Prisimintas Baltijos kelias

Renginio akimirka. Renginio akimirka.

Trečiadienį šalyje paminėta istorinio įvykio – Baltijos kelio diena. Ji renginiais pažymėta ir Ukmergėje.

Rugpjūčio 23-ioji taip pat – Europos diena, skirta stalinizmo ir nacizmo aukoms atminti. Ukmergėje, prie netoli miesto turgavietės esančio paminklinio akmens, vyko mėjimas, skirtas atminti žuvusius partizanus.

Skambėjo minėjimo dalyvių – rajono savivaldybės vadovų, politikų, Lietuvos šaulių sąjungos ir kitų organizacijų narių, ukmergiškių sveikinimai, kalbos, giedotas mūsų valstybės himnas. Taip pat renginio programoje – Ukmergės kultūros centro politinių kalinių ir tremtinių choro „Tremtinys“ (vadovė Julė Juodienė, koncertmeisterė Dalia Stundžienė) ir Sližių kultūros namų folkloro ansamblio „Siemanys“ (Stasė Novikienė) dainos.

Vlado Šlaito viešojoje bibliotekoje, Skaitytojų aptarnavimo skyriuje, surengta dokumentų paroda „Už rankų susiėmę apjuoskim Lietuvėlę“. Ukmergės kraštotyros muziejuje vykusioje paskaitoje-diskusijoje „Jeigu karas rytoj“ kalbėta, ką daryti ir kaip elgtis, kad galėtume jaustis saugūs, kad prireikus būtume pasirengę Ukrainos scenarijui. Ukmergiškius į šią diskusiją kvietė Šaulių sąjungos Karaliaus Mindaugo šaulių 10-osios rinktinės Ukmergės 1002-oji šaulių kuopa.

Švč. Trejybės bažnyčioje tądien šia proga aukotos šv. Mišios.

Baltijos kelias – tai apie 600 kilometrų ilgio susikibusių žmonių grandinė. 1989 m. rugpjūčio 23 d., minint 50-ąsias Molotovo-Ribentropo pakto, panaikinusio Baltijos šalių nepriklausomybę, metines, žmonių grandinė sujungė trijų Baltijos šalių sostines – Vilnių, Rygą ir Taliną. Baltijos kelią organizavo Lietuvos persitvarkymo sąjūdis, Estijos ir Latvijos liaudies frontai.

Šimtų tūkstančių žmonių grandinė nusidriekė nuo Gedimino bokšto Vilniuje per Ukmergę, Panevėžį, Pasvalį, Bauskę, pro Laisvės paminklą Rygoje, iki Hermano bokšto Taline. Lietuvos, Latvijos ir Estijos gyventojai susikibdami rankomis sudarė gyvą grandinę per Baltijos valstybes, taip simboliškai atskirdami Baltijos valstybes nuo Sovietų Sąjungos, išreikšdami norą būti laisvais.

Spėjama, kad iš viso kelyje stovėjo apie 2–2,5 mln. žmonių, iš jų apie 1 mln. – iš Lietuvos. Dešimtys tūkstančių, neįstengusių patekti į magistralę, susibūrė jos prieigose, sudarydami didžiausios grandinės atšakas.

Baltijos kelias yra įrašytas į Gineso rekordų knygą kaip ilgiausia žmonių grandinė. 2009 m. UNESCO įtraukė Baltijos kelią į „Pasaulio atminties“ sąrašą.

UŽ inf.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų