Spausdinti šį puslapį

Per metus – 210 santuokų ir 105 skyrybos

Ne visos poros lieka ištikimos duotai priesaikai. Gedimino Nemunaičio nuotr. Ne visos poros lieka ištikimos duotai priesaikai. Gedimino Nemunaičio nuotr.

Tuo metu, kai iškilmingai prisiekiame drauge gyventi kol mirtis mus išskirs, apie skyrybas tikrai negalvojame niekas. Deja, liūdna statistika skelbia, kad kas antra pora Lietuvoje išsiskiria. Nelinksmesni skaičiai ir Ukmergėje.

Pernai Ukmergės rajono Civilinės metrikacijos skyriuje įregistruota 210 santuokų ir sudaryti 105 santuokos nutraukimo įrašai.

Civilinės metrikacijos skyriaus vedėja Regina Jackūnienė paaiškino, kad iš pernai įregistruotų 210 santuokų 82 įtrauktos į apskaitą – jos buvo sudarytos užsienyje – tokių buvo 13 – ir bažnyčioje – tokių buvo 69.

Penkios mūsų kraštiečių poros tuokėsi Jungtinėje Karalystėje, dvi – Prancūzijoje, kitos – Airijoje, Jamaikoje, JAV, Graikijoje, Vokietijoje ir Maroke.

Bažnyčioje susituokė ir santuoką apskaitė 69 poros.

Populiariausia tarp Ukmergės jaunavedžių – Taujėnų bažnyčia. Čia prieš Dievą prisiekė 19 porų. Pabaisko bažnyčią šiam iškilmingam įvykiui rinkosi 12, Vidiškių – 11 porų.

Ukmergės Šv. Petro ir Povilo, Pašilės, Veprių bažnyčiose susituokė po 5, Deltuvos – 4, Šešuolių – 3, Žemaitkiemio, Krikštėnų, Ukmergės Švč. Trejybės ir Lėno – po kelias poras.

Tuoktuvėms rinkosi dvarus

Patraukliausi mėnesiai santuokoms registruoti buvo liepa, rugpjūtis ir rugsėjis. Rugsėjį susituokė 39, rugpjūtį – 38, liepą – 33 poros. Nors spalis atrodo šlapias ir niūrus, tą mėnesį santuokai taip pat rinkosi 24 poros. Kitu metų laiku registruota mažiau.

Civilinės metrikacijos skyriuje pernai susituokė 128 poros, iš jų 14 – pačių pasirinktose vietose.

Populiariausia vieta, kurioje nori tuoktis mūsų rajono jaunavedžiai – Taujėnų dvaras. Čia aukso žiedus pernai sumainė 5 poros. Tarp kitų pasirinktų vietų – Krikštėnų dvaras, kaimo turizmo sodybos, Ukmergės kraštotyros muziejus ir net viešbutis.

Šeštadieniais įregistruotos 74 santuokos, bet buvo pasirinktos ir darbo dienos: penktadieniais įregistruotos 42, ketvirtadieniais – 5, trečiadieniais – 5, antradieniais – 2 santuokos.

Jauniausias pernykštis jaunikis – 18-metis, jauniausia nuotaka – 15-os. Vyriausia susituokusi pora – 77 metų senjorai.

Tuokiasi – vyresni

Besituokiančiųjų amžius po truputį didėja. Dažniausiai šiam žingsniui ryžtasi jau sulaukusios 26–27 ar 30–32 metų poros. 20-mečių – vos viena kita.

Porų amžiaus skirtumai dažniausiai – nedideli, tačiau yra ir išimčių. Sutuokta 14 porų, kur nuotakos už jaunikius jaunesnės nuo 10 iki 15 metų, dvi – kai nuotakos jaunesnės nuo 15 iki 20 metų ir viena pora, kur jaunikis vyresnis daugiau nei 20 metų.

Būta ir kitokių amžiaus skirtumų – sutuoktos 8 poros, kuriose nuotakos už jaunikius vyresnės 5 ar net 10 metų ir dvi poros, kur nuotaka vyresnė daugiau nei 10 metų.

Dvi poros registravo santuokas su buvusiais sutuoktiniais.

