Spausdinti šį puslapį

Santuokos vieta pasirinko muziejų

Ukmergės rajono savivaldybės Civilinės metrikacijos skyriaus vedėja Regina Jackūnienė Arno ir Laimos santuoką įregistravo šventiškai išpuoštame Ukmergės kraštotyros muziejuje. Ukmergės rajono savivaldybės Civilinės metrikacijos skyriaus vedėja Regina Jackūnienė Arno ir Laimos santuoką įregistravo šventiškai išpuoštame Ukmergės kraštotyros muziejuje.

Ukmergės kraštotyros muziejaus naujose patalpose, buvusioje „Draugystėje“, praėjusį savaitgalį buvo sutuokta jaunavedžių pora.

Pirmieji šią gražią erdvę iškilmingai santuokai nutarė atverti 25-erių metų Arnas ir 29-erių metų Laima Pėšinai. Pora šiuo metu gyvena Didžiojoje Britanijoje, netoli Londono.

Būtent ten, toli nuo Lietuvos, ukmergiškiai ir susipažino. Tačiau santuokai nutarė pasirinkti abiejų gimtinę.

Arnas ir Laima pasirūpino, kad išskirtinei progai Kraštotyros muziejaus patalpos būtų papuoštos gyvomis gėlėmis, lauke salvėmis jaunuosius pasveikino 19 amžiaus karine apranga pasipuošę Ukmergės karo istorijos klubo nariai.

Kodėl santuokai pasirinko netradicinę vietą? Sutuoktiniai sako tiesiog nenorėję aukso žiedų sumainyti metrikacijos skyriaus patalpose. Iš pradžių svarstė santuoką įregistruoti prie Ukmergės piliakalnio, bet paskui paaiškėjo, kad dėl rekonstrukcijos darbų tai neįmanoma. Taip gimė sumanymas iškilmių vieta pasirinkti Ukmergės kraštotyros muziejų.

Nors vestuvių detales iš užsienio teko derinti telefonu ir internetu, galvoja, kad sumanymas pavyko.

Ukmergės kraštotyros muziejaus direktorė Vaidutė Sakolnikienė džiaugiasi, kad išskirtinė erdvė buvo pasirinka santuokos registravimui. Juolab, jog tokia galimybė – nuomoti muziejaus erdves – yra numatyta.

Galimybė pasirinkti vietą santuokos registravimo ceremonijai atsirado nuo 2009-ųjų metų rugsėjo. Nuo tada iškilmės organizuojamos ir civilinės metrikacijos įstaigos patalpose, ir jaunavedžių pasirinktoje vietoje.

Ukmergės rajono savivaldybės Civilės metrikacijos skyriaus vedėja Regina Jackūnienė sako, kad per metus šia galimybe pasinaudoja apie 20 porų. Iš viso Ukmergės metrikacijos skyriuje per metus sutuokiama apie 150 porų.

Vedėja pastebi, kad santuokos įregistravimui dažniausia pasirenkamos vietos – Taujėnų dvaras, Krikštėnų dvaras, Siesikų pilis bei kaimo turizmo sodybos, kuriose ir vyksta pokyliai. Pastebima, kad šių sodybų ratas plečiasi.

Taip pat per metus atsiranda vienas kitas pageidavimas susituokti gamtoje.

Pasirinkus vietą, kaina už santuokos registraciją padidėja: metrikacijos skyriuje kainuoja 20, pasirinktoje vietoje – 60 eurų. Dar papildomai imama 2,90 eur. už santuokos išrašą. Pagal dabartinę tvarką šis popierinis dokumentas neprivalomas, bet visos poros jo pageidauja.

R. Jackūnienė pasakojo, kad jaunavedžiai santuokos įregistravimui gali pasirinkti bet kurios savivaldybės metrikacijos skyrių – nebūtinai tą, kuriame deklaruota jų gyvenamoji vieta.

Tačiau pasirenkant vietą, ji turi būti tame rajone, kur nunešti prašymai tuoktis.

Taip pat galima registruoti santuoką sergančiojo gyvenamojoje patalpoje, gydymo įstaigoje ir laisvės atėmimo vietoje. Ir tokių pageidavimų Ukmergėje būta.

Pasak R. Jackūnienės, pastebima, kad jaunavedžiai renkasi ne tik santuokos registravimo vietą, bet ir vis dažniau pretenzingai žvelgia ir į jos datą ar net valandą.

Antai, pagal astrologijos kalendorių numatytos tam tikros laimingos vedybų datos. Jų jaunieji neretai ir pageidauja. Domina ir esą laimingi skaičių deriniai. Antai, ateinančiais 2018-aisiais metais jau numatyta santuoka 8 mėnesio 18 dieną.

Arba, pavyzdžiui, yra prašančiųjų santuoką įregistruoti tam tikrą valandą. Sako, kad pagal numerologiją tinkamiausia 15 valanda.

Iškilminga santuoka su puota, muzikantais, fotografais ir visais kitais atributas yra labai brangus malonumas.

R. Jackūnienė pastebi, kad gerokai prabangiau sutuoktuvių puotas organizuoja užsienyje gyvenantys kraštiečiai. Ukmergiškių santuokos būna kuklesnės.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Susiję įrašai (pagal žymę)