Spausdinti šį puslapį

Vienur eismą leis, kitur ribos ir uždraus

Antradienį posėdžiavusi rajono savivaldybės administracijos saugaus eismo komisija sprendė rajono gyventojams ramybės neduodančius klausimus. Tarp jų – bėdos dėl automobilių statymo, rūpesčių keliantys nedrausmingi vairuotojai.

Viena iš aptartų problemų susijusi su vaikų lopšeliu-darželiu „Eglutė“ ir šalia esančių daugiabučių kiemais. Komisija svarstė gyventojų prašymą įrengti eismą ribojančius kelio ženklus prie Jaunimo gatvės 9, 11 ir 13 namų, taip pat tartasi dėl saugių eismo sąlygų prie šio darželio užtikrinimo.

Daugiabučių gyventojams jau kuris laikas tenka konfliktuoti su vaikus į darželį atvežančiais tėvais. Žmonės pasirūpino, kad būtų sutvarkyta jų kiemų aplinka, prie namų įrengta daugiau vietų jų mašinoms. Todėl nenori, kad čia važinėtų svetimi automobiliai.

Motyvuojama, kad ne tik išvažinėjama žalia veja, tačiau dėl intensyvaus eismo kiemuose nesaugu ir jų pačių vaikams, pagyvenusiems žmonėms. Tenka kvėpuoti ir automobilių teršalais. Ne kartą kreiptasi į rajono savivaldybės vadovus, kuriems išsakytos šios problemos.

Situacija dar labiau paaštrėjo po to, kai kitoje darželio pusėje, Laukų gatvėje, kur yra įvažiavimas į jį, atsirado ženklas, draudžiantis automobilių eismą. Taip buvo nuspręsta, nes tėvų automobiliai čia nebeprasilenkdavo, o ir taip nedidelėje įstaigos aikštelėje nebetilpo net darbuotojų mašinos. Viešai piktintis ėmė ir tėvai: kaip atvežti vaikus į darželį, jei ir iš kitos pusės važiuoti neleidžia minėtų namų gyventojai.

Saugaus eismo komisija nutarė vis dėlto pašalinti „kliūtį“ Laukų gatvėje. „Nuspręsta nuimti šį ženklą, tačiau šioje gatvėje atsiras kitas – „Vaikai“, – sakė savivaldybės Viešosios tvarkos ir aplinkosaugos skyriaus vyr. specialistė Aida Kravcova. Tai – įspėjamasis kelio ženklas, informuojantis, kad kelio ruože prie vaikų įstaigos (mokyklos, žaidimų aikštelės ir pan.) važiuojamojoje dalyje gali būti vaikų.

„Labai daug buvo diskutuojama šiuo klausimu. Dabar į „Eglutę“ bus galima įvažiuoti iš Laukų gatvės, tačiau kalbėta ir apie kitus problemos sprendimo būdus. Darželio direktorei patarta galbūt ieškoti galimybių praplatinti aikštelę“, – pasakojo ji.

Dar vienas posėdyje svarstytas klausimas – dėl „Draugystės“ sodų bendrijos pirmininkės prašymo įrengti pagrindinio kelio į sodus apšvietimą ir šioje vietoje riboti automobilių greitį.

Anot A. Kravcovos, soduose daug ne tik automobilių, pėsčiųjų: „Čia gyvena daug šeimų su mažais vaikais, senyvo amžiaus žmonių. Nesaugu ne vien dėl intensyvaus eismo, bet ir dėl to, kad kelias neapšviestas. Nuspręsta, kad reikėtų įrengti pėsčiųjų taką.“ Šie planai, jos teigimu, bus įtraukti į laukiančių projektų sąrašą.

„Taip pat nutarta leisti įrengti kelio ženklus, ribojančius automobilių greitį. Nors čia dar – miesto riba ir turėtų važiuoti 50 kilometrų per valandą greičiu, daugelis to nepaiso“, – pasakojo pašnekovė. Apgailestauja, kad apie į sodus užsukančių taksi vairuotojų vairavimo kultūrą apskritai nėra net ko kalbėti.

Pokyčių bus ir Užupio rajone, Miškų gatvėje, šalia keliuko, esančio prie turgelio ir konteinerių aikštelės. Svarstytas iš rajono vartotojų kooperatyvo gautas prašymas leisti įrengti kelio ženklą „Motorinio transporto eismas draudžiamas“ prie įvažiavimo į parduotuvės „Pivonija“ teritoriją iš Miškų gatvės. „Bus galima tik specialiam transportui, nes čia važiuoja dideli automobiliai pasikrauti prekių ir iškrauti“, – sakė ji.

Tarp mėginimų spręsti su automobilių statymu susijusias problemas – nutarimas dėl privačių valdų, esančių šalia „Fokus“ picerijos Gedimino gatvėje. Komisija sulaukė prašymo leisti pažymėti šaligatvio bortus geltona ištisine linija už picerijos. To pageidavo du asmenys – individualaus namo gyventojas ir kiemo, prie kurio vartų ir atsiras linijos, savininkas.

Kiti posėdyje svarstyti klausimai: dėl leidimo užtverti kelią daugiabučio kieme Žiedo g. 3 ir paženklinti šaligatvio bortus ištisine geltona linija prie šio namo laiptinių; dėl pėsčiųjų perėjos Kareivinių gatvėje, prie prekybos centro „Lidl“; dėl eismo ribojimo kelyje prie lentpjūvės teritorijos Vidiškiuose, Pramonės g.; dėl galimybės įrengti greičio ribojimo kalnelius Lyduokių seniūnijos Nuotekų kaime.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Susiję įrašai (pagal žymę)