Spausdinti šį puslapį

Festivalis kviečia į pasaulinę premjerą

Jau 14-ąjį kartą pavasarį Ukmergėje žadins perkusijų garsai. Vėl kovo šventes pasitiksime koncertuose, klausydami pasaulinio garso muzikantų ir jų atliekamų kūrinių.

 

Apie artėjantį Tarptautinį perkusinės muzikos festivalį „Percussion Ukmergė 2018“ kalbamės su jo meno vadovu, Latvijos Nacionalinio simfoninio orkestro mušamųjų grupės koncertmeisteriu, Latvijos Muzikos akademijos profesoriumi Edgaru Saksonu.

 

Festivalis prasidės Ukmergės kultūros centre kovo 8-ąją koncertu moterims. Jį pradės jaunų latvių grupė „Perpetuum Ritmico“.

 

Antroje šio koncerto dalyje žiūrovai susitiks su „Chizhik-Jazz-Quartet“ iš Rusijos ir jo lyderiu – vibrofonistu ir kompozitoriumi Aleksejumi Čižiku. Ši grupė atlieka klasikinius džiazo ir aranžuotus kūrinius. Fortepijono, kontraboso, būgnų vibrofono garsai nauju skambesiu nuspalvins gerai žinomus kūrinius.

 

Šiais metais festivalis iš miesto keliasi į rajoną. Deltuvos kultūros namuose pirmą kartą skambės perkusijų muzika – kovo 9 d. gros svečiai iš Latvijos „Perpetuum Ritmico“.

 

Kovo 10 d. perkusinės muzikos gerbėjai rinksis Taujėnų dvare. Čia rengiamas Draugų koncertas, kuriame gros žymiausi festivalio dalyviai – „Giunter Percussion“ (Lietuva), Adelaide Ferriere (Prancūzija), Aleksejus Čižikas (Rusija), „Perpetuum Ritmico“ (Latvija). Šiame, jau tradicija tapusiame koncerte, žiūrovų paprastai laukia įvairūs siurprizai, perkusininkų atliekama muzika suskamba kitaip ir žiūrovus sužavi savo galimybėmis bei nustebina netikėtumais.

 

Kovo 11 d. Ukmergės kultūros centre vyksiančiame festivalio uždarymo koncerte, skirtame Lietuvos Nepriklausomybės atkūrimo dienai ir Atkurtos Lietuvos 100-mečiui paminėti, gros Latvijos kamerinis orkestras,

viešnia iš Prancūzijos Adelaide Ferriere, jau gerai festivalio žiūrovams žinomi atlikėjai Pavel Giunter, Sigitas Gailius, festivalio meno vadovas Edgars Saksons ir pianistas Martins Zilberts iš Latvijos. Orkestrui diriguos festivalio svečias iš Maltos - dirigentas Brian Schembri.

 

Lietuvos Nepriklausomybės Atkūrimo dienos minėjime prie paminklo „Lituania Restituta“ kovo 11 d. 12 val. marširuos ritmo grupė „Aukštyn“ ir gros latvių perkusijos ansamblis „Perpetuum Ritmico“.

 

 

Meno vadovas užsiminė, kad pirmą kartą į festivalį atvyksta jauna perkusininkė iš Prancūzijos Adelaide Ferriere. Ji – kylanti Prancūzijos žvaigždė, kuri jau turi pripažinimą pasaulyje.

 

Atkurtos Lietuvos 100-mečio proga festivalio žiūrovams gros Latvijos kamerinis orkestras iš Rygos. Jam diriguos Brian Schembri iš Maltos.

Prieš dvejus metus Ukmergėje jis dirigavo Lietuvos valstybiniam simfoniniam orkestrui, su kuriuo solo partijas mušamiesiems atliko Edgars Saksons ir Pavelas Giunteris. Tada buvo atliekamas XX a. amerikiečių kompozitoriaus Philipo Glasso kūrinys – koncertas-fantazija dviem timpanistams ir orkestrui.

 

Ukmergėje, festivalio metu kasmet įvyksta kūrinių premjeros. Ne išimtis ir šie metai. Kovo 11 d. festivalio uždarymo koncerte pirmą kartą pasaulyje bus atliktas Maltos kompozitoriaus Carlo Fiorini kūrinys styginių orkestrui ir mušamiesiems „Pentimenti“.

 

Visus festivalio koncertus ves muzikologas Darius Užkuraitis.

Arvydas PĖŠINA

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)