Ne pirmą kartą tuokėsi 56 moterys. 9 iš jų – trečią kartą. Ne pirma santuoka buvo ir 41 vyrui. 4 iš jų amžiną meilę prisiekė trečią kartą.

Pavardės formą, nenurodančią šeiminės padėties, pasirinko 31 nuotaka, dvigubas pavardes – 9, mergautines pasiliko 3, ikisantuokines pavardes – 4, tradicines su lietuviška galūne – 146 moterys.

Ukmergiškės tuokėsi su Prancūzijos, Albanijos, Airijos, Gruzijos, Indijos, Jungtinės Karalystės, Kinijos, Maroko, Rumunijos, Vokietijos ir Ukrainos piliečiais.

Ukmergiškiai vyrai registravo santuokas tik su dviejų šalių užsienietėmis – du su slovake ir vienas su lenkaite.

Sveikina ir meras

Civilinės metrikacijos skyriaus duomenimis, per pastaruosius šešerius metus santuokų skaičius labai smarkiai nesikeičia. Skyriuje 2012 metais buvo sudaryta 120 santuokų, 2013 m. – 185, 2014 m. – 172, 2015 m. – 150, 2016 m. – 159, 2017 m. – 128.

Dar po keliolika kasmet įtraukiama į apskaitą sudarytų užsienyje. Į apskaitą įtraukiamos ir bažnyčioje sudarytos santuokos.

Sutuoktinių pageidavimu pernai organizuotos jubiliejinės – deimantinės ir sidabrinės – vestuvės.

Civilinės metrikacijos skyriaus vedėja R. Jackūnienė pasakojo, kad pernai santuokos registravimo ceremonija pasipildė nauju akcentu. Jauniesiems įteikti Ukmergės rajono mero sveikinimai su palinkėjimais, kad šeima būtų tvirta, atsakinga bei sulauktų atžalų, kurios kurtų mūsų krašto ateitį.

Skyrybos – po metų

Civilinės metrikacijos skyriuje yra ir ne tokių džiugių įrašų. Skelbiama, kad pernai sudaryti 105 santuokos nutraukimo įrašai. Iš jų 101 santuoka nutraukta remiantis teismo sprendimu.

Įtraukta į apskaitą 4 ištuokos, įregistruotos Jungtinėje Karalystėje, JAV, Rusijoje ir Ukrainoje.

Dauguma porų santuokos nutraukimo metu turėjo bendrų pilnametystės dar nesulaukusių vaikų. Po santuokos nutraukimo 18 moterų susigrąžino iki santuokos turėtą pavardę.

Daugiausia ištuokų įregistruota kovo, gegužės ir rugsėjo mėnesiais.

Santuokos pernai buvo nutraukiamos nepriklausomai nuo drauge praleistų metų skaičiaus. 13 porų skirtingais keliais pasuko drauge praleidę metus ar dvejus, 19 – po 3–5, 21 – po 6–10, 14 – po 11–15 drauge praleistų metų.

Net 21 ukmergiškių pora nutarė išsiskirti drauge praleidus 16–25 metų, o 15 – jau atšventus sidabrines vestuves.

Ilgiausiai trukusi santuoka Civilinės metrikacijos skyriuje buvo nutraukta po 41 bendro gyvenimo metų – išsiskirti panoro garbaus amžiaus senjorai.

Trumpiausiai pernai nutraukta santuoka truko metus.

Jauniausia išsituokusi moteris – 18-metė, vyriausia – 68 metų, vyriausias išsituokęs vyras – 76, jauniausias – 23.

R. Jackūnienė pasakojo, kad apie skyrybas jaunos poros kartais pradeda galvoti jau po pirmos vestuvių nakties.

Viena jauna moteris jau kitą dieną po vestuvių pasakojo patyrusi sutuoktinio smurtą. Prisigėręs jis sakė tapęs tarytum kitu žmogumi – mušė ir smaugė ją. Jauna moteris po to iš karto nutarė padariusi klaidą ir gyventi su tokiu žmogumi toliau neketinanti.


Greitos skyrybos internetu - skyrybų advokatai

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Susiję įrašai (pagal žymę)