Spausdinti šį puslapį

Privalės deklaruoti tikslų adresą

Jau nuo sausio įsigalioja Gyvenamosios vietos deklaravimo įstatymo pakeitimai, susiję su konkrečia, tikslų adresą turinčia, žmogaus gyvenamąja vieta. Nebegalės būti kai kurių asmenų deklaruotų gyvenamųjų vietų tiesiog „prie savivaldybės“, tad iki metų pabaigos jie privalo spėti susitvarkyti.

Minėtas įstatymas įpareigoja asmenis, įtrauktus į gyvenamosios vietos neturinčių asmenų (GVNA) apskaitą (registruotus „prie savivaldybės“), iki 2018 m. sausio 1 d. deklaruoti faktinę gyvenamąją vietą, t. y. nurodyti, kokiu konkrečiu adresu jie gyvena.

Asmenys, kurie nedeklaruos savo faktinės gyvenamosios vietos arba nepratęs jos neturinčių asmenų galiojančio termino, neteks kai kurių paslaugų. Pavyzdžiui, žmogus galės būti išbrauktas iš socialinio būsto eilės, negalės sa­vo var­du re­gist­ruo­ti automobilio.

„Priregistruotieji „prie savivaldybės“ nėra išbraukiami, tačiau nuo kitų metų registracija automatiškai bus panaikinta. Gyventojų registre visi duomenys – vardas, pavardė, lytis, šeiminė padėtis ir pan. – liks, tačiau dalis tokių asmenų liks „niekur“ ir tai gali sukelti problemų, siekiant gauti įvairias socialines viešąsias paslaugas, kurias teikia valstybė ar savivaldybė: įvairios išmokos, pensijos, socialinė parama, nemokamas maitinimas vaikams mokykloje“, – aiškina Ukmergės miesto seniūnijos vyresnioji specialistė deklaravimui Žydronė Mikalajūnė.

Tik kai kurios kategorijos

Nuo kitų metų laikinai savo gyvenamąją vietą „prie savivaldybių“ galės deklaruoti tik kelios asmenų kategorijos. Jie galės būti ribotam terminui įtraukiami į gyvenamosios vietos neturinčių asmenų apskaitą.

Tai: benamiai, kuriais laikomi asmenys, neturintys savo būsto ir gyvenantys laikinojo apgyvendinimo įstaigose ar viešose vietose (6 mėnesiams); asmenys, palikę vaikų globos namus ar šeimyną (ne ilgiau kaip 6 mėnesiams); atliekantys bausmę (visą buvimo šiose įstaigose laikotarpį); tie asmenys, kurie teismo nutartimi gydomi specializuotose psichikos sveikatos priežiūros įstaigose (gydymo laikotarpį).

Negaus paslaugų

Anot Ž. Mikalajūnės, mūsų seniūnijoje įtrauktų į GVNA apskaitą šiuo metu yra 606 žmonės. „Tokie asmenys negalės gauti jokių paslaugų iš institucijų, kurioms privalu nurodyti adresą. Negalės savo vardu registruoti automobilio, neturės teisės balsuoti rinkimuose, bankai neišduos paskolų“, – pasakojo ji.

Specialistės teigimu, nuo kitų metų gyvenamosios vietos registracija galimai bus panaikinta maždaug 595 asmenims. „Tik nedidelė dalis žmonių jau susitvarkė gyvenamosios vietos formalumus. Tačiau daugelis neskuba to daryti, nes nesuvokia apie gresiančius nemalonumus“, – svarsto pašnekovė.

Reikės patikslinti

Iki gruodžio 31 d. į gyvenamosios vietos deklaravimo įstaigą privalo kreiptis ir tie asmenys, kurie iki 2016 01 01 deklaruodami savo gyvenamąją vietą nebuvo nurodę visų gyvenamosios vietos adresą sudarančių duomenų (buvo nurodytas tik, pavyzdžiui, miestas).

Nepilnamečių vaikų gyvenamąją vietą deklaruoja jų tėvai, įtėviai, globėjai. Vaikų gyvenamoji vieta deklaruojama ten, kur ją deklaruoja tėvai.

Nuomininkai gali vietoj patalpos savininko raštiško sutikimo pateikti sudarytą būsto nuomos ar panaudos sutartį, patvirtinančią teisę gyventi deklaruojamame būste. Sutartis neprivalo būti patvirtinta notaro.

Vyresniems – sudėtinga

Aptarnaujami ir dėl negalios atvykti į seniūniją deklaruoti negalintys asmenys. Tokiu atveju specialistė pati vyksta pas žmogų į namus ar ligoninę.

Deklaruoti gyvenamąją vietą galima ne tik seniūnijoje, bet ir elektroniniu būdu. Tačiau tik jaunesnio amžiaus asmenys renkasi pastarąjį būdą.

„Dažnai pasitaiko, kad žmonės galvoja, jog deklaravimo formalumus gali sutvarkyti už kitus šeimos asmenis. Tačiau deklaracijos pildomos ir pateikiamos asmeniškai. Išskyrus atvejus, kai tėvai (globėjai) deklaruoja nepilnamečius vaikus. Asmenų, kuriems nustatyta globa ar rūpyba, gyvenamąją vieta deklaruoja globėjai“, – pasakojo teisės profesinio bakalauro kvalifikacinį laipsnį neseniai įgijusi specialistė.

Skuba ne visi

Pakeitus gyvenamąją vietą, naujosios adresą privalu deklaruoti per 15 darbo dienų. Per tą patį terminą gyvenamąją vietą privalo deklaruoti asmenys, atvykę ar sugrįžę gyventi į Lietuvos Respubliką.

Primenama, kad asmenys, išvykstantys iš Lietuvos ilgesniam nei 6 mėnesių laikotarpiui, privalo per 7 darbo dienas iki išvykimo deklaruoti gyvenamosios vietos pakeitimą.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Susiję įrašai (pagal žymę)