Spausdinti šį puslapį

Nakvynės namuose Naujuosius sutiko pirmasis gyventojas

Ukmergės nestacionarių socialinių paslaugų centro direktorė Sigita Bakanauskienė aprodė nakvynės namus ir papasakojo apie jų veiklą. Gedimino Nemunaičio nuotr. Ukmergės nestacionarių socialinių paslaugų centro direktorė Sigita Bakanauskienė aprodė nakvynės namus ir papasakojo apie jų veiklą. Gedimino Nemunaičio nuotr.

Paskutinę praėjusių metų darbo dieną Ukmergės policijos komisariate įkurtuose nakvynės namuose apsigyveno pirmasis gyventojas – savo pastogės neturintis 60-metis vyras. Oficialiai nakvynės namai Ukmergėje atidaromi šį penktadienį.

Pirmasis, kol kas vienintelis, nakvynės namų gyventojas Rimantas čia sutiko ir Naujuosius metus.  Vyras prieš porą metų prarado valstybės jam skirtą socialinį būstą, nuo tada glaudėsi kur papuola, nakvodavo apleistuose pastatuose, laiptinėse. Pasakojo nakvynės namų laukęs kaip išganymo.

Kaip ir reikalauja nustatyta tvarka, rytais Rimantas iš nakvynės namų privalo išeiti, o pareina vakare. 

Su alkotesteriu blaivumas čia netikrinamas, tačiau, jei ateitų smarkiai apgirtę, į vidų gyventojai būtų neįleidžiami.

Įrengta 10 vietų

Nakvynės namai priskirti Ukmergės nestacionarių socialinių paslaugų centrui. Jo direktorė Sigita Bakanauskienė pasakojo, kad nors gyventojas kol kas tik vienas, darbuotojai įdarbinti trys – socialinis darbuotojas, dezinfektorius ir naktį budintis socialinio darbuotojo padėjėjas.  

Iš viso šiems namams priskirti net 8 etatai. Mėnesiniam darbo užmokesčiui numatyti 4,5 tūkst. Eur.

Iš policijos komisariato naujajai veiklai perimta per 600 kvadratinių metrų. Tačiau, pasak direktorės, visos jos nepanaudotos. Gyvenimui pritaikyta maždaug pusė patalpų, kuriose nėra grotų. Grotuotąją patalpų dalį, kad nebadytų akių, nuo bendros erdvės ketinama pridengti užuolaidomis.

Būsimiems nakvynės namų gyventojams įrengta 10 vietų keturiuose kambariuose. Taip pat yra atskiros patalpos darbuotojams, apstatyta virtuvė, dušai, tualetai.

Įėjimas į nakvynės namus įrengtas priešingoje nei įėjimas į policijos komisariatą pusėje – nuo kaimyninės ligoninės garažų, tad kaip nors kontaktuoti su pareigūnais neteks. Vis dėlto, įeinant į patalpas spygliuota viela virš galvų primena apie jų ankstesnę paskirtį – apgyvendinti čia laikinai laisvę praradusius asmenis.

S. Bakanauskienė pasakojo, kad su komisariatu sudaryta buvusios areštinės patalpų panaudos sutartis penkeriems metams, tad spygliuotos vielos nuimti neleista.

Mėnesinis mokestis – 20 eurų

Pagal patvirtintą apgyvendinimo Ukmergės nakvynės namuose tvarką pageidaujantysis čia pagyventi turės pateikti prašymą, asmens dokumentą, pažymą apie sveikatos būklę bei kitus dokumentus.

Apgyvendinimo paslauga bus skiriama iki pusės metų. Paprašius ją tęsti, socialinis darbuotojas turės iš naujo atlikti paslaugų poreikio vertinimą.

Teikiama nemokama apgyvendinimo paslauga bus tik pirmą mėnesį. Už paskesnius mėnesius per mėnesį numatytas 20 eurų mokestis.

Labai tikimasi, kad nakvynės namų gyventojus pavyks ištraukti iš duobės, rasti jiems socialinį būstą, o kai kuriuos net įdarbinti.

Kiek Ukmergėje atsiras benamių, kurie norės gyventi nakvynės namuose, kol kas nežinia.

Čia numatoma ir dar viena – laikino apnakvindinimo paslauga. Ji galės būti suteikta ir be asmens dokumento.

S. Bakanauskienė tikina, kad tai tikrai nereiškia, jog į nakvynės namus bus vežami gatvėse įmigę girtuokliai.

Taisyklės skelbia, kad laikinam apnakvindinimui asmenys gali būti pristatomi greitosios medicinos pagalbos ar policijos transportu. Tokiais atvejais turės būti medikų išvada, kad asmeniui nereikalinga būtinoji medicinos pagalba.

Laikino apnakvindinimo paslaugos trukmė – iki trijų parų. Ji teikiama nemokamai.

Nakvynės namų įrengimui  išleista apie 15 tūkst. Eur.

Kitų metų savivaldybės biudžete šiems poreikiams numatyti 91,9 tūkst. Eur.

Oficialus nakvynės namų atidarymas numatytas šį penktadienį.

Nauji darbuotojai

Ukmergės nestacionarių socialinių paslaugų centrui priskirti ne tik nakvynės namai. Šioje įstaigoje nuo šių metų pradžios įdarbinti ir su socialinės rizikos šeimomis dirbantys socialiniai darbuotojai – viso 11 žmonių.

Ligi šiol jų darbdavys buvo rajono savivaldybės administracija, o darbo vieta – seniūnijos.

Pirmąją šių metų darbo dieną įvykusiame pasitarime aptarti pokyčiai.

Direktorė S. Bakanauskienė pasakojo, kad su rizikos šeimomis dirbančių socialinių darbuotojų darbo vietos nesikeis – žmonės dirbs seniūnijose. Laikinai naudosis ir tuo pačiu transportu. Ateityje centras numatęs įsigyti devynis automobilius.

Direktorė pasakojo, kad  didžiausi pasikeitimai – suvienodinti darbo krūviai, mat seniūnijose jie labai nevienodi. Vienoje netvarkingų šeimų daugiau, kitoje – mažiau. Anksčiau už tą patį atlygį vienam socialiniam darbuotojui teko rūpintis penkiomis šeimomis, kitam – 15.

Ukmergės nestacionarių socialinių paslaugų centre šiuo metu numatyti 86 darbuotojų etatai.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Susiję įrašai (pagal žymę)