Mokslo metai – su naujovėmis ir dovanomis

Nuo šio rudens rajone turime per 3600 moksleivių. Redakcijos archyvo nuotr. Nuo šio rudens rajone turime per 3600 moksleivių. Redakcijos archyvo nuotr.

Prasidedantys mokslo metai bus jau kitokie nei anksčiau – jie truks ilgiau. Numatoma vaikus mokyti ir kai kurių naujų dalykų. O štai vietos mūsų ikimokyklinio ugdymo įstaigose šiemet ištirpo greičiau nei tikėtasi. 

Planuojama, kad nuo šio rugsėjo rajono mokyklose mokysis 3626 moksleiviai. Tai, pasak savivaldybės Švietimo ir sporto skyriaus vedėjos Dalės Steponavičienės, šiek tiek mažiau nei pernai. Šiais mokslo metais rajone turime 305 pirmokus.

Mažėjant mokinių, mažėja ir pedagogų krūviai. Tačiau statistika skelbia, kad šalyje labai trūksta mokytojų. Lietuvos darbo biržos pateikiami skaičiai kalba apie didelį specialistų trūkumą kai kuriose šalies savivaldybėse.

Tuo metu pas mus, teigia vedėja, situacija tikrai nėra probleminė. „Mūsų rajone mokytojų nei per daug, nei per mažai, – pasakojo ji. – Jiems tenkantys krūviai irgi nėra dideli. Tiesa, sudėtinga rasti geografijos, biologijos, technologijų mokytojų, nes tokių pamokų būna mažai, mokytojai turi važinėti, todėl prieš apsiimdami labai pasveria.“

Mokysis ilgiau

Bene didžiausia naujovė šiemet – patvirtinta ilgesnė mokslo metų truk-mė. Jie, pasakojo D. Steponavičienė, bus 10 dienų ilgesni. Iki šiol 1–5 klasių mokiniai mokydavosi iki gegužės pabaigos, vyresni – keletą dienų ilgiau.

Daugiausia atostogų turi pradinukai: be vasaros, atostogauja ir rudenį, žiemą bei pavasarį. Papildomoms pradinukų atostogoms būdavo skiriama 10 dienų, nustatyti jų datas ir trukmę – mokyklos pareiga. Anot pašnekovės, nuo šiol papildomos pradinukų atostogos taip pat sutrumpintos.

Apie lytiškumą

Ruduo pasitinka ir su kitomis ugdymo proceso naujovėmis. Jau rašėme, kad nuo rugsėjo visose rajono mokyklose, kaip ir kitose šalies bendrojo ugdymo įstaigose, bus įgyvendinama bent po vieną patyčių ir smurto ar kitą prevencinę programą. Jų, vedėjos teigimu, turės būti pasiūlyta kiekvienam mokiniui.

Taip pat nuo šių mokslo metų mokyklose bus mokoma apie lytiškumą, daugiau dėmesio skiriama pilietiškumo ugdymui – to bus mokoma per kitų dalykų pamokas.

Autobusas – želviškiams

Rugsėjo 1-osios dovana kai kurioms šalies mokykloms – geltonaisiais vadinami mokykliniai autobusėliai. Naujas autobusas skirtas ir mūsų rajono Želvos gimnazijai. Dabar, sakė D. Steponavičienė, rajone turim iš viso 20 tokių autobusėlių.

Naujus mokyklinius autobusus Švietimo ir mokslo ministerija šiemet nupirko 82 mokykloms. Įstaigų atstovai, tarp kurių – ir mūsiškiai, antradienį buvo pakviesti į jų perdavimo iškilmes, kurios vyko sostinėje, Katedros aikštėje. Autobusai išriedėjo į 55 savivaldybes, į 21 iš jų –  po du.

Nauji autobusai pirmiausia skirti toliau kaip 3 km nuo mokyklos gyvenantiems mokiniams, priešmokyklinio ugdymo vaikams vežti, specialiųjų ugdymosi poreikių turintiems mokiniams. Trisdešimt autobusų pakeitė jau netinkamas naudoti transporto priemones.

Visuose autobusuose įrengti ES standartus atitinkantys, užvedimą blokuojantys alkotesteriai.

Ministerija, 2000 m. inicijavusi mokyklų aprūpinimą geltonaisiais autobusais, per šį laiką jų nupirko jau 903. Savivaldybėms jie perduodami nuosavybės teise.

Viliasi paramos

Skiriant paramą mokykloms, jos aprūpinamos ir įvairiomis mokymosi priemonėmis. Numatyta, kad daugiau kaip 700 šalies mokyklų pasieks naujos gamtos ir technologinių mokslų mokymosi priemonės 1–8 klasių mokiniams: gamtos tyrinėjimo ir elektronikos mokomieji rinkiniai, mikroskopai ir kitos.

Švietimo ir mokslo ministerija skelbia, kad ugdymo metodams atnaujinti, inovatyvioms mokymo formoms diegti skiriama beveik 5 mln. eurų ES paramos lėšų. Jos pagal mokyklų pateiktas paraiškas bus skiriamos šiais mokslo metais.

ES finansuojamose programose dalyvauja ir Ukmergės rajono mokyklos. „Be kai kurių kitų programų, teikėm keletą paraiškų ir Europos socialinio fondo agentūrai. Tai – konkursiniai projektai, lauksime, ar jie bus patenkinti ir ar parama pasieks“, – sakė D. Steponavičienė.

Darbai nebaigti

Taip pat pasakojo, kad mokinius ir darbuotojus pasitinka atnaujinta Siesikų gimnazija, kurioje baigti remonto darbai. Dalis šios mokyklos buvo sutvarkyta dar pernai.

„Didelės investicijos skirtos Jono Basanavičiaus gimnazijos renovacijai, čia renovuojama valgykla. Darbai nebaigti, dar kurį laiką vyks, tačiau ugdymo procesui netrukdys“, – tikino pašnekovė. Lėšos minėtiems remontams, anot jos, skirtos iš Valstybės investicijų programos.

„Ir lėšų iš savivaldybės biudžeto papildomai skirta kai kurioms mokykloms, kitoms ugdymo įstaigoms. Tarp jų – lopšeliams-darželiams „Eglutė“, „Saulutė“, mokyklai-darželiui „Varpelis“, kur įrengta ir po naują grupę“, – pasakojo ji.

Kitas šeimininkas

Minėjo ir apie pokyčius, susijusius su Ukmergėje esančiu baseinu. „Šilo“ pagrindinei mokyklai anksčiau priklausęs baseinas turės kitą šeimininką – Ukmergės sporto centrą. Jam rajono savivaldybės tarybos sprendimu baseinas buvo perduotas pavasarį.

„Rugsėjį vyksiančiame tarybos posėdyje bus perduoti ir etatai. Baseinas lieka ten pat, tik kadangi tose mokyklai priklausančiose patalpose yra laisvos vietos, jos bus pritaikytos kitai sportinei veiklai“, – sakė Švietimo ir sporto skyriaus vedėja.

Vietų trūksta

Pridūrė, kad šį rudenį turime daugiau ikimokyklinukų – 1074. Pernai jų buvo apie 1030. „Net ne visus tėvelių prašymus priimti vaikus buvo galima patenkinti... Kalbėtasi su tėvais, kai kuriems pasiūlyta šiemet dar paugdyti vaikus namuose. Tačiau vietų trūksta ne dėl to, kad rajone būtų daugiau vaikų. Tiesiog ikimokyklinis ugdymas tampa patrauklesnis ir tėvai nori leisti vaikus į grupes“, – pastebi pašnekovė.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų