Spausdinti šį puslapį

Teritorijos tvarkomos ir gyventojų lėšomis

Gyventojai gali teikti paraiškas savivaldybei tvarkyti jų kiemų įvažiavimus, aikšteles. Gedimino Nemunaičio nuotr. Gyventojai gali teikti paraiškas savivaldybei tvarkyti jų kiemų įvažiavimus, aikšteles. Gedimino Nemunaičio nuotr.

Šį pavasarį Ukmergės daugiabučių gyventojams buvo pasiūlyta tvarkant namų kiemus pasinaudoti savivaldybės parama. Šis pasiūlymas didžiulio susidomėjimo nesulaukė, vis dėlto devynių daugiabučių gyventojai paraiškas pateikė, o kai kurie jau laukia darbų pradžios. 

Rajono savivaldybės taryba kovo 30 d. patvirtino Susisiekimo komunikacijų ir jų inžinerinių tinklų daugiabučių gyvenamųjų namų kvartaluose statybos, rekonstravimo ir remonto, dalyvaujant fiziniams ir juridiniams asmenims, tvarkos aprašą. Jis nustato šių tinklų statybos, rekonstravimo ir remonto atlikimo tvarką namų kvartalų bendrojo naudojimo teritorijose.

Apraše nurodyta, kad gyventojai turi finansiškai prisidėti, tvarkant ar įrengiant susisiekimo komunikacijas: privažiavimus, įvažiavimus, gatves, šaligatvius, automobilių stovėjimo aikšteles, akligatvius.

Savivaldybės paramos dalis, pasak Statybos ir infrastruktūros skyriaus vedėjo Gedimino Narbuto, nevienoda. Įrengimo darbai finansuojami: automobilių stovėjimo aikštelių, šaligatvių, esančių daugiabučių gyvenamųjų namų teritorijoje, 30 proc. – savivaldybės biudžeto lėšomis, 70 proc. – gyventojų lėšomis, šaligatvių, nepriskirtų tokioms teritorijoms, – 100 proc. savivaldybės lėšomis.

Įvažiavimams, esantiems savivaldybės tarybos patvirtintame Ukmergės rajono savivaldybės vietinių kelių, gatvių ir kitų susisiekimo komunikacijų objektų sąraše, skiriama 100 proc. savivaldybės biudžeto lėšų. Įvažiavimams, neįtrauktiems į šį sąrašą, – 50 proc. savivaldybės ir 50 proc. gyventojų lėšų.

Prisidedant gyventojams, savivaldybės lėšų taip pat skiriama inžineriniams tinklams – finansuojama 80 proc.

Paraiškas atlikti darbus gali pateikti ir fiziniai, ir juridiniai asmenys, jos teikiamos savivaldybės administracijos Personalo ir dokumentų valdymo skyriuje. Pasak Architektūros ir urbanistikos skyriaus vyr. specialistės Aldonos Tijūnelienės, ukmergiškiai gana aktyviai domisi galimybe tvarkytis.

„Paraiškas teikia daugiausia jaunesni gyventojai. Jų taip pat sulaukiama iš tų daugiabučių, kuriuose įkurtos bendrijos“, – pasakojo ji. Ukmergės rajono savivaldybės administracijai pateikta 20 prašymų, iš jų devyni gauti šiemet.

Įvertinusi paraiškas, komisija parengia išvadas dėl kiekvienos iš jų pripažinimo tinkama įgyvendinti. Jeigu nustatoma, kad infrastruktūros įrengimas gali būti finansuojamas bendromis pareiškėjo ir savivaldybės biudžeto lėšomis, išvadoje dėl paraiškos tinkamumo įgyvendinti kartu siūlomas ir skirtinų lėšų dydis.

Įgyvendinti projektus, anot A. Tijūnelienės, gali būti naudojamos ir objekto administratoriaus kaupiamųjų lėšų sąskaitoje administruojamos lėšos.

Statybos ir infrastruktūros skyriaus vedėjas G. Narbutas pasakojo, kad buvo nuspręsta kompleksiškai tvarkyti teritoriją – įvažiavimus, šaligatvius, aikšteles – prie daugiabučių Anykščių g. 33 ir 35, S. Daukanto g. 61, 62, 63, 65, 67, 69 ir 75 gyvenamųjų namų. Remiamasi anksčiau gautais gyventojų prašymais ir, anot jo, labai bloga įvažiavimų būkle.

„Savivaldybės administracija nupirko susisiekimo komunikacijų ir jų inžinerinių tinklų paskirties statinių prie šių namų statybos techninio darbo projekto parengimo paslaugas. Šiuo metu vyksta projektavimo procedūros“, – sakė jis.

Taip pat, anot vedėjo, jau nupirkti šaligatvio ir automobilių stovėjimo aikštelės dangos remonto darbai prie Vilniaus g. 95 ir 97 namų. Pokyčių laukiama ir šalia Miškų g. 38 namo, kur planuojamas automobilių stovėjimo aikštelės asfaltbetonio dangos remontas. Prie minėtų darbų, sakė G. Narbutas, gyventojai prisideda 70 proc., savivaldybė – 30 proc.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Susiję įrašai (pagal žymę)