Atšalus orams nakvynės namai prisipildė

Šaltis benamius paskatino praverti nakvynės namus. Gedimino Nemunaičio nuotr. Šaltis benamius paskatino praverti nakvynės namus. Gedimino Nemunaičio nuotr.

Atšalus orams Ukmergės nakvynės namai prisipildė – čia jau gyvena aštuoni gyventojai. Septyni vyrai ir viena savo namus praradusi moteris. Kai kurie iš jų ligi šiol glaudėsi sandėliukuose, garažuose ar pašiūrėse, tad džiaugiasi galintys sušilti ir išsimaudyti.

Pirmasis gyventojas Ukmergės policijos komisariate įkurtuose nakvynės namuose apsigyveno paskutinę praėjusių metų darbo dieną. Kiti septyni – per pastarąsias dvi savaites. Dar trims žmonėms buvo suteikta laikinojo apnakvindinimo paslauga.

Nakvynės namai priskirti Ukmergės nestacionarių socialinių paslaugų centrui. Jo direktorė Sigita Bakanauskienė pasakojo, kad Ukmergės benamiai, bent jau kol kas, labai brangina atsiradusią visiškai naują galimybę – laikosi švaros, tvarkos, dėl to net vieni kitus paauklėja, ragindami jos laikytis.

Pasak direktorės, per dieną nakvynės namuose būti negalima. Čia visi grįžta tik leistinu laiku – nuo 16 valandos. Tuomet prausiasi, gamina maistą, bendrauja. Socialinės darbuotojos paskatinti ir padedami maistą gamina ir drauge. Vieną vakarą kartu virė ir valgė sriubą.

Ryte, nuo 9 valandos, gyventojai namus turi palikti.

Visi nakvynės namų gyventojai, pasak direktorės, darbingo amžiaus, įregistruoti darbo biržoje, gaunantys socialines pašalpas.

Dalį jų dabar turės skirti nakvynės paslaugoms apmokėti. Tiesa, pirmą mėnesį gyvenimas visai nekainuos, paskui numatytas 20 eurų mėnesio mokestis.

O gyventi, jei tik nenusižengs nustatytai esamai tvarkai, čia galės pusmetį. Po to, jei teks likti, reikės iš naujo susitvarkyti reikiamus dokumentus.

Direktorė sako, kad daugumos iš šių žmonių istorijos liūdnos, nesėkmingos, lydimos svaigalų. Dažnas anksčiau yra gyvenęs socialiniame būste, bet už skolas jį praradęs ir atsidūręs gatvėje. Iš kai kurių socialinis būstas buvo atimtas jau ir ne vieną kartą. Tikriausiai ateityje ir vėl bus suteiktas šansas – vėl skirtas vadinamas valdiškas butas. Vienam savo namuose smurtavusiam vyrui valdiškos pastogės prireikė, nes policija laikinai nebeleidžia artintis prie šeimos.

Kad vakarai nakvynės namuose būtų bent kiek linksmesni, žmonės labai norėtų televizoriaus. S. Bakanauskienė sakė pasistengs, kad šis noras išsipildytų.

O jei paaiškės, kad dešimties nakvynės namuose įkurtų vietų – per mažai? Jei atsiras daugiau neturinčių kur glaustis žmonių? S. Bakanauskienė ramina, kad jų patalpos didelės – iš policijos komisariato naujajai veiklai perimta per 600 kvadratinių metrų, bet gyvenimui pritaikyta maždaug pusė jų, kuriose nėra grotų. Grotuotoji patalpų dalis, kad nebadytų akių, pridengta užuolaidomis. Jei bus poreikis, bet kada tas patalpas galima panaudoti.

Labai tikimasi, kad nakvynės namų gyventojus pavyks ištraukti iš duobės, rasti jiems socialinį būstą, o kai kuriuos net įdarbinti.

Nakvynės namuose dirbs 8 darbuotojai: socialinis darbuotojas, dezinfektorius bei 6 socialinio darbuotojo padėjėjai. Jiems įrengti kabinetai. Sutvarkytos ir pagalbinės patalpos, nupirkta reikalinga technika, indai, virtuvės reikmenys. Už veiklą atsakinga čia dirbanti socialinė darbuotoja Rita Budienė.

Mieste ar rajone benamius asmenis pastebėję gyventojai pirmiausia turėtų skambinti bendruoju pagalbos telefonu 112. Daugiau informacijos apie nakvynės namus darbo dienomis ir darbo valandomis tel. 8 622 34005. Vakarais ir naktį nuo 16 iki 9 val. galima skambinti budinčio socialinio darbuotojo padėjėjui tel. 8 649 10185.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Komentarai  

+2 # Cia 2019-01-03 21:23
Dirbi zmogus ir savo kampo neuzgyveni stovi del soc buto metu metus negauni nuomojies ir drebi kad neisvarytu o cia remkit dirbancius tvarkingus asmenis o ne atmatas visokias ar lt normalus zmogus s vietoi?
Atsakyti | Atsakyti cituojant | Citata

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų