Spausdinti šį puslapį

Laukia vadovo ir didesnių atlyginimų

Tarp policijos veiklos ataskaitos susirinkimo dalyvių – ir Ukmergės Švč. Trejybės bažnyčios kunigas Šarūnas Petrauskas. Šalia – policijos komisariato bendruomenės pareigūnė Ingrida Dutkienė. Autorės nuotr. Tarp policijos veiklos ataskaitos susirinkimo dalyvių – ir Ukmergės Švč. Trejybės bažnyčios kunigas Šarūnas Petrauskas. Šalia – policijos komisariato bendruomenės pareigūnė Ingrida Dutkienė. Autorės nuotr.

Ukmergės rajono policijos komisariatas vėl gyvena permainų nuotaikomis. Įgyvendinant policijos reformą, dirbama pagal naują tvarką, neseniai vietoje areštinės įkurti nakvynės namai, o įstaigą palikus buvusiam vadovui laukiama naujojo.

Apie šiuos pokyčius ir policijos darbo rezultatus papasakota ketvirtadienį vykusiame susirinkime, pristatant praėjusių metų komisariato veiklą.

Pasak laikinai viršininko pareigas einančio Vlado Butkaus, pernai komisariate iš gyventojų gauta 8 780 įvairių pranešimų. 2016 metais jų buvo 8 161. Nusikalstamų veikų rajone pastaruosius kelerius metus nedaugėjo.

Tačiau tarp dažniausiai tokias vykdančiųjų – artimoje aplinkoje smurtaujantys asmenys ir neblaivūs vairuotojai, kurie sulaikyti įpūtė daugiau kaip 1,5 promilės. Už tai nuo pernai metų numatyta nebe administracinė, o baudžiamoji atsakomybė. Vairuotojui gresia bauda arba areštas, arba laisvės atėmimas iki vienerių metų.

Praėjusiais metais įkliuvo per šimtą apsvaigusių vairuotojų. Nors būna ypač daug pranešimų apie smurtaujančius artimuosius, jie, sakė V. Butkus, pasitvirtina ne visada.

Kova – su „šešėliu“

Pasidžiaugta, jog sumažėjo nelaimių keliuose. Policija daug dėmesio skiria užtikrinti eismo saugumą, vykdomos prevencinės priemonės.

Aiškinantis ne tik su eismo dalyviais susijusius incidentus, bet ir viešosios tvarkos pažeidimus gelbsti vaizdo stebėjimo kameros. Jų mieste šiuo metu – 17.

Taip pat pasidžiaugta tuo, kad ir gyventojai jaučiasi saugiai. Norint tuo įsitikinti, metų pabaigoje buvo surengta apklausa, kurią atliko policijos bendruomenės pareigūnės. Buvo apklausta 380 įvairaus amžiaus žmonių. Daug jų nurodė besijaučiantys saugūs savo gyvenamojoje aplinkoje.

Tačiau kai kur reikia labai didelių pareigūnų pastangų. „Daug darbo vis dar reikalaujanti sritis – šešėlinė ekonomika. Pernai išėmėm iš apyvartos per 14 tūkst. pakelių kontrabandinių cigarečių, kurių vertė daugiau nei 42 tūkst. eurų“, – pasakojo jis.

Be areštinės

Policijos komisariatas dirba pagal naują modelį, 2016-ųjų pabaigoje įgyvendinus struktūrinius pertvarkymus. Komisariate dabar yra du skyriai – Veiklos ir Reagavimo. Pastarajame, kuriame – operatyvinė grupė ir patruliai, yra 40 pareigūnų, Veiklos skyriuje – 38.

Pokyčiai, sakė V. Butkus, buvo naudingi: dabar į įvairius įvykius, jo teigimu, reaguojama ir suspėjama greičiau.

Nebeliko policijos komisariato areštinės. Tą lėmė šalyje įsigaliojęs Administracinių nusižengimų kodeksas, kuris pakeitė daugiau nei 30 metų galiojusį Administracinių teisės pažeidimų kodeksą. Todėl nebėra vienos iš administracinių nuobaudų rūšių – administracinio arešto.

Anot pareigūno, sumažėjus areštinės darbo krūviui, tuščių jos patalpų buvimas – netikslingas. Kadangi savivaldybė, nusprendusi įkurti Ukmergėje nakvynės namus, ieškojo jiems tinkamos vietos, nutarta pasinaudoti šiomis patalpomis. Nakvynės namų paslaugomis šiuo metu naudojasi dešimt žmonių, neturinčių savo pastogės.

Dirba ne vieni

Už pagalbą jų veikloje bei paramą policininkai dėkingi ir visuomenei. To sulaukiama iš pilietiškų gyventojų, bendradarbiaujama su savanoriais, įsilieja vis daugiau jaunųjų policijos rėmėjų. Šiems organizuojami ištvermės žygiai, renginiai, jaunimas skatinamas dalyvauti konkursuose – juose sėkmingai rodo teisės žinias, kitus gebėjimus.

Policijos ataskaitos susirinkime dalyvavo ir savo pastebėjimais pasidalijo rajono meras Rolandas Janickas, Ukmergės vyriausiasis prokuroras Gintas Vaičiūnas, kiti svečiai. Kolegas sveikino Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato viršininko pavaduotojas Mindaugas Puskunigis. Jiems dėkojo už gerus rezultatus, merui, policijos partneriams, bendruomenėms – už būtent tokius duodantį bendradarbiavimą.

„Nusikaltėliai tobulėja, taip pat – ir jų priemonės. Nusikaltimai persikelia į elektroninę erdvę – policijai reikia dirbti nebe tik gatvėse“, – kalbėjo jis. Akcentavo, jog svarbu koncentruotis į nusikalstamų veikų ištyrimą, tačiau reikia neužmiršti ir smulkių nusikaltimų, kuriuos vykdantys asmenys šitaip įgunda daryti didelius.

Teks įveikti atranką

M. Puskunigis užsiminė, kad ir šiemet, naudojant valstybės biudžeto lėšas, bus įgyvendinamos programos, susijusios su didesniu pareigūnų darbo užmokesčiu.

Jis neslėpė, kad Ukmergės komisariatas nusipelnė tokio pat gero vadovo, kokie buvo pastarieji, šiuo metu užimantys dar aukštesnes pareigas. Kol kas įstaigai vadovauja laikinas viršininkas. Nuolatiniu taps asmuo nebūtinai iš mūsų rajono, laimėjęs atranką, kuri vykdoma įvertinti kandidatus ir išrinkti geriausią.

Iki vasario 9 dienos pretendentai, privalantys atitikti tam tikrus reikalavimus, dar teikia dokumentus. Jie bus peržiūrimi ir tada organizuojama atranka. Tai gali trukti apie porą mėnesių, taigi kol kas neaišku, kas vadovaus Ukmergės policijai.

Laikinasis komisariato viršininkas V. Butkus patvirtino, kad planuoja dalyvauti atrankoje. Paties žiniomis, tarp jo kolegų – kitų ukmergiškių pareigūnų – turinčiųjų tokių pageidavimų nėra.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Susiję įrašai (pagal žymę)