Spausdinti šį puslapį

Rūsį paskandino vanduo

Vytautas Igiela pasakojo, kad rūsį lietaus vanduo apsėmė pirmą kartą. Vytautas Igiela pasakojo, kad rūsį lietaus vanduo apsėmė pirmą kartą.

Vilniaus gatvėje gyvenantis Vytautas Igiela pasakojo, kad jo namo rūsį šiemet užtvindė lietaus vanduo. Dėl to patyrė nemenkų nuostolių – teko nuplėšti supuvusias medines grindis. Atrodytų problema asmeninė, jei ne faktas, kad siena drėksta nuo šaligatvio pusės, o šaligatvis priklauso savivaldybei.

V. Igiela su šeima šiame sename ir tvirtame senamiesčio name gyvena jau daugiau kaip 30 metų. Per tuos metus rūsys niekada nebuvo užtvindytas. Ilgokai nepastebėjo to ir šią vasarą, mat rūsyje vanduo pradėjo kauptis po grindimis ir iš pirmo žvilgsnio balos nesimatė.

Besikaupiančią drėgmę išdavė kambariuose įsiveisęs pelėsis, kurio kvapas įsimetė į drabužius, pajuodo sienos, grindys. Kambariuose teko atlikti remontą.

Pradėjus ieškoti priežasties paaiškėjo, kad akmeninės senovinio rūsio sienos yra nuolat šlapios. Vanduo palei jas pamažu telkiasi po lentinėmis grindimis, kur virsta bala. Pradėjus ardyti grindis paaiškėjo, kad jos visos supuvę.

Dabar senamiesčio gyventojai nebežino, kaip sustabdyti vandens skverbimąsi. Šlampanti siena yra nuo Vilniaus gatvės šaligatvio pusės. Palei namą formuojasi įduba. Šaligatvį reikėtų kelti. Tik kur dėl to kreiptis, kaip spręsti problemą, ar galima tikėtis finansinės paramos?

Gavus iš laikraščio redakcijos informaciją apie problemą, su kuria susiduria Vilniaus g. 15-uoju numeriu pažymėto namo gyventojai, nurodytu adresu apsilankė Ukmergės rajono savivaldybės administracijos Statybos ir infrastruktūros skyriaus vedėjas Gediminas Narbutas.

Apžiūrėjęs rūsį jis konstatavo, kad vanduo per jo sienas į vidų smelkiasi dėl daugelio priežasčių: pastato išorėje netvarkingi  lietvamzdžiai, pamatai įrengti be hidroizoliacijos, galų gale, šiemet tikrai nestigo lietaus.

Neatmetama ir tai, kad prie pat gatvės stovinčiame name drėgmę rūsyje gali nulemti ir netvarkingas šaligatvis. Kitais metais savivaldybė planuoja juos atnaujinti. Šiuo metu vyksta projektavimo darbai.

O kol tai bus padaryta, minėto namo savininkui pasiūlyta atlikti pastato pamatų hidroizoliacijos įrengimo darbus. Atliktiems darbams arba įsigytoms medžiagoms gali būti skirta 50 proc. kompensacija iš savivaldybės biudžeto lėšų, skirtų paveldosaugos programai. Tai numato šiemet patvirtintas „Ukmergės rajono savivaldybės senojo miesto teritorijoje esančių pastatų fasadų tvarkymo darbų kompensavimo tvarkos aprašas“.

Statybos ir infrastruktūros skyriaus vedėjas G. Narbutas  primena, kad vadovaujantis šiuo aprašu prašymus gali teikti tie valdytojai, kurie atliko pastatų ar kultūros paveldo objektų tvarkymo darbus. Prašymą reikėtų pateikti Savivaldybės administracijos Architektūros ir urbanistikos skyriui.

Nuo gruodžio iki vasario mėnesio Ukmergės rajono savivaldybės Kultūros paveldo komisija nagrinėja ir siūlo kompensuotinus objektus ir tvarkybos darbų kompensavimo dydį.

Tinkamomis išlaidomis laikoma: projektinės dokumentacijos rengimas; pastato fasado tvarkybos darbai; stogo dangos keitimo darbai; gatvės fasado pamatų ir sienų hidroizoliacijos darbai.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Susiję įrašai (pagal žymę)