Spausdinti šį puslapį

Į areštinę laikinai grįžo areštantai

Areštinėje įkurti nakvynės namus užtruko ilgiau nei planuota. Areštinėje įkurti nakvynės namus užtruko ilgiau nei planuota.

Ukmergės policijos komisariato areštinėje nuo gruodžio 1 dienos turėjo pradėti veikti nakvynės namai. Tačiau vietoje benamių areštinė vėl užpildyta bausmę atliekančiais areštantais. Vis dėlto keisti planų čia įkurti nakvynės namus neketinama – jau parengta ir apgyvendinimo juose paslaugų teikimo tvarka, o kitų metų rajono biudžete tam ketinama numatyti 91,9 tūkst. Eur.

Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato Komunikacijos poskyrio specialistė Asta Krogertienė informavo, kad areštantai į Ukmergės policijos komisariatą buvo atvežti tik laikinai – įvykus šildymo sistemos gedimui Vilniaus policijos komisariato areštinėje. Kai tik bus sutvarkytas gedimas, sulaikytieji bus pervežti.

„Nakvynės namų planai nesikeičia, bet užtruko patalpų perdavimo dokumentų rajono savivaldybei rengimas“, – sakė A. Krogertienė.

Pasak jos, areštinės patalpų Ukmergės rajono komisariatui tikrai nereikia. Kad iš sostinės policijos komisariato būtų atgabenti areštantai, taip esą nutiko pirmą kartą.

600 kvadratinių metrų policijos komisariato areštinė atsilaisvino šiemet įsigaliojus Administracinių nusižengimų kodeksui – nebeliko administracinio arešto, todėl į ją uždaroma vis mažiau asmenų.

Be to, Lietuvos policija yra priėmusi principinį sprendimą atsisakyti areštinių, įrengtų struktūrinių policijos komisariatų patalpose. Šiuo metu Vilniaus mieste sparčiai kyla naujasis, šiuolaikinius reikalavimus atitinkantis, areštinės pastatas. Tuo tarpu sulaikytieji iš Ukmergės vežami į Vilniaus areštinę.

Skyrė lėšų

Nutarus areštinę panaudoti kitoms reikmėms rajone ketinama išspręsti benamių apgyvendinimo problemą. Manoma, kad rajone tokių žmonių esama bent keliolika.

Ukmergės rajono tarybos sprendimu nakvynės namams areštinėje buvo skirta lėšų darbuotojų darbo užmokesčiui už gruodžio mėnesį, patalpų paruošimui bei skalbyklėms, džiovyklėms ir kitoms priemonėms įsigyti. Iš viso – 21,3 tūkst. Eur, iš jų 4,8 tūkst. Eur – darbo užmokesčiui.

Įstaiga bus priskirta Ukmergės nestacionarių socialinių paslaugų centrui.

Kitą savaitę vyksiančiame tarybos posėdyje planuojama patvirtinti Ukmergės rajono savivaldybės apgyvendinimo nakvynės namuose ir laikino apnakvindinimo paslaugų teikimo ir apmokėjimo už paslaugas tvarkos aprašą.

Jame skelbiama, kad nakvynės namuose apgyvendinimo paslaugos negali būti teikiamos asmenims, apsvaigusiems nuo alkoholio ar narkotinių medžiagų, turintiems sunkią proto negalią, sergantiems aktyviąja tuberkulioze ir kitomis užkrečiamomis ligomis.

Pageidaujantysis čia pagyventi turės pateikti prašymą, asmens dokumentą, pažymą apie sveikatos būklę.

Skamba paradoksaliai, bet būsimam nakvynės namų gyventojui teks pateikti ir gyvenamosios vietos deklaracijos pažymą bei kitus reikalingus dokumentus.

Pakartotinai dėl apgyvendinimo paslaugos galima kreiptis po mėnesio, jei asmuo iš nakvynės namų buvo pašalintas už vidaus tvarkos taisyklių pažeidimus: alkoholio, psichotropinių medžiagų vartojimą, smurtavimą, triukšmavimą, necenzūrinių žodžių vartojimą, rūkymą neleistinose vietose, ginklų įsinešimą. Taip pat – kai išvyko iš nakvynės namų ilgiau nei 5 darbo dienas nepranešęs ir dėl to buvo nutraukta sutartis.

Apgyvendinimo paslauga bus skiriama iki 6 mėnesių. Paprašius ją tęsti, socialinis darbuotojas turės iš naujo atlikti paslaugų poreikio vertinimą.

Apraše skelbiama, kad apgyvendinimo paslaugą sudaro: informacija apie socialinę paramą, konsultacijos apie socialines paslaugas, jų ypatumus, galimybę gauti paslaugą, apie įstaigas, galinčias padėti spręsti socialines, sveikatos problemas, teikimas, tarpininkavimas padedant spręsti sveikatos problemas, tvarkant dokumentus, pagalba apsirūpinant būtiniausiais drabužiais ir avalyne, nakvynės suteikimas, minimalus higienos bei buitinių paslaugų organizavimas.

Pirmą mėnesį – nemokamai

Apraše taip pat numatyta, kad teikiama nemokama apgyvendinimo paslauga bus tik pirmą mėnesį. Už paskesnius mėnesius – iki pusmečio – per mėnesį numatytas 20 eurų mokestis.

Nemokamai asmuo nakvynės namuose galės gyventi mėnesį per metus.

Laikinai išvykus ir apie tai raštu pranešus socialiniam darbuotojui, už vietos išsaugojimą nakvynės namuose reikės taip pat sumokėti 20 eurų.

Laikinai – ir be dokumentų

Numatoma ir dar viena – laikino apnakvindinimo paslauga. Ji galės būti suteikta ir be asmens dokumento. Laikinam apnakvindinimui asmenys gali būti pristatomi greitosios medicinos pagalbos ar policijos transportu. Tokiais atvejais turės būti medikų išvada, kad asmeniui nereikalinga būtinoji medicinos pagalba.

Laikino apnakvindinimo paslaugą sudaro: informacija apie socialinę paramą teikiančias įstaigas, socialines paslaugas, teikimas, tarpininkavimas padedant spręsti sveikatos problemas, tvarkant dokumentus, pagalba apsirūpinant drabužiais ir avalyne, nakvynės suteikimas, minimalios asmeninės higienos, buitinių paslaugų organizavimas.

Laikino apnakvindinimo paslaugos trukmė – iki trijų parų. Ji teikiama nemokamai.

Kitų metų savivaldybės biudžete šiems poreikiams planuojama numatyti 91,9 tūkst. Eur.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Susiję įrašai (pagal žymę)