Spausdinti šį puslapį

Dūmų detektoriai bus privalomi

Pernai rajone kilo 168 gaisrai. Gedimino Nemunaičio nuotr. Pernai rajone kilo 168 gaisrai. Gedimino Nemunaičio nuotr.

Ukmergės priešgaisrinė gelbėjimo tarnyba skelbia, kad mūsų rajone gaisrai pernai nepareikalavo nė vienos aukos. Tuo tarpu šalyje gaisruose žuvo 103 žmonės. Siekiant, kad aukų mažėtų, šiemet visų mūsų laukia naujovės – visuose būstuose teks įsirengti dūmų detektorius.

Per praėjusius metus Ukmergės rajone iš viso įvyko 282 gaisrai ir nelaimės. Iš jų 114 – gelbėjimo darbai ir 168 – gaisrai. Daugiausia gaisrų – 66 proc. – kilo kaimo teritorijose.

Lyginant pastarųjų trejų metų rezultatus matyti, kad labiausiai gaisrų sumažėjo Ukmergės mieste. 2015 metais įvyko 99, o pernai – 57 gaisrai.

Tarp seniūnijų didžiausias gaisringumas – Deltuvos (28 gaisrai) ir Vidiškių (26 gaisrai) seniūnijose. Jos ir per pastaruosius trejus metus išsiskiria didesniu gaisrų skaičiumi.

Tuo tarpu Veprių, Šešuolių seniūnijose per metus kilo vos po 3 gaisrus. Ne ką daugiau jų kildavo ir ankstesniais metais.

Aiškinasi priežastį

Ugniagesiai visada siekia nustatyti gaisro priežastį.

Ukmergės priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos viršininkas Dainius Vyšniauskas sako, kad beveik pusė iš pernai kilusių gaisrų priežastimi įvardytas pašalinis ugnies šaltinis. Kita didelė dalis – krosnių įrenginių ir eksploatavimo taisyklių pažeidimai. Dėl to kilo 29 gaisrai. Trečia – neatsargus elgesys su ugnimi. Tai sukėlė 18 gaisrų.

2 gaisrai pernai kilo dėl žaibo iškrovos, 2 – dėl tyčinės žmonių veiklos, 4 sukėlė išdykaujantys vaikai, tiek pat – gedimai automobilio kuro sistemoje, 8 – gedimai automobilio elektros instaliacijoje, 12 – elektros įranga.

Gaisruose pernai nežuvo nė vienas žmogus. Ir tai pati svarbiausia ugniagesių gelbėtojų naujiena. Tokių metų niekas neatmena, nes anksčiau aukų būdavo kasmet: pernai liepsnose žuvo 4, užpernai – 3, o, pavyzdžiui, 2011 metais – net 7 ukmergiškiai.

Didelis stebuklas tai, kad pernai liepsnose nė vienas žmogus nepatyrė ir traumų.

Daugiau gelbėjimo darbų

Tuo tarpu pastebima, kad atliekamų gelbėjimo darbų kasmet vis daugėja.

Tarp 114 pernai atliktų darbų didžiausią vietą užėmė talkinimas medikams – būta 23 tokių iškvietimų. 21 kartą suteikta techninė pagalba kelyje, 19 kartų – pagalba buityje, 16 kartų – pagalba policijai. Pernai atlikti 3 gelbėjimo darbai vandenyje, 4 kartus suteikta apsauga sprogmenų nukenksminimo metu.

Ugniagesių ataskaitoje labai svarbus rodiklis – per kiek laiko jų technika atvyksta iki įvykio. Juk ne veltui sakoma: „brangi kiekviena minutė“. Kaime šis vidutinis laikas – 13,56 min., mieste – 7,75 min.

Ukmergės priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos viršininkas D. Vyšniauskas pastebi, kad šis vidutinis laikas labai priklauso nuo to, kurioje vietoje būta įvykio. Pavyzdžiui, mieste, jei daugiau gaisrų kilo priešingoje pusėje nei ugniagesių tarnyba, žinoma, laikas, per kurį nuvykstama, išsitęsia. Beje, jį kiek pailgino ir prieš kelis metus Ukmergės gatvėse įrengti kalneliai. „Eismo saugumui tai padeda, bet mums tikrai – ne“, – sako viršininkas.

Tarnybos surinkta statistika byloja, kad dažniausiai gaisrai pernai kilo tarp 10 ir 14 val. Šiuo paros metu gauti 106 pranešimai iš 282 viso gautų.

85 užregistruoti tarp 22–2 val., 67 – tarp 18–22 val. Mažiausiai gaisrų ir nelaimių įvyko naktį – tarp 22–2 val.

Tarnyba – ne kiekvienam

D. Vyšniauskas pasakojo, kad Ukmergės priešgaisrinėje gelbėjimo tarnyboje šiuo metu dirba 41 darbuotojas: 6 – administracijoje, 35 – budinčiose pamainose. Po vykdytos reformos pernai sumažintas vienas etatas administracijoje. Budinčių pamainų ugniagesių gelbėtojų trys etatai yra neužimti.

Į šią tarnybą priimamas dirbti tikrai ne kiekvienas to norintis. Pirmiausia kandidatai turi būti geros sveikatos – atitikti keliamus reikalavimus. Taip pat – baigti akademinius metus trunkančius mokslus. Jų metu, žinoma, algos negaus – tik stipendiją. Baigus mokslus nėra garantijos, kad iš karto bus paskirtas dirbti į savo miestą. Gali būti išsiųstas ir į kitą rajoną. Taigi, ugniagesiu gelbėtoju ryžtasi tapti tikrai ne kiekvienas.

Ukmergės priešgaisrinė gelbėjimo tarnyba turi tris pagrindinius ir vieną rezervinį gaisrų gesinimui skirtą automobilį.

Dūmų detektoriai – privalomi

Tarnybos darbuotojai vykdo ir prevencinę veiklą. Pernai kartu su įvairių įstaigų darbuotojais aplankė 376 gyventojų būstus, 13 kartų dalyvavo įstaigų, evakuacinėse pratybose, vedė ekskursijas vaikų ir suaugusiųjų grupėms, organizavo vaikų piešinių ir vaizdo įrašų priešgaisrine ir civilinės saugos tema konkursą.

Tarnyba pernai organizavo prevencines akcijas „Nedegink pernykštės žolės“, „Saugi javapjūtė“, „Kai žinai – namie saugiau“, „Kūrenkime saugiai“.

Nuo vasario 1 d. iki metų pabaigos Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamentas šalyje organizuoja prevencinę akciją „Gyvenkime saugiai“.

Jos metu Ukmergės rajone planuojama aplankyti 1 800 gyvenamųjų būstų ir patarti gyventojams įvairiais priešgaisrinės saugos klausimais.

Svarbiausias šios akcijos tikslas – ugdyti gyventojų saugios gyvensenos įpročius, gerinti gyvenamųjų būstų gaisrinę saugą ir skatinti gyventojus namuose įsirengti autonominius dūmų detektorius.

Valstybinės priešgaisrinės priežiūros inspektoriai ir ugniagesiai gelbėtojai visoje Lietuvoje ketina aplankyti apie 100 tūkst. gyvenamųjų būstų, konsultuoti gyventojus ir teikti jiems praktinius patarimus.

Beje, nuo gegužės visų mūsų laukia naujovė – visuose Lietuvos būstuose turės būti įrengti autonominiai dūmų detektoriai – to reikalaus Bendrosios gaisrinės saugos taisyklės.

Manoma, kad šiuo metu dūmų detektorius turi tik 16 proc. šalies gyventojų.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Susiję įrašai (pagal žymę)