Spausdinti šį puslapį

Gyventi ištisai trukdo... vanduo

Dėl gatvės būklės kenčia ir gyventojai, ir automobiliai. Dainiaus Petrausko nuotr. Dėl gatvės būklės kenčia ir gyventojai, ir automobiliai. Dainiaus Petrausko nuotr.

Utenos gatvėje, šalia piliakalnio, gyvenantys ukmergiškiai tapo čia iš po žemių tekančio šaltinėlio „įkaitais“. Žmonės sako jau pavargę ištisai klampoti per purvynę ir prašyti valdžios pagalbos, kurios vis tiek nesulaukia. Dėl čia į žemės paviršių nuolat besiveržiančio vandens labai daug rūpesčių kyla ir žiemą.

Vienas iš šios gatvės gyventojų, mūsų laikraščio skaitytojas Dainius, kurio namas – šalia čia įrengtos lauko scenos, pasidalijo ir nuotraukomis. Jose matyti, į kokį pavirsta gatvės paviršius pašalus ir jai apledėjus. Dėl to, anot vyro, – dideli nepatogumai ir praeiviams, ir vairuotojams.

„Iš po žemių prasiveržęs šaltinėlis nuolatos bėga visa gatve. Kai pašąla, gatvės būklė dar blogesnė“, – pasakojo jis. Sako, kad gaila ir automobilio: važiuoti sušalusiu kietu sniegu per duobes – tas pats, kas laužyti mašiną.

Maža to, gyventojo teigimu, dėl drėgmės pertekliaus kyla daugiau rūpesčių. Tai – vanduo namo rūsyje.

Vyras pasakojo į būstą šioje vietoje atsikraustęs prieš kurį laiką ir ne kartą dėl bėdų kreipęsis pagalbos į, anot jo, už miesto tvarką atsakingus asmenis. Tačiau, piktinosi jis, nieko nedaroma.

Svarsto, kad tikrai galima išspręsti problemą, galbūt sutvarkyti drenažus bent toje gatvės atkarpoje, kurią nuolat apsemia vanduo. Mat sakė girdėjęs apie šioje vietoje dar seniau atliekant aplinkos tvarkymo darbus esą pažeistus vamzdynus.

Išklausė gyventojų

Deja, ši „šlapia“ problema, anot „Ukmergės vandenų“ direktoriaus pavaduotojo Stanislavo Gilvydžio, ne taip lengvai išsprendžiama. Viena iš bėdų jis įvardijo ir tai, kad toje vietoje nėra kanalizacijos.

Tiesa, savivaldybėje tokių planų – nutiesti tinklus ir renovuoti gatvę – yra. Tačiau, pasak pavaduotojo, „be pavasario nebus daroma“.

Vis dėlto stengiamasi žmonių nepalikti bėdoje. Utenos gatvės gyventojai prieš keletą dienų buvo pakviesti į susitikimą šiuo klausimu, teritorija apžiūrėta.

„Sukvietėm vandentiekio, miestą tvarkančios įmonės, savivaldybės Statybos ir infrastruktūros skyriaus vadovus, – pasakojo miesto seniūnė Zita Pečiulienė. – Atvyko telekomunikacijų įmonės atstovas iš Kauno.“

Teigė, jog ieškant sprendimo tartasi, kaip elgtis: „Iš upelio prasimušęs šaltinis prasprūdo nuo didelio kiekio vandens ir ištisai bėga. Kol jis bėga, nelabai ką galima padaryti. Kai nepašalę – bėga ir nubėga, o žiemą, spustelėjus šalčiui, ir yra didžiausia problema: šaltinio vanduo užšalo ir susilaiko.“

Ėmėsi priemonių

Seniūnė sako, kad tai tęsiasi jau ilgai: „Daug metų gyventojai dėl to kaltino ir telekomininkus, ir kitas tarnybas. Situacijos nesisekė niekaip išspręsti. Tai tikrai būtų padaryta ar bent jau viskas vyktų greičiau, jei tiesiog būtų užtektinai pinigų.“

Todėl, anot jos, imtasi bent laikinų priemonių: „Nuspręsta toje vietoje apriboti eismą – uždėti jį draudžiantį ženklą. Vairuotojai gal ir nepatenkinti, bet geriau ženklas nei mašiną sukulti. Esu labai dėkinga ir „Ukmergės vandenims“, kurie paprašyti visada geranoriškai pagelbėja. Ir šį kartą padės – prižadėjo retkarčiais ten prakapoti ledą. Iki pavasario taip ir bus.“

Tačiau pašnekovė pripažįsta, kad paskui būtina tvarkyti gatvę iš pagrindų. „Be to, ten apskritai labai šlapia. Namai stovi žemai, o vanduo ir nuo kalno susirenka. Sunku pasakyti, nuo ko drėksta rūsiai. Net ir daugiabučių rūsiuose pilna vandens“, – svarstė ji.

„Kalnai problemų“

Sako, kad dėl miesto gatvių būklės išvis labai daug skundų ir ypač šiemet.

„Gatvės, kiemai, įvažiavimai – pats didžiausias galvos skausmas. Deja, jų būklė priklauso ir nuo kitų dalykų. Visą vasarą lijo, tik kelias dienas buvo sustoję, todėl kur nėra lietaus nuvedimo, griovių – ištisai duobės, kad ir kiek begreideriuotum. Ir ta žiema, nors kiek pastingdanti, „palyginanti“ kelius, tik kelias dienas buvo užėjus, ir vėl – atšilimas, purvas, duobės... – apmaudu seniūnei. – Technika reikalinga nuolat, o biudžetas ribotas, nėra galimybių greideriuoti kiekvienąkart. Taip ir tęsiasi pasaka be galo, žmonės pikti, „kalnai“ problemų. Tvarkyti reikia, bet juk niekas per dieną nepasidaro.“

Šaltinį „žabos“

Panašu, kad bent jau Utenos gatvės gyventojai gali viltis realių pažadų. Savivaldybės Statybos ir infrastruktūros skyriaus vyr. specialistės Irmos Paškevičienės teigimu, čia laukia darbai.

„Utenos gatvėje, ties 3-iuoju numeriu pažymėtu namu, jau ne vienus metus stebimas gruntinio vandens išsiveržimas į paviršių, – sakė ji. – Dėl praėjusiais metais iškritusio didelio kritulių kiekio šiuo metu šis reiškinys ypač sustip-rėjo, todėl šąlant gatvėje pradėjo formuotis ledas.“

Anot jos, ne kartą buvo tikrinta, ar šioje vietoje netrūkęs vandentiekio vamzdis, bet to nenustatyta.

„Pavasarį, kai tik leis oro sąlygos, iš minėto šaltinio trykštančio vandens nuvedimui bus įrengta apie 50 metrų ilgio atšaka iki lietaus kanalizacijos Pirties gatvėje“, – tikino specialistė.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(1 balsas)