investuoti į požeminių kabelių plėtrą, kad elektros tinklas būtų atsparesnis gamtos stichijų poveikiui“, – pasakojo M. Burba. Šiemet Utenos regione jau nutiesta 78 km naujų požeminių kabelių.

***

Hidrometeorologų duomenimis, rugpjūtį dar galime sulaukti škvalo, lietaus ar perkūnijos. Dera žinoti, kad žaibuojant ypač pavojinga būti šalia vandens telkinių. Perkūnijai užklupus maudantis, žvejojant ar besiirstant valtimi, nedelsiant reikėtų skubėti į krantą. Griaudžiant negalima bėgioti, važiuoti motociklu ar dviračiu, laikyti rankose metalinių daiktų.

***

Kai žaibuoja ir griaudėja perkūnija, geriausia yra likti namuose. Taip pat būtina nepamiršti uždaryti langų ir durų. Dera pasirūpinti, kad namuose būtų išjungti ir elektros prietaisai.

***

Jeigu audra užklupo lauke, negalima slėptis po aukštais pavieniais medžiais, prie stulpų ar pastatų sienų, būti netoli žaibolaidžių, metalinių bokštų ar aukštų kaminų. Perkūnijos metu pavojinga būti ir arti elektros laidų, antenų, langų, durų.

***

Pastebėję nutrūkusį laidą ar bet kokį kitą apgadintą elektros įrenginį jokiu būdu prie jo nesiartinkit. Tarp žmogaus ir nutrūkusio laido turėtų būti bent 8 metrų atstumas. Reikėtų saugotis ir ant elektros laidų užvirtusių medžių ar išvirtusių laidų atramų, kurios taip pat gali būti pavojingos gyvybei. Prie jų taip pat nerekomenduojama artintis ar, juo labiau, jų liesti.

***

Pastebėjus nutrūkusį laidą, apie avariją svarbu kuo greičiau pranešti ESO trumpuoju numeriu 1802 arba bendruoju pagalbos telefonu 112. Jei tik įmanoma, venkite artintis prie avarijos vietos, neleiskite prie jos eiti kitiems žmonėms ar gyvūnams ir kuo greičiau skambinkite minėtais telefonais, kad į įvykio vietą būtų nedelsiant išsiųsta operatyvinė komanda. Ji likviduos avarijos padarinius. Elektros tiekimą išoriniame tinkle gali išjungti tik ESO specialistai, jokiu būdu nerizikuokite ką nors daryti patys ir palikite šiuos darbus specialistams.

***

Atsidūrus šalia aukštos įtampos šaltinio reikėtų judėti mažais žingsneliais, laikant koją prie kojos. Didesnis pavojus kyla liūties metu, kai žemė ir žolė įmirkusi. Tokiais atvejais rekomenduojama pasitraukti toliau nuo nelaimės vietos, tačiau nebėgti, o judėti mažais žingsneliais arba šuoliukais. Žingsniuojant įprastai, kyla pavojus susidaryti elektros grandinei ir gauti smūgį.

***

Nutrūkęs elektros laidas gali užkristi ant automobilio. Tokiu atveju, jei nekyla kitų pavojų, gali būti saugiau likti automobilyje – guminės jo padangos veikia kaip izoliacinė priemonė, neleidžianti susidaryti elektros grandinei. Tik svarbu nesiliesti prie metalinių detalių ar elektros įrenginių.

Jei iš automobilio vis dėlto reikia išlipti, tai būtina daryti ne visai taip, kaip esame įpratę. Iš jo reikia iššokti iš karto abiem kojomis, nesiliečiant prie paties automobilio – kad nebūtų sukurta grandinė ir nepatirtumėte smūgio.

***

Siekiant išvengti skaudžių nelaimių, saugumu raginami rūpintis ir gyventojai – genėti medžius savo sklype, kad želdinių šakos prie elektros laidų, priklausomai nuo konkrečios linijos įtampos, nepriartėtų arčiau kaip 1–4 metrus.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Susiję įrašai (pagal žymę)