Spausdinti šį puslapį

Protins dėl kiaulių laikymo

Apie planus pasakojo Ukmergės valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos viršininkas R. Gleiznys (kairėje) ir vyr. veterinarijos gydytojas inspektorius S. Burneika. Autorės nuotr.  Apie planus pasakojo Ukmergės valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos viršininkas R. Gleiznys (kairėje) ir vyr. veterinarijos gydytojas inspektorius S. Burneika. Autorės nuotr.

Afrikinis kiaulių maras – vis dar labai opi problema mūsų rajone. Kad būtų išvengta didelių nemalonumų, siekiama glaudesnio specialistų ir ūkininkų bendradarbiavimo, tikimasi pastarųjų geranoriškumo.

Atliekant prevenciją ir vykdant įvairias priemones šiuo klausimu, vadovaujamasi Vyriausybės nutarimais, kitais valstybinės reikšmės dokumentais. Viena tokių priemonių – stiprinti kiaulių laikytojų supratimą ir žinias apie tai, kaip tinkamai ūkininkauti. „Šiemet aplankysime visus iki vieno mūsų rajono kiaulių augintojus, ir gal net pirmoje šių metų pusėje“, – teigia Ukmergės valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos viršininkas Ričardas Gleiznys.

Anot jo, svarbu šviesti žmones, gerai išaiškinti rūpimus dalykus: „Planuojami susitikimai, kuriuose – bendravimas, konsultavimas, patarimai. Kviečiame bendradarbiauti, kad augintojai tiesiog neturėtų bėdų ir nuostolių, gerai žinotų biosaugos reikalavimus, kurie būtini, ir kaip elgtis atitinkamu atveju.“ Šie reikalavimai susiję su nurodymais, koks tvarte turi būti inventorius, kokie – naudojami pašarai, kokius drabužius ūkininkai privalo dėvėti. Taip pat – koks apavas, dezinfekcijos priemonės.

Pasak šios tarnybos vyriausiojo veterinarijos gydytojo inspektoriaus Stanislovo Burneikos, ūkininkai neturėtų pamiršti ir vieno iš svarbiausių dalykų. Tai – kiaulių registravimas. „Deklaruoti laikomas kiaules turi savo pačių labui, kad informacija apie jas pasitarnautų ligos ar kitais atvejais, – pasakojo jis. – Įsigijus kiaulę gali kreiptis į mūsų tarnybą, veterinarijos gydytoją ar savo seniūniją.“

Neretai žmones pasiekia ne visai tiksli informacija apie patį užkratą ar nustatytą tvarką, kuri galioja, kol rajonas apniktas kiaulių maro. Pavyzdžiui, kad visai negalima turėti kiaulių, privaloma jas visas išskersti.

„Jei ligos židinio toje teritorijoje nebuvo, nedraudžiama laikyti, tik svarbiausia – biosauga. Ne paslaptis ir tai, kad žmonėms ne visada paprasta suvokti, kad tam tikri atitinkami suvaržymai reikalingi. Tačiau maras, deja, davė žinoti, kad nepaisyti reikalavimų yra rizikinga“, – kalbėjo pašnekovai.

Neslepia, kad kai kuriuos mūsų rajono ūkininkus tenka ir įspėti, ir nubausti. Tiesa, tokių nėra daug. Pastebi ir tai, kad ūkininkai pakankamai sąmoningi, į kiaulių maro grėsmę nežiūri atmestinai.

R. Gleiznio teigimu, nuo afrikinio kiaulių maro kenčia ne tik Lietuva, bet ir aplinkinės valstybės. Prieš kurį laiką tai buvo didžiulė kai kurių išsivysčiusių šalių problema. Ispanija su šia liga kovojo daugiau kaip 20 metų. Baisių nuostolių dėl kiaulių maro patyrė Italija, kitos šalys.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Susiję įrašai (pagal žymę